Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Ki segít Önnek tanulási, magatartási problémával küzdő gyermeke oktatásában?

Tapasztalataink szerint az anyák mindig megérzik, ha valami nincs rendjén csemetéjükkel. Persze van, aki ezt önmagának sem meri bevallani. Nagy többségük azonban észleli a problémát, de nem tudja, kit is keressen ez ügyben. Nagyon fontos a pedagógusok véleménye. Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a tanulási nehézség, elég sok előadást szerveznek óvónőknek, tanítóknak éppen azért, hogy ők is tudják, melyek azok a jelek, amelyekre oda kell figyelni. Tehát forduljon hozzájuk bizalommal.

A szülők, pedagógusok - a szülő hozzájárulásával első lépésként a területileg illetékes nevelési tanácsadó segítségét kérhetik, ami jelenleg a Bem u. 4. sz. alatt működő ÁMK Nevelési Tanácsadó és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Intézményegysége. Az itt történő vizsgálat alapján szakvélemény készül, melyben leírjuk, hogy gyermekének milyen jellegű elmaradásai vannak, valamint azt is, hogy ki, és heti hány órában végezze gyermeke fejlesztését. A többször módosított közoktatási törvény ezeket a gyermekeket Beilleszkedési, Tanulási, Magatartási Nehézséggel küzdő (BTMN) gyermekeknek nevezi. Abban a kérdésben, hogy a gyermek/tanuló BTMN vagy Sajátos Nevelési Igényű (SNI, a megismerő funkciók (pl. emlékezet, gondolkodás...) és/vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos rendellenességével küzd), a nevelési tanácsadó megkeresésére a szakértői és rehabilitációs bizottság dönt, mely megyénkben a BMTK Pedagógiai Szakmai Szolgálata Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsága, 5600 Békéscsaba, Luther u. 5./b. Mindkét pedagógiai szolgálat szakvéleményt ad ki, mely alapján jogosult a gyermek az ellátásra. Azaz az önkormányzatnak biztosítania kell számára az előírt foglalkozásokat, akár utazó tanári szolgálat igénybevételével is.
Mindkét pedagógiai szolgálat szakértői véleménye alapján - a gyakorlati képzés kivételével - az iskola igazgatója mentesíti a tanulót egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből az értékelés, minősítés alól. Ez a lehetőség azonban kétélű fegyver! Előfordul, hogy egy gyermek nem is tanulja az adott tárgyat, mert ő mentesítve van. De ebben nincs igaza! A szakértői vélemény alapján csak az értékelés alól mentesítették, tanulnia bizony kell(ene)! A cél az értékelhetővé tétel!
A felmentéseken túl a BTMN és az SNI tanuló a dolgozatok írásakor jogosult hosszabb felkészülési időre, segédeszköz használatára (írógép, számítógép (nyelvi-helyesírási ellenőrző programmal), számológép (a számolások megkönnyítése érdekében), illetve a szóbeli beszámoló írásbeli beszámolóval, az írásbeli beszámoló szóbeli beszámolóval való kiváltására.
A vizsgálatok, és az azt követő sikeres fejlesztő munka elengedhetetlen feltétele a szülő, gyermek, (gyógy)pedagógus, pszichológus és más szakemberek szoros együttműködése.
A Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai