Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Magyarországi Települések Biodiverzitás Díja

Magyarországi Települések Biodiverzitás Díja

Az ENSZ 2010-et a Biológiai Sokféleség évének nyilvánította, mely alkalomból versenyre hívták a településeket. A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. volt a magyarországi koordinátor. Eredményhirdetés 2010. szeptember 15-én volt, ahol a Biodiverzitás Magyarországi Fővárosa címet Tata városa kapta. A díjakat Vidékfejlesztési Minisztériumban Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkártól és Dr. Molnár Gábor ügyvezető igazgatótól vehették át a nyertesek.

 

Dévaványa a 2001-10 000 lakossal rendelkező települések között az első helyen végzett. Emellett a zsűri - a természetvédelem területén elért kiemelkedő tevékenységéért - városunknak ítélte oda a különdíjat is, melyhez ajándékként egy települési turisztikai honlap elkészítését is megkaptuk. Elmondhatjuk a fődíjon kívül minden díjat elhoztunk.

 

A „Mutasd meg milyen a természeted!” pályázati dokumentációban beküldött kérdőív és kiegészítő dokumentáció felsorakoztatta azokat a megvalósult projekteket, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy minél változatosabb maradjon élővilágunk.

 

A kérdőív számos témakört érintett, többek között a tervezési eszközök és intézményrendszer, védett területek, felszíni és felszín alatti vizek, mezőgazdaság és erdészet, környezeti nevelés, az együttműködés valamint a monitoring rendszer. A kérdések elsősorban a települések természetes zöldfelületére, zöldterületére összpontosultak. Minden témakörnél be lehetett mutatni egy-egy példaértékű projektet. Az alábbi tevékenységeket sorakoztattuk fel: Agrár-környezetgazdálkodás a mezőgazdasági területeken túzok élőhely fejlesztés, szennyvízhálózat fejlesztése, magyar kőrises erdő telepítése, „Környezet - Egészség”- előadássorozat, Zöld Szíves Iskola épületének fenntartása,  „Mindenki pihenőkertje” – őshonos fák és cserjék telepítési a Művelődési Ház udvarán, Túréri-tó rekultivációja, Betakarítási Ünnep – tájjellegű feldolgozott termékek bemutatója és kóstolója, „Legszebb kert” és „Legszebb udvar” verseny bonyolítása, „Bringázz a munkába”  kampányban való aktív részvétel, „Ismerd meg városunk határát” - kerékpártúrák szervezése, Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpont természetvédelemmel kapcsolatos tevékenységei (erdei iskola, természetvédelmi táborok, zöld jeles napok megünneplésére programok szervezése), civil szervezetek munkájának, programjainak anyagi támogatása, akik a témához kapcsolódnak (Dévaványai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, Manófalva Oktatási Alapítvány, Nagycsaládosok Dévaványai Egyesülete, Dévaványai Kulturális és Művészetoktatási Alapítvány)

 

A Dévaványai Vadásztársaság korábban bekapcsolódott az Országos Fogolyvédelmi programba.

 

Szintén kapcsolódik a pályázathoz a közelmúltban befejeződött projekt - „Érték benned van” - keretén belül nemcsak az iskolaépület felújítása történt, hanem a kompetencia alapú oktatásba pedagógusokat és tanulócsoportokat is bevontak.

 

A díjátadó utáni interjú hallható volt a Kossuth Rádió OXIGÉN című műsorában 2010. szeptember 19-én 14:35 és 15:00 között.

 

A megyéből Békéscsaba és Szarvas is nyújtott be pályázatot.

 

Ez az elismerés megerősíti, Dévaványán is vannak értékek és értéket megtartani akaró összefogás.