Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Testületi ülésen történt

Testületi ülésen történt


A Képviselő-testület legutóbbi ülését 2008. november 27. napján tartotta...

A Képviselő-testület legutóbbi ülését 2008. november 27. napján tartotta.
A képviselő-testület a lejárt határidejű határozatokról szóló jelentés elfogadását követően tájékoztatást kapott arról, hogy a Béres Egészség Hungarikum Alapítvány által kiírt pályázati kiírásra az 5000-10000 lélekszámú településekről 27 pályázat érkezett és ebből 9 település részesült támogatásban, így Dévaványa Város Önkormányzata Egészségterv Programjainak megvalósítására 600.000,- Ft támogatásban részesült. Az adományozási okiratot ünnepélyes keretek között Dr. Béres József a Béres Egészség Hungarikum Alapítvány alapítója adta át 2008. november 27. napján a városunk képviseletében megjelent - a egészségterv programok összeállításában is közreműködő - Takácsné Papp Éva részére.


A képviselő-testület első napirendi pontként közmeghallgatást tartott a lakosság közérdekű javaslatainak, felvetéseinek megvitatása céljából, melynek során a néhány megjelent érdeklődő lakos tájékoztatást kapott kérdéseire, így többek között a turizmus fejlesztési célokról, a közutak javításának lehetőségeiről, a megtett intézkedésekről.


A képviselő-testület második napirendi pontként a 2008. évi költségvetés ¾ éves teljesítéséről szóló tájékoztatót, valamint a 2009. évi költségvetés előzetes koncepcióját tárgyalta. Az előbbi tájékoztató tartalmazza a bevételek és a kiadások eredeti és módosított előirányzatait és teljesítési adatait önkormányzati- és intézményenkénti lebontásban. Ez alapján a költségvetés ¾ éves állapot szerinti teljesített bevétele 1.686.800,- eFt, ami a módosított előirányzathoz viszonyítva 90,98 %-ot, míg a teljesített kiadás 1.189.519,- eFt, ami a módosított előirányzathoz viszonyítva 64,16 %-ot jelent. Az utóbbi tájékoztató alapján a 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat szerint az önkormányzatok forrásszabályozása negatívan változik jövőre, a megszorító intézkedések és a jelenben folyó pénzügyi-gazdasági válság hatásai egyelőre nem ismeretesek, de fel kell készülni azok kezelésére. A jövő évi költségvetés előzetesen mintegy 90 mFt hiánnyal számol, de az egyensúly elérése érdekében egyeztetéseket folytatnak a költségcsökkentés és a bevétel növelése céljából. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a beszámolókat.


A képviselő-testület harmadik napirendi pontként tárgyalta a 2008. évi városi ünnepség- és rendezvénytervet. Az előterjesztésben a testület tájékoztatást kapott a helyben működő művelődési, oktatási intézmények, egyházak, civil szervezetek települési szintű rendezvényeinek, valamint a városi ünnepségek tervezetéről, illetve ennek keretében a Városnappal összekötött és a jövő évben már 4. alkalommal megrendezésre kerülő Dévaványaiak Világtalálkozójáról. A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a beszámolót.
A képviselő-testület negyedik napirendi pontként a 2009. évi víz- és csatornadíjak megállapításáról szóló beszámolót tárgyalta, melynek során a Békés Megyei Vízművek Zrt. előterjesztése alapján 3 tartózkodás mellett elfogadták a jövő évben fizetendő díjak bruttó mértékét a következők szerint:


• Lakossági fogyasztó esetén a vízdíj mértéke: 155,7 Ft/m3
• Lakossági fogyasztó esetén a csatornadíj mértéke: 301,6 Ft/m3
• A szippantott szennyvíz kezelési és fogadási díja: 816,8 Ft/m3


A képviselő-testület több rendelet módosítását követően amellett döntött, hogy a helyi adók tekintetében az elmúlt évhez képest a lakosságot terhelő változás nem lesz, így az egyes adók mértéke változatlanul marad 2009. évben.

A képviselő-testület legközelebbi ülését 2008. december 11. napján 1500 órai kezdettel tartja, melynek napirendjei a következők:

1)      A foglalkoztatás helyzete. Tájékoztató a munkahely-teremtési és megtartási pályázatokról. A közhasznú munkák tapasztalatainak bemutatása.

2)      Beszámoló a Polgármesteri Hivatal Okmányirodájának hatósági és igazgatási munkájáról.

3)      A 2009. évi Képviselő-testületi munkaterv megtárgyalása és elfogadása.
A köztisztviselőkkel szemben meghatározott teljesítmény-követelmények alapját képező célok

 

A képviselő-testület ezúton hívja meg az érdeklődőket.