Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Közmeghallgatás Dévaványa Képviselő-testületi ülésén - 2010. november 25.

Közmeghallgatás Dévaványa Képviselő-testületi ülésén - 2010. november 25.

Dévaványa lakosai egyre nagyobb érdeklődéssel figyelik az Őket érintő, súlyos kérdéseket, témákat - amelyekben a város vezetése, a képviselő-testület hoz döntést.. Ezt bizonyítja az a tény, hogy a novemberi közmeghallgatáson igen szép számmal jelentek meg a város polgárai. A közmeghallgatáson felvetett témákat, reagálásokat csak tényszerűen, név nélkül közlöm.

 

- Erősíteni kell a tulajdonosi szemléletet az önkormányzati vagyon tekintetében. Mi az oka annak, hogy a zömében bérleti díjakból adódó kint levőségeket a hivatal nem tudja behajtani?

Válasz: A komposztálótelep tartozását, az ORGANOFERM vállalkozás halmozta fel. A komposztáló telep hasznosításából a vagyonkezelői díj 2010. évi tervezett folyóbevétel előirányzat szintjén 12.500 ezer Ft. A vagyonkezelői jogviszony fennállása óta bruttó 18.922 ezer Ft ki nem egyenlített tartozása van. Jelen volt a közmeghallgatáson az ATEVFORG vállalat vezetője, Kiss Jenő úr, aki kijelentette, a vállalat 90%-ban lesz tulajdonos - jogutódlás - és nem fognak elmenekülni felelősség elől, részletekben tudnak fizetni. Ha nem fizetnek, azonnal felmondja az önkormányzat a szerződést.

 

- Ki kötötte a szerződést, és ki a felelős a felhalmozott tartozásért?

Válasz: Többször követeltük a tartozást, immáron másfél éve, most csak beszélünk róla, dicsérendő, hogy a jogutód képviselője megtisztelte a közmeghallgatást.

 

- Mi a helyzet az AGRODÉVA tartozásával kapcsolatban?

Válasz: Az AGRODEVA tartozásával kapcsolatban a polgármester úr felolvasta a cég által írt levelet, az ügyben december 9-ei ülésen tárgyalnak.

 

- Rossz üzenet a helyi vállalkozók számára az iparűzési adó megemelése. A kormány július elejétől rendeleteivel - a társasági adó csökkentése, a jövedelemadó csökkentése, a vállalkozók kommunális adójának 2010. dec. 31-ével való eltörlése - a befektetéseket, munkahelyteremtéseket kívánta elősegíteni.

Válasz: Ez a kérdés ezen a testületen később lesz tárgyalva.

 

- A szeghalmi szemészeten nem szívesen fogadják a ványai betegeket, akik azért mennek oda - annak ellenére, hogy Gyomához tartozunk -, mert a kezelőorvosuk, vagy a műtétet végző szakorvos ott rendel. A gyomai tüdőgondozóból pedig nem tudnak hazajönni a betegek, mert az utolsó buszt nem érik el az idősek, előre pedig nem veszik őket.

Válasz: Sajnos, ez a kérdés a szakorvosi rendelők orvosainak és asszisztenciájának jóindulatán múlik.

 

- Rossz minőségű a birkózók szőnyege.

Válasz: Dr. Hegedűs Csaba ígéretet adott arra, hogy megyei birkózó szakosztály segíteni fog a szőnyegek ügyében. (Közben megoldódott a probléma, olvasható az újságban.)

 

- A Széchenyi és Eötvös utca a Közútkezelő Kht.-hez tartozik. A pályázati lehetőségek kihasználása érdekében több utcát át kellene venni önkormányzati kezelésbe.

Válasz: Nem adták át a rendszerváltás előtt és után se, mert ragaszkodnak az állami vagyonhoz, hiszen a felújításokra a pénzt a kezelt négyzetméterek, km-ek után kapják.

 

- Mi a helyzet a sportpálya állapotával?

Válasz: A sportpálya ügyével érdemben nem foglalkoztak. Dr. Kulcsár ügyvéd úr és Feke László előkészítette az anyagot, de Kiss Károly képviselő úr kérésére ennek tárgyalását elnapolták a december 9-i ülésre.

 

- Nincs kihasználva a piactér belső területe, lassan minden árus a Bethlen utca elején akar árulni. Felül kellene vizsgálni a működtetését.

 

- A 8-10-es öblözet közbeszerzési pályázatából miért lettek kizárva az egy milliárd árbevétel feletti pályázók? A kiírás nem egyezik meg a testületi döntéssel.

Válasz: A gyulai közbeszerzési cég tévesztett.

 

- Ha már a takarékosságról beszélünk, akkor mi az oka annak, hogy a Bánomkert, Eötvös utcák közötti utcarészek már 1999-ben befizették az útalapba a pénzt, de a szennyvízberuházás után, 2010-ben csak arra futotta, hogy a lyukakat kaviccsal félig-meddig betöltötték a csatorna vezetékek fölött. A házakból esős idő esetén az idős emberek nem tudnak átmenni a túloldalra.

Válasz: Csak minimális javításra volt elegendő a 2 millió Ft. A Tövis, Villa, Bánomkert utcák tekintetében megnézik, mire lesz lehetőség a 2011. évben az utak felújítására, a Bogya-telepen pedig először a szennyvízcsatornázásnak kell befejeződnie.

 

- Félek egy kicsit, mert ami eddig elkészült, arra mindenre GARANCIA volt. Mi lesz akkor, ha nincs valamire garancia? A buszpályaudvar elkészítésekor nem gondoltak a gyomai úton felszállókra

Válasz: A pályázati pénzből nem futotta több buszöblözetre, de ha anyagi - pályázati lehetőség lesz rá, a Gyomai úton és a Hajós utca, Körösladányi út találkozásánál készülni fog megálló.

 

- Nem ír az újság semmit. Miért kell szemétdíjat fizetni annak, akinek nincs szemete? Miért kell fizetni szennyvízdíjat, amikor alig fogyaszt vizet?

Válasz: Kötelező szolgáltatás a szemétszállítás, kötelező fizetni is. Csak szociális alapon adható fizetési kedvezmény. A talajterhelési díj fizetése is kötelező annak, akinek lehetősége van a szennyvíz-csatornára való csatlakozásra. Eleinte 5 köbméter alatt adtak kedvezményt, de a közigazgatási hivatal nem hagyta jóvá a testületi döntést, így mindenkinek fizetnie kell.

 

- Miért nem a posta előtt van a zebra? Jó lenne, ha mindenki tudomásul venné, hogy a közút nem gyalogjárda. A támogatásból osztott csomagokért olyanok is sorba állnak, akik nem szorulnak rá, akiknek meg szükségük lenne rá, szégyellnek beállni a sorba. A város vezetése vigyázzon a vagyonra.

 

 

Voltak olyan témák, amikben - kellő információk hiányában nem tudott határozatot hozni a testület, azokat elnapolták a 2010. december 9-ei ülésre. Akit érdekel a város közügye, részt vehet az ülésen, megtekintheti egyenes adásban, vagy ismétlésben a kábeltévé jóvoltából, a bizottsági és a képviselő-testületi ülések jegyzőkönyvei pedig megtalálhatóak a Ladányi Mihály Könyvtárban, ill. megtekintheti az alábbi internetes címen: www://devavanya.localinfo.hu

(a megjelenő keresőbe kell beírni a keresett szót: jegyzőkönyv, dátum stb.)