Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Ünneplés parancsszóra

Ünneplés parancsszóra
Nagyot téved, aki azt hiszi, hogy bizonyos napok, események megünneplését megparancsolni Sztálinék agyszüleménye volt...

Nagyot téved, aki azt hiszi, hogy bizonyos napok, események megünneplését megparancsolni Sztálinék agyszüleménye volt. Ők csupán fenntartottak és folytattak egy több évszázados európai szokást: a mindenkori hatalom régóta parancsszóval ünnepelteti magát. Általánosan bevett szokás volt minden uralkodói háznál, hogy az uralkodó és szűkebb családja ünnepein az alattvalók is örvendezni voltak kötelesek. Erről a hatóságok dolga volt gondoskodni. Így történt ez 1854. áprilisában is, amikor I. Ferenc József oltárhoz vezette jegyesét, a később Magyarországon oly népszerű Erzsébetet. A Bereczki-gyűjteményben fennmaradt szolgabírói körlevél a következőképpen írta elő az esküvő megünneplését.

 

„Ő Császári és Királyi Apostoli Felsége I. Ferenc József legkegyelmesebb Urunk Császárunk legfelsőbb házassági napján f. hó 24-én minden vallásfelekezetekben tartandó Isteni Tisztelet megtartása iránt intézkedvén a kebelükben lévő Szent Egyházak mindkét Tisztelt lelkészit jelen értesítésemmel felhíván oda működjenek, hogy reggeli 8 órakor kezdetét veendő ványai Isteni Tiszteletben minden tagja az elöljáróságnak, úgy minden rendű és rangú egyének tisztelettel meghívatván részt vegyenek, mindenesetre az oskolás gyermekek értesíttetnek elöljáróik által, s abban leendő részvételre felvezettessenek. Az eseményről rögtön jelentést váratván.

Kelt Szeghalmon, Április 23-án 1854.

 

 

Lengyel szolgabíró