Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Ismét sikeresen zárultak a szakmai vizsgák a dévaványai középiskolában

Idén mérettette meg magát minden szakképzős tanuló az új modulrendszerű szakmunkás vizsgán.

A fodrászok és festő, mázoló és tapétázók először, az élelmiszer- és vegyiáru eladók pedig harmadszor tettek sikeres vizsgát az új vizsgáztatási eljárás során. Minden szakmában kimagaslóak voltak a gyakorlati eredmények: élelmiszer- és vegyiáru eladók 79,19%-os, fodrászok 78,38%-os, festő, mázoló és tapétázók 71,93%-os átlagra teljesítettek. Az írásbeli és a szóbeli teljesítmények nem rontották, hanem emelték a gyakorlati eredményeket, s így a szakmunkás vizsgák eredményei a következők voltak: élelmiszer- és vegyiáru eladók 4,47 (80,35%), fodrászok 4,4 (80%), festő, mázoló és tapétázók 4,25 (76,88%). Minden esetben kiemelte a vizsgabizottság elnöke, hogy a vizsga törvényesen zajlott, melynek előkészítése és lebonyolítása példaértékű volt minden bizottság esetén.

Földi Zoltán

 

 

 

Érettségi Dévaványán

 

A május folyamán lebonyolított eredményes érettségi írásbelik után az idén is elérkezett a szóbelik ideje. Az írásbeli forduló után a diákoknak lehetősége adódott az esélyek mérlegelésére. Ki az, aki még javíthat, ki az, akinek már csak az eredmény megtartására van lehetősége.

 

A májusi eredményekből látszott, hogy a végzősök többsége hozta a négy év alatt is mutatott teljesítményét, ami nyomon követhető az évvégei, és az érettségi átlagok összehasonlításából. A maturandusoknak az idén is öt tantárgyból kellett számot adniuk felkészültségükről. Magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából, egy idegen nyelvből (angolból, vagy németből) és egy választott tantárgyból (informatikából, vagy földrajzból, vagy biológiából, vagy testnevelésből).

 

A szóbeli vizsgákra június 14-én, 15-én, és 16-án került sor, a szarvasi Dr. Kutas Ferenc elnökletével, akinek több évtizedes pedagógiai tapasztalata a vizsga nyugodt légkörének egyik biztosítéka volt. Nemcsak a diákok, de a fiatalabb kollégák számára is példát mutatott. Az elnöki beszámoló is kiemelte, hogy a végzősök az alkalomhoz illő öltözetben, komolysággal és felkészültséggel jelentek meg a vizsgán, megadva a tiszteletet ennek a jelentős eseménynek. Több pozitív meglepetés is született, a vizsgabizottság jó néhány remekbe szabott ötös feleletet hallgathatott meg. így, volt olyan diák, aki sikeresen javított az írásbeli eredményén. Az idén a történelem ment a legjobban, az összesített eredmény elérte a 3,77-es átlagot. A második napon folyt a gyakorlati vizsga testnevelés tantárgyból. Három helyszínen került sor a változatos sporte­seményekre. A diákok szertornáztak, atletizáltak, labdajátékokat mutattak be, valamint az egyetlen lány vizsgázó úszott is. Természetesen előfordultak gyengébb teljesítmények, de elmondható, hogy az idei érettségi sikerrel zárult, hiszen egyetlen bukás sem történt.

Molnár István

 

 

 

Erdélyi vendégek a dévaványai középiskolában...

 

Az I. Nemzetközi Diáktalálkozó alkalmából 2011. június 2-án, erdélyi diákokat láthattunk vendégül, akik kísérőikkel Kolozsvárról, Gyergyószentmiklósról és Aradról érkeztek. Diákjaink és tanáraink izgatottan készülődtek a jeles napra. A sok-sok „ötletelést" követően sikerült egy mozgalmas programot összeállítanunk, amelyen a vendégek aktívan részvettek.

 

Megérkezésük után Kardos Erika tanárnő köszöntötte őket, majd ismertette velük a délután további programját. Ezt követően buszra ülve, helyi tanárok kíséretével ellátogattak a Körös Maros Nemzeti Park túzok rezervátumába. A látogatóközpont munkatársa egy rövid előadásban ismertette a túzoktelep történetét és az ott folyó munka jelentőségét. Ezek után új barátaink közvetlen-közeiről, alaposan szemügyre ve­hették környékünk ritka madarát, a túzokot. A rövid látogatást követően az iskola területén folytatódtak a programok. Pocsai Istvánné tanárnő bemutatta a Túrér Partja Középiskolai Alapítvány munkáját, majd alsóbb évfolyamos tanulóink táncos, dalos, humoros előadással, fodrász tanulóink pedig frizura bemutatóval kedveskedtek nekik. Ezt követően lehetőségük volt a ványai diákokkal összemérni ügyességüket játékos sorverseny keretében. Miután kellően elfáradtak, s megéheztek, az iskola ebédlőjében várta őket az ízletes, helyben készített babgulyás és csőrögefánk, -közismertebb nevén forgácsfánk. Míg a diákok az iskolában szervezett programokkal voltak elfoglalva, addig kísérőik megismerhették iskolánk vendégházát- a Túrér Vendégházat is.

 

A vacsora elfogyasztása után kicsit „lassabb, csendesebb” programok következtek. Lehetőség volt a fodrász tanműhely munkájának megismerésére, az aulában pedig csomózott karkötőket készíthettek. Ezzel párhuzamosan, az iskola udvarán Molnár Andrea tanárnő vezetésével a vállalkozó kedvű diákok és felnőttek táncolhattak. Közben gyorsan telt az idő, s azt vettük észre, hogy lassacskán besötétedik, így vendégeinknek indulniuk kell. Indulás előtt átadtuk csekélyke ajándékainkat emlékként, bízva abban, hogy nem felejtenek el bennünket.

 

Természetesen a több órás elfoglaltság alatt új barátságok és ismeretségek köttettek a vendég- és a ványai tanulók között. Bízunk abban, hogy ezek nem múlnak el nyomtalanul, s újra lehetőség adódik arra, hogy személyesen felelevenítsék azt.

Nagy Éva

 

 

 

Diáknap a középiskolában

 

Újra nagy izgalommal készülődtünk a diáknapra. Mint mindig, most is diákigazgató választással tettük izgalmassá ezt a napot. Már hetekkel előtte lázasan keresik a kampány-filmhez az osztályok a témát, amivel meggyőzik a többséget a választás napján. Az idén több induló közül Kónya Dávid 11. A osztályos tanuló nyert, így az ő programja szerint zajlott a diáknap.

A programok között szerepeltek: különböző sportvetélkedők, (kötélhúzás, kosárlabda, kézilabda), volt pókerjáték, gitárverseny, természetesen nem maradhatott el a mindenki által kedvelt, és már nagyon várt főzés, amelyre egész évben nagy erőkkel készülnek az osztályok. Széles a spaletta, mert a pap­rikás krumplitól kezdve a tárcsán sütött húsokon át a birkapörköltig mindenféle étel készül az udvar hátsó részében. Zsűri legyen a talpán, aki a különböző ételek között rangsorolni tud.

 

A diákigazgató helyettesek programja közül is került megrendezésre néhány ügyességi feladat. Ilyen volt pl.: a tojáscipelő verseny, tojásfehérje felverés villával időre, lufifújó verseny.

 

A sok érdekesség közül mindenki talált magának megfelelő játékot, amivel eltölthette a délelőttöt. Az eredményhirdetés után gyorsan rendet raktak az osztályok, és mindenki élményekkel gazdagon térhetett haza.