Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Középiskolai hírek - 2011. április

Fodrász sikereső a tavaszi versenyeken

 

Az első ragyogó napsütéses hétvégén végtelen örömmel és élményekkel fogadták a dévaványai fodrász tanulók, oktatóik és szurkolóik a dobogó helyezések, kupák és elismerések záporát, melyben bővelkedett a két nap.

 

Április másodika és harmadika igen nagy eseményekkel telt el a fodrász szakma művelői és tanulói körében. Szombaton Békéscsabán, vasárnap pedig Kiskunfélegyházán kerültek megrendezésre az igen erős mezőnyt felvonultató versenyek, ahol a szakma legjobbjai képviseltették magukat. A Farkas Gyula Közoktatási Intézmény fodrászai mindkét rendezvényen szép számmal képviseltették magukat. 14 tanuló indult négy kategóriában.

 

A szorgalmas készülődés előre sejtette a sikert, persze minden esetben befolyásolja a versenyen való szereplést a lámpaláz, a zsűritagok szigorú és a közönség kíváncsi tekintete, s természetesen az is, mennyire tud elmerülni a versenyző az adott pillanatban az alkotás örömében, ihletében. E tényezők igen kedvezően alakultak idén a dévaványai csapat számára.

Békéscsabán Szűcs Éva, 12. évfolyamos tanulónk szalontechnikában első, míg ugyanebben a kategóriában Tar Renáta, szintén 12. éves diákunk harmadik helyezést ért el.

 

A kiskunfélegyházi megmérettetésen a szalontechnika hat minősítése közül három a dévaványai csapathoz került: Szűcs Éva harmadik, Hankó Diána negyedik és Zrena Adrienn hatodik helyezést értek el.

A férfi divat kategóriában két tanulónk jutott az elsők közé: Zrena Adrienn, végzős fodrászjelöltünk negyedik, Laskai Nikoletta, 12. éves növendékünk hatodik lett.

 

A kupák és elismerő oklevelek mellett Kiskunfélegyházán külön ajándékként, a LISAP Hungary versenyszervező jóvoltából minden, a versenyen induló tanuló festék ajándék csomagot, míg csapatunk a paletta minden színárnyalatát tartalmazó hajfesték tárat kapott.

A zsűri munkájába tagként és elnökként is belelátott oktatónk, Gellai Zoltánné, aki másik szakoktatónkkal és felkészítő tanárunkkal Dr. Laczóné Kiss Ágotával együtt örömmel fogadta a szakma rangos képviselőinek elismerését is tanulóink teljesítményéről.

 

Gratulálva a felkészítők és tanulók sikereihez hasonlóan szép eredményekben bővelkedő szint- és szakmai vizsgát kívánunk nekik.

 

 

12. fodrász és festő szintvizsgák 2011. április 11-én 15 fodrász tanuló adott számot eddig megszerzett készségeiről és képességeiről. Jártasságukat bizonyították különböző műveletekben: borotválásban, női hajsütésben, dauer-csavarásban, női frizura, Marcell vízhullám készítésben. A munkák elvégzését nehezítette, hogy mindenikre szigorúan meghatározott időkeret állt rendelkezésre.

 

A vizsgán Dercsényi Anita elnökölt a Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából. Szakoktatóink, Gellai Zoltánné vizsgáztatóként, Dr. Laczóné Kiss Ágota pedig a vizsgabizottság munkáját segítő tanárként irányították a vizsgát.

 

Minden vizsgázó fegyelmezetten, nyugodtan, magabiztosan dolgozott. Ennek, s alapos felkészülésüknek köszönhetőek a kiváló vizsgaeredmények: öt fő jeles (egy tanuló 100%-os teljesítménnyel!), kettő közepes, a többiek jó minősítéssel végeztek.

A szintvizsga eredeti célja egy tulajdonképpeni gyakorlati felkészültségi szint megállapítása a végső szakmai vizsga előtt, hogy addig a még feltárt hiányosságok pótlásra kerülhessenek. E csoport tanulóinak többsége a fenti munkafolyamatokban kiváló jártasságokat mutatott.

 

A festő-, mázoló és tapétázó szakmában szintén a 12. évfolyamos tanulók nyitották az idei tanév szintvizsgáit április 18-án. A modulrendszerű vizsganapon a vizsgakiírás szerint a tanulók öt órás vizsgatevékenységük során mutathatták be gyakorlati tudásukat. Ezt megelőzően azonban hosszas és alapos előkészítést igényelt a vizsgafelület kialakítása. Az előző évekhez hasonlóan idén is produktív munkát végeztek vizsgájuk során a diákok: egy osztályteremben festési és tapétázási feladatokat mutattak be.

 

Hrabovszki János elnöklete alatt Ballá Sándor szakoktató vezetésével a 11 vizsgázó közül hatan jeles (két tanuló 98 %-os!) és öten jó minősítést szereztek. A vizsga 85 %-os átlaga kiemelkedik az eddigi jó eredmények közül is.

Remélhetőleg a szakmunkásvizsgán mindkét szakmában hasonlóan szép eredményeket érnek majd el tanulóink!

 

Tóth Erika, oktatási egység vezető