Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Testületi ülésen történt..

Testületi ülésen történt..

A Képviselő-testület legutóbbi ülését 2009. január 29.  napján tartotta...

A képviselő-testület a lejárt határidejű határozatokról szóló jelentés elfogadását követően első napirendi pontként a Békés Megyei Tüzeléstechnikai Kft. tevékenységéről szóló beszámoló tárgyalta. A kéményseprő-ipari szolgáltatást jogszabály teszi kötelezővé, mely kiterjed minden lakásban és más helyiségekben épülő vagy használatban lévő kémények és tartalékkémények műszaki felülvizsgálatára, ellenőrzésére, tisztítására és szakvéleményadásra. A közszolgáltatási díjakat minden évben a Békés Megye Képviselő-testülete hagyja jóvá. Annak ellenére, hogy előre értesítik a lakosságot a munkavégzésről sok gondot okoz, hogy nem teszik lehetővé a kéményseprőnek az ingatlanra való bejutást, így tavaly 358 esetben kellett a tulajdonosokat figyelmeztetnie a jegyzőnek, pedig a szabályok betartása, az élet- és vagyonbiztonság megóvása érdekében folytatott munka az ő érdeküket szolgálná. A cég nyilvántartása szerint a településen többek között 440 db szilárd- és vegyes tüzelésű, 2.102 db gáztüzelésű, 1.222 db tartalék kémény található, melyek vonatkozásában is végzik munkájukat. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a beszámolót.

 

A képviselő-testület második napirendi pontként E-On Energia Szolgáltató Kft. beszámolóját tárgyalta volna a közszolgáltatás helyzetéről, azonban tekintettel arra, hogy a cég képviselői előre jelezték, hogy megjelenni nem tudnak, illetve a megküldött anyagukban több lényeges, a várost érintő tényről nem számoltak be, így egy másik alkalommal kerül megtárgyalásra a napirend.

 

A képviselő-testület harmadik napirendi pontként a 2009. évi költségvetés tervezet előzetes tárgyalására került sor. A költségvetés előkészítése az elmúlt év végén a koncepció tárgyalásával elkezdődött, melynek eredményeképpen 283.194,- eFt-os forráshiányt állapítottak meg, melyből 47.353,- eFt működési, míg 235.841,- eFt fejlesztési célú hiány. Az előbbit hitelfelvétellel kezelik, az utóbbi esetében a kitűzött fejlesztési célokat rangsorolják és a megvalósításukat esetlegesen elhalasztják. A testület az ülésen elhangzott kiegészítésekkel együtt a 2009. évi költségvetés tervezetének főösszegét 1.986.579,- eFt-ban határozta meg, illetve a hiány kezelésére létrehozott munkabizottság tovább folytatja az egyeztetéseket.

Az ülés további részében döntöttek az Általános Művelődési Központ egyes intézményeibe történő beíratások rendjéről, mely szerint a Ványai Ambrus Általános Iskola, az Óvoda Bölcsőde és az Alapfokú Művészetoktatási intézményegységekben is egységesen 2009.03.02-03. napokon 800-1600 óráig lehet beíratni a gyermekeket, erről bővebb tájékoztatást az intézmények fognak adni a lakosoknak.

Döntöttek továbbá az Óvoda Bölcsőde Intézményegység nyári zárvatartásáról, mely szerint az, 2009.08.10.-19. napok között nem lesz nyitva.

 

Elfogadták az otthonteremtés helyi támogatásáról szóló rendeletet, mely alapján lakóház építéséhez, vásárlásához 500.000,- Ft támogatásban részesíthető az arra rászoruló a településen legalább 3 éve lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgár.

Elfogadták a házszámozás rendjéről szóló rendeletet, mely szerint a névtáblák elkészítéséről, elhelyezéséről, cseréjéről a Polgármesteri Hivatal, míg a számtáblák elkészítéséről, elhelyezéséről, cseréjéről az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni 2009.12.31. napjáig, ezt követően szankcionálni kívánják az azt elmulasztókat.

 

NAPIREND:

  1. Tájékoztató a közszolgáltatás helyzetéről a vezetékes gázellátás területén. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. beszámolója.
  2. Tájékoztató a közszolgáltatás helyzetéről a vezetékes ivóvíz és csatornaszolgáltatás területén. A Békés Megyei Vízművek Zrt. beszámolója.
  3. Tájékoztató a települést érintő közút hálózat állapotáról és fejlesztési lehetőségeiről
  4. A 2009. évi költségvetés tervezetének megtárgyalása, és a költségvetés elfogadása, valamint a középtávú (három éves) számítások bemutatása.

 

 

A képviselő-testület ezúton hívja meg az érdeklődőket.

 

A tájékoztatóból kiderül, hogy a város villamos energia ellátása az E-On Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. Debreceni Régióközpontja által üzemeltetett villamos elosztó hálózatról történik. A hálózatüzemeltetést és a településünkön található mintegy 1.200 db közvilágítás üzemeltetését az E-On Hálózati Szolgáltató Kft. végzi, mely üzemelés zavartalansága érdekében folyamatosan rekonstrukciókat és karbantartást végeznek. Az elmúlt évben közel 77 mFt-ot költöttek fejlesztési feladatokra. A munkavégzéssel kapcsolatos áramszüneteket előre közzéteszik, továbbá a fogyasztói zavarás elkerülése végett többműszakos munkarendben dolgoznak, illetve a feszültség alatti munkavégzés technológiát alkalmazzák. A képviselő-testület  egyhangúlag fogadta el a beszámolót.