Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Középiskolai hírek - 2010. október

Farkas Ildikó előadóterem átadása

Gólyaavatás 2010.

Fodrászaink a középpontban

 

 

Farkas Ildikó előadóterem átadása

 

2010. október 8-án iskolánk új előadótermének átadási ünnepségén az iskola vezetés üzenete Nemzeti Himnuszunk költőjének szavaival indult: „A bölcsesség legnagyobb mestere az élet. Az élet csak úgy éri célját, ha tetteknek szenteltetik.” A Farkas Gyula Közoktatási Intézmény vezetősége és tantestülete is ezt az útmutatást követi, hiszen minden évben lépéseket tesz azért, hogy környezetünk élhetőbb legyen. Ebben a tanévben megszépült az intézményünk központi, békési Hőzső utcai épülete, és a dévaványai oktatási egységben is sikerült kialakítanunk egy nagyon szép előadótermet. A nagy létszámú 10. A osztály elhelyezése kihívás elé állított bennünket. Ezt sikerült a legcélszerűbb módon megoldani. Egybenyitottunk két tantermet. A 10. gimnáziumi osztályunk így egy tágas, csodálatosan feldíszített teremben tanul. A nagy tér adta lehetőségnek köszönhetően újabb diákok fogadására valamint továbbképzések és előadások rendezésére is alkalmunk nyílik. Annál is inkább szükség volt erre, mert eddig nem volt az épületben ilyen adottságú helyiség.

 

Nevelőtestületünk és diákságunk teljes egyetértésben döntött arról, hogy a kulturális rendezvényeknek helyet adó terem munkatársunk, Farkas Ildikó nevét viselje, aki sok éven keresztül iskolánk ilyen jellegű programjainak fő szervezője, mozgatóereje és ötletgazdája volt. A sors akarata szerint már csak lélekben lehet velünk, de kedvessége, mosolya, biztató szavai mindig köztünk maradnak. Legkedvesebb tanítványai, volt osztálya nevében Csontos Attila, júniusban érettségizett diákunk, jelenleg a Szent István Egyetem hallgatója emlékezett a közös évekre, élményekre.

 

„2005-ben találkoztunk először Ildikóval. A köztünk lévő bizalmat elsőként megalapozva felírta telefonszámát a táblára, majd ezt mondta: „Szervusztok Drágáim, én vagyok az új osztályfőnökötök!” Ettől a naptól fogva mindig így szólított bennünket. Kezdettől fogva összetartásra és szereplésre buzdított minket, melyben Ő is aktívan részt vett. Mindig mellettünk állt, képes volt kollégáival is szembe szállni értünk. Nekünk akkor is járt jutalomtorta, ha nem mi nyertünk, mert kaptunk Tőle vigaszként. Egyetlen vizsgánkon sem hagyott magunkra, szurkolt értünk, és mi mindig hamarabb tudtuk meg az eredményeket, mint bárki más. Nélküle nem lettem volna diákigazgató. Fáradtságot nem kímélve jött velünk forgatni. Bizalma töretlen volt, még az autóját is ránk bízta, ha arról volt szó. A kampányfilmben fontos szerepet szántunk Neki, mint életünkben is mindig. Problémáinkkal hozzá fordultunk, megosztottuk Vele örömünket és bánatunkat is, a segítséget semmilyen körülmények között sem tagadta meg; kölcsönösen megbíztunk egymásban – a barátunk lett. Sok élménnyel gazdagította és formálta közösségünket. Együtt mentünk az általa megnyert osztálykirándulásra. Lelkesen jártunk színházba is Vele. Betegsége alatt sem hagyott magunkra bennünket. Ajándékokkal halmozott el minket, s ha jönni nem tudott, levélben írta le gondolatait. A szalagot is Ő szerette volna feltűzni. Mi is hittünk benne, hogy ez így lesz. A döbbenettől, hogy már nem jön vissza hozzánk, szólni sem tudtunk. Eszünkbe jutottak a közös emlékek, és hogy vajon mondtuk-e Neki, hogy mennyire szeretjük. Első és utolsó osztályaként köszönjük Neki a sok jót és szeretetet, ami mindig sugárzott Belőle. Megfogadtuk, és igyekszünk mindent úgy tenni, ahogy Tőle tanultuk.”

 

 

 

Gólyaavatás 2010.

 

Már szeptember első hetében örömmel fogadtuk az új tanév kilencedikes tanulóit. Idén is, mint minden évben, megrendezésre került a gólyák felavatása, amit már mindenki nagyon várt. A gólyaavatós hét feladatainak megszervezésében a végzős osztályok aktívan részt vettek. Nem is olyan régen még mi is kilencedikesek voltunk, visszagondoltunk, hogy mennyire féltünk, hogy sikeresen meg tudjuk-e oldani a kapott feladatunkat. Ezért mi a hétre számos érdekes és szórakoztató próbatételt találtunk ki társainknak, amelyek közül legnagyobb sikert a zenés-táncos produkciók arattak. Örülünk annak, hogy a pedagógusokat is bevonhattuk a mókába. Az egész heti pontozás eredménye a 9. C osztály győzelmét hozta. A gólyaavató végén eskütétel következett, ezzel hivatalosan is intézményünk tanulóivá váltak a gólyák. Reméljük, hogy a kilencedikesek ízelítőt kaptak iskolánk vidám diákéletéből, ezek a rendkívüli események dobják fel a tanulós hétköznapokat.

 

 

 

Fodrászaink a középpontban

 

Első ízben került megrendezésre 2010. október 23-án az I. Harruckern Kupa Fodrászverseny Orosházán. Tanulóink nagy izgalommal készültek a versenyre, bár a felkészülési idő nagyon kevés volt. Az év kezdés után, korainak érezték a gyerekek, és mi felkészítő tanárok is a verseny időpontját. A következő versenyszámokban indultak tanulóink: szalontechnika, férfidivat vágás, szárítás és női divat vágás és szárítás kategóriákban. A szalontechnika sikerült a legjobban, középmezőnyben végeztünk, az ország sok helyéről érkező tanulók között. Új versenyzőkkel indultunk, akiknek ezt a versenyt tapasztalatszerzésnek, versenyzési rutin kialakításának szántuk.

 

A rendezvény nagyon színvonalas volt, sokat lehetett tanulni, tapasztalatot szerezni, ugyanis nem csak tanulóverseny folyt, hanem felnőtt verseny is párhuzamosan. Láthattuk a magyar férfi válogatott versenyzőit munka közben. Lenyűgöző volt számunkra a világbajnokságra készülő Cseh Istvánt látni versenylázban. Furcsa, de egyben megnyugtató érzést jelentett, hogy a „nagyok” éppen úgy izgulnak a versenyen, mint mi, „kicsik” kezdők.

Gyönyörű kontyok születtek, a modellek nagyon összhangban voltak sminkben, színben, öltözékben.

 

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert közvetlen közelről készíthetett felvételeket oktatónk, Gellai Zoltánné, aki ismét részt vett a zsűri munkájában előzsűriként. Így van lehetőségünk a fotók alapján leszűrni a tanulságokat, van javítási lehetőségünk, ötletekkel gazdagodhattunk. Jól éreztük magunkat, de egyben nagyon fárasztó napot zártunk, még le kell tisztulni a sok információnak, hogy fel tudjuk dolgozni, hogy munkánkban hasznosítani lehessen.

 

Köszönjük a Farkas Gyula Oktatási Alapítványnak és iskolánknak a segítséget, hogy lehetővé tették a versenyen való részvételt.

 

 

 

Nem csupán a verseny hozott rendhagyó évkezdést intézményünkbe, nem csupán itt kerültek fodrászaink a középpontba.

November elejétől Dévaványa központjában újra nyit fodrász tanműhelyünk a helyi lakosság igénye, kívánsága szerint.

Iskolánkkal szemben egyik legfőbb igényként fogalmazódott meg, hogy a korábbi gyakorlathoz hasonlóan újra igénybe vehető szolgáltatásokkal álljunk a lakosság rendelkezésére – ne csupán az iskola épületében, hanem egy központi, mindenki számára jól megközelíthető helyen.

 

Szolgáltató házunkban a fodrászokon kívül női szabó csoportunk mutatja be kész termékeit s természetesen igény szerint egyéni méretre, kívánságok alapján is vállalnak munkát. Festő-mázoló és tapétázó csoportunk fotók alapján bemutatott eddigi referencia munkáikban kínált technikákból szintén helyben választhatnak tisztelt megrendelőink. Újszerű kombinált stílusokat is szívesen vállal csoportunk egyéni alkalmakra s kivitelben. Iskolánk békési egységének faipari, bútorasztalos termékeit fotók és kiállított terméken tekinthetik meg, s rendelhetnek látogatóink. Szintén békési helyszíneken készült textilipari és kézműves termékeink is láthatók, vásárolhatók, rendelhetők a szolgáltató házban. A szakoktatók természetesen e területeken is egyéni igényeknek megfelelően terveznek, kiviteleznek, s így értékesíthetjük a gyakorlati oktatás során elkészített termékeket.