Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Középiskolai hírek - 2010. szeptember

2010 / 2011-es tanév – az utazás & turizmus éve

Idei tanévünk fő célkitűzése különös aktualitással bír a dévaványai oktatási egységben. A békési több éves sikeres működés után idén szeptembertől először nyílik alkalom kilencedikes gimnazistáink számára, hogy ez irányú specializációt választhassanak, s idővel, amennyiben élni kívánnak majd e lehetőséggel, érettségizzenek is e tantárgyból. A tanulók heti külön órák keretében érdeklődősüknek megfelelően vehetnek részt idegen nyelvi, földrajzi, természet- és környezetvédelmi, idegenforgalmi foglalkozásokon. Az oktatás mellett a képzési programban jelentős szerepet kapnak az iskolán kívüli elfoglaltságok, kirándulások, túrák, utazási iroda-, szállodalátogatások is.

 

Diákjainkon kívül több, az utazás – turizmus jegyében meghirdetett, kiemelt programunkra tisztelettel hívjuk és várjuk városunk érdeklődő lakóit. Programsorozatainkon utazást teszünk a kultúra, a zene, a fitness, a számok, a nyelvek, a történelmi múlt századi világába. Helyi, városi színhelyeken kívül invitálunk minden érdeklődőt szűkebb és tágabb környezetünk (térségünk és országunk) nevezetes helyeire, illetve még tágasabbra nyitva ajtónkat: külföldi tájakra is.

 

Az utazás – turizmus mellett a korábbi évekhez hasonlóan folytatódik a rendvédelmi gimnáziumi tagozatosok képzése. Az alsóbb évfolyamok önvédelmi, erőnléti foglalkozásai mellett a 11. évben elméleti rendvédelmi órákat is tartunk, mivel több tanuló érettségi vizsgatárgyként, felsőfokú továbbtanulási irányként választotta ezt a képzést.

 

Gimnazistáink mellett a két kilencedikes szakiskolai osztályunkban a már hagyományos festő, eladó, fodrász szakmáink mellett a kőműves és lakatos képzés iránt érdeklődők is tanulnak az idei tanévben. Szakképzési évfolyamainkon idén az asztalosokon, festőkön, eladókon és fodrászokon kívül több év óta először az ösztöndíjas női szabók kezdik meg tanulmányaikat.

Nem csupán a képzési irányok, de a tanulóink létszáma is növekedett az elmúlt tanévhez képest mind az oktatási, mind a kollégiumi részen. A nyár folyamán az eddigi kollégiumi szállás-lehetőségek is bővültek, mivel a megyei képviselőtestület döntése alapján a Túrér Vendégház üzemeltetését is intézményünk vette át. A Mátyás úti épületben a vendégház mellett az oktatás is helyet kap: szakképzési csoportszobákon kívül a helyreállítási munkákat követően egy tankonyha is működtethetővé válik. Így a következő tanévre meghirdetett beiskolázási képzési területeink is tovább bővülhetnek.

 

Vendégházunk a városunkba érkező látogatókat fogadja, helyi tanulóink és dolgozóink számára viszont a szintén intézményünkhöz kerülő szanazugi üdülő nyitja meg kapuit, akár osztálykirándulások, akár tréningek, edző-, illetve kézműves táborok, vagy hétvégi kirándulások számára is. Természetesen e lehetőségekkel minden, iskolánkon kívüli érdeklődő is élhet.

 

Leírt programjaink pontos időpontjairól, szolgáltatásainkról további is a Dévaványai Hírlap hasábjain, szórólapokon, hirdetésekben tájékoztatunk, illetve honlapunkon (www.fgyki.hu), telefonon (585-110) s természetesen személyesen is központi épületünk titkárságán (Mezőtúri u. 2).

 

Tóth Erika, oktatási egység vezető