Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Látogassa meg a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény -t - Dávaványa Online

Dévaványa egyik kulturális színfoltja és idegenforgalmi látványossága a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény. Dr. Bereczki Imre néprajzkutató és régész által 65 éven át összegyűjtött adattári, levéltári, néprajzi anyag 2000. április 14-én vált múzeumi intézménnyé, 2000. augusztus 17-én nyílt meg a város előtt.

Az alapitó Dévaványán született, s haláláig szinte mindig itt élt, dolgozott, s gyűjtötte a helység és annak környékének szellemi és tárgyi emlékeit.

 

 

Dr. Bereczki Imre néprajzkutató és régész -  Dévaványa Online

 

A múzeum hatalmas régészeti anyaggal rendelkezik, erre bizonyság, hogy megtekinthetőek a Körös-kultúra, az alföldi vonaldíszes, a tiszai-kultúra tárgyi emlékei, különös tekintettel a rézkorból való, korához képest meglehetősen épen fennmaradt talpasedényre, amely ritkaságnak számít az országban. A magyar történelem honfoglalás utáni korszakaiból is számos értékes és érdekes lelet látható.

 

 

Dévaványa egyik  kulturális színfoltja és idegenforgalmi látványossága a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény - Dévaványa Online

 

A néprajzi kiállítás a ványai ember életét ábrázolja: megtekinthetik a sárréti pásztor, halász, méhész, földműves által használt tárgyakat, a mindennapí életet felvillantó eszközöket, amelyek ismerete igen tontos a ma élő ember számára. Mindezek mellett hatalmas adattárral és több száz évet átfogó levéltári anyaggal várja az intézmény a kutatni vágyókat.

 

 

Helytörténeti Gyűjtemény - Dévaványa Online

 

 

Nyitva tartás:

  • Hétfő: szünnap
  • Kedd: 13:00 - 17:00
  • Szerda: 13:00 - 17:00
  • Csütörtök: 13:00 - 17:00
  • Péntek: 9:00 - 12:00, 13:00 - 17:00
  • Szombat: 13:00 - 17:00
  • Vasárnap: zárva

5510 Dévaványa, Széchenyi u. 8., Telefon: +36-66/485-040

 

 

Az alapitó Dévaványán született, s haláláig szinte mindig itt élt, dolgozott, s gyűjtötte a helység és annak környékének szellemi és tárgyi emlékeit - Dévaványa Online