Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Testületi ülésen történt

Testületi ülésen történt
A Képviselő-testület legutóbbi ülését 2008. szeptember 25. napján tartotta...

A Képviselő-testület legutóbbi ülését 2008. szeptember 25. napján tartotta.
A képviselő-testület a lejárt határidejű határozatokról szóló jelentés elfogadását követően első napirendi pontként tárgyalta Dévaványa Környezeti Állapotáról készült tájékoztatót. A beszámoló a környezeti elemek, rendszerek állapotának ismertetésével készült a 2007. évre vonatkozóan. A környezet minőségét az egyes környezeti elemek - a levegő minősége a feszíni és a felszín alatti vizek, a talaj állapota, a hulladékok kezelésének módja, a zajvédelmi helyzet, a zöldfelületek és a természeti értékeink állapota - határozzák meg, mely alapján településünk jó helyzetben van. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a beszámolót.
A képviselő-testület második napirendi pontként tárgyalta az önkormányzat gazdálkodásának első féléves helyzetéről szóló tájékoztatót. A jogszabályi előírásoknak megfelelően benyújtott beszámoló tartalmazza az önkormányzat módosított költségvetési előirányzatainak időarányos alakulását, a tartalék felhasználást valamint a költségvetés alakulását. Az anyag kiértékelését követően megállapításra került, hogy a költségvetésben meghatározott célokat az első félévben sikerült teljesíteni, az intézmények feladataikat megfelelően ellátták. A képviselő-testület a módosított költségvetés fő összegét a félév vonatkozásában 1.329.185,- eFt (72 %) teljesített bevétellel és 800.508,- eFt (43 %) teljesített kiadással egyhangúlag elfogadta.


A képviselő-testület harmadik napirendi pontként tárgyalta az adóhatósági tevékenységéről szóló beszámolót. Az adóhatósági munkát három fő látja el, a tevékenységük során az adóztatási feladatokhoz egyéb kiegészítő, adminisztratív feladatok is kapcsolódnak, továbbá az irodához tartoznak a hivatal számítógépes hálózatának karbantartásával kapcsolatos feladatok. Az írásos anyag szóbeli kiegészítése alapján a 2008.09.24. napjáig aktualizált adatok szerint az egyes adónemenként az alábbi összegek kerültek befizetésre:

 

magánszemélyek kommunális adójából a 23.100,- eFt tervezett bevételből 19.467,- eFt folyt be, mentességet 69 esetben kértek, melyből 43 személynek alanyi jogon járt, illetve a márciusi viharkárok következtében méltányosságból 29 fő kapott adóelengedést, további 18 esetben benyújtott méltányossági kérelemből 11 fő kérelemének adtak helyt. Az iparűzési adóból a tervezett 45.000,- eFt helyett 84.957,- eFt került befizetésre, a gépjárműadó tervezett összege 29.835,- eFt, melyből 24.604,- eFt-ot fizettek be. A vállalkozók kommunális adójából az augusztus végéig előírt 2.717,- eFt helyett 3.366,- eFt folyt be. Ezen adónemeken túl idegenforgalmi adóból és talajterhelési díjból származik bevétele az önkormányzatnak, azonban ezek összege, illetve adóalanyainak száma miatt ezen tételek nem számottevők.

 

Az iroda behajtási tevékenysége következtében 8.800,- eFt került 2008.08.31. napjáig befizetésre. Az adónemek szerinti adózók száma a következők szerint alakul 2008. évben: magánszemélyek kommunális adója 3.166 fő, vállalkozók kommunális adója 380 fő, gépjárműadó 1.241 fő, iparűzési adó 385 fő. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a beszámolót.


A képviselő-testület negyedik napirendi pontként tárgyalta a Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodájának hatósági és igazgatási munkájáról készült beszámolót. Az iroda öt fővel látja el többek között a településfejlesztési, városgazdálkodási, építéshatósági, környezetvédelmi, természetvédelmi, mezőgazdasági, kereskedelmi, természeti katasztrófákkal kapcsolatos feladatokat. Az anyag részletesen bemutatja az iroda személyi, tárgyi feltételeit, kapcsolatrendszerét, az irodavezető és az ügyintézők által végzett ügytípusokat. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a napirendet.


A képviselő-testület rendeletet alkotott az adósságkezelési szolgáltatásról, melyben meghatározták a szociálisan rászorult személyek részére nyújtott lakhatást segítő ellátás szabályait.
Az esélyteremtés érdekében döntött a testület a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok számára a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat kiírásáról, melynek során összesen 15 fő részére biztosítanak 10 hónapon keresztül ösztöndíjat.


A képviselő-testület legközelebbi ülését 2008. október 30. napján 1500 órai kezdettel tartja, melynek napirendjei a következők:

 

1)      Tájékoztató a temető üzemeltetéséről és a temetkezési tevékenységről.

2)      Tájékoztató az önkormányzat által használatba adott Civilek Házában működő civilszervezetek tevékenységéről és az önkormányzat által támogatott civilszerveztek munkájáról (Dévaványai Sportegyesület, Polgárőrség, Nyugdíjas Klub, Vöröskereszt, Nagycsaládosok Egyesülete, Mozgáskorlátozottak Egyesülete Vakok és Gyengénlátók Egyesülete, Városszépítők Egyesülete, Múzeumbarátok Köre, stb.).

3)      Beszámoló a Polgármesteri Hivatal Gazdálkodási Irodájának pénzügyi szakmai munkájáról, az iroda feladatairól.

4)      Az önkormányzat mezőgazdasági vállalkozási tevékenységének bemutatása (bevételi és kiadási nemenként, illetve növényfajtánkként).

     

A képviselő-testület ezúton hívja meg az érdeklődőket.