Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Testületi ülésen történt… - 2010. december 9.

Testületi ülésen történt… - 2010. december 9.

A Képviselő-testület legutóbbi rendes ülését 2010. december 9. napján tartotta.

 

A képviselő-testület a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és a polgármesternek a testületi ülések között végzett munkájáról szóló jelentések elfogadását követően első napirendi pontként a foglalkoztatás helyzetéről, a munkahely-teremtési és megtartási pályázatokról, illetve a közhasznú munkák tapasztalatainak bemutatásáról szóló beszámolót tárgyalta. A bemutatott adatok alapján településünkön 2010. évben az alkalmazottak létszámában emelkedés volt tapasztalható. A foglalkoztatottak közül a női munkaerő aránya 61,3 %, míg a férfi munkaerő aránya 38,7 %. Az alkalmazottak 19,5 %-a felsőfokú végzettséggel, 54,5 %-a szakképzetséggel rendelkezik, míg 26 %-ot tett ki a szakképzetlen alkalmazottak aránya. A korcsoportos megoszlás alapján kiderül, hogy 20 éven aluli személyt alig foglalkoztattak a településünkön, a 20-45 év közöttiek alkalmazási aránya a legmagasabb majdnem 2/3, míg a 45 év felettiek foglalkoztatása az összesen foglalkoztatottak 1/3-a.

Az önkormányzat kapcsolatban áll a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Gyomaendrődi Kirendeltségével, közösen igyekeznek az álláskeresők számára foglalkozást biztosítani. A Munkaügyi Központnál regisztrált dévaványai álláskeresők száma 2010. októberi adatok alapján 406 fő volt, mely némi csökkenést mutat az előző év hasonló időszakához képest (2009.10. 427 fő).

Az önkormányzati ellátásban részesülők száma januártól áprilisig emelkedett, a nyári időszakban csökkent és októberben ismét emelkedett. 2011. januártól a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény ismét módosításra kerül, ezzel az aktívkorúak ellátásának szabályai is módosulna, így már a neve is megváltozik, az aktívkorúak ellátása helyett bérpótló juttatás lesz az álláskeresők önkormányzati ellátásának neve. Munkahely-teremtési és munkahely-megtartási pályázat 2010. évben nem volt.

A közhasznú feladatok vonatkozásában az önkormányzat idén is alkalmazott közmunkás, közhasznú és közcélú munkavégzésre munkavállalókat. Az év során 342 fő foglalkoztatása lett betervezve 138.838.471,- Ft-tal, és ténylegesen 344 fő foglakoztatása valósult meg 105.142.132,- Ft-ból. Az egy főre eső költségek 95 %-át az állam finanszírozta 5 % saját erő mellett. A közfoglalkoztatás rendszere 2011. januárjától szintén átalakul, az „Út a munkához” programot a „Nemzeti Közfoglalkoztatási Program” váltja fel, mely megnyitja az utat a kis és közepes vállalkozások számára is, hogy a közfoglalkoztatásban szerepet vállaljanak. A képviselő-testület a napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

A képviselő-testület második és harmadik napirendi pontként tárgyalta a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény beszámolóját az intézményben folyó szakmai munkáról, a működtetés tárgyi és személyi feltételeiről, valamint az intézmény 2011. évi munkatervét. A beszámoló részletesen tartalmazta az intézmény által elvégzett szakmai feladatokat és az elért eredményeket. A képviselők tájékoztatást kaptak az intézmény szervezeti felépítéséről, kiemelt rendezvényeiről, az intézményt érintő eseményekről. Ezt követően sor került az intézmény 2011. évi munkatervének ismertetésére is, mely a következő év tervezett feladatiról, rendezvényeiről, kiadványairól ad tájékoztatást. A képviselő-testület a beszámolót és a munkatervet is egyhangúlag elfogadta.

 

A képviselő-testület negyedik napirendi pontként tárgyalta a testület 2011. évi munkatervét. A munkaterv havi bontásban az ülések időpontját, a megtárgyalásra javasolt napirendi pontokat és azok előadóit tartalmazza. A képviselő-testület a javasolt módosításokat követően egyhangúlag elfogadta azt.

A képviselő-testület ötödik napirendi pontként döntött a köztisztviselőkkel szemben meghatározott teljesítménykövetelmények alapját képező célokról a 2011. évre vonatkozóan. Ez alapján minden év végén a munkáltatói jogkör gyakorlójának a köztisztviselő munkateljesítményét - munkakörének és a közigazgatási szerv kiemelt céljainak figyelembevételével - írásban értékelni kell. A képviselő-testület az előterjesztést egyhangúlag elfogadta.

 

A képviselő-testület hatodik napirendi pontként megalkotta a 2011. évkezdet átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletét, mely a 2011.01.01. napjától a költségvetés elfogadásáig tartó köztes időszakra vonatkozik.

 

Az ülés további részében döntött a testület a 2011. évre vonatkozó gyermekétkeztetési térítési díj emeléséről, mely értelmében 2011.03.01. napjától a bölcsődei étkeztetés 347,- Ft-ra, az óvodai ellátás 305,- Ft-ra, az iskolai napközis ellátás 373,- Ft-ra, míg az általános iskolai menza térítési díja 251,- Ft-ra emelkedik.

 

A Képviselő-testület 2010. december 16. napján rendkívüli testületi ülést tartott.

Első napirendi pontként a „Teremts esélyt - üzemcsarnok létesítése Dévaványán” elnevezésű üzemcsarnok átadására került sor a helyszínen, majd  ülés további részében a képviselő-testület döntött az üzemcsarnok bérbeadására, valamint a szennyvízcsatorna-hálózat bővítésével kapcsolatos kivitelezési munkák elvégzésére beérkezett ajánlatok elbírálásáról, a nyertes ajánlattevők kiválasztásáról.

 

A Képviselő-testület döntött továbbá a 2011. évre szóló hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáról, melynek értelmében jövőre áremelés nem lesz, marad a 240,- Ft+ÁFA/ürítés, illetve a céglogós zsák ára szintén 240,- Ft+ÁFA Ft marad. A szelektív hulladékgyűjtés viszont 2011.01.01. napjától megszűnik, mely problémára az önkormányzat keresi a megoldást.