Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Hivatásgondozás (szupervizió) a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Dévaványai Borostyánkert Otthonában.

Hivatásgondozás (szupervizió) a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Dévaványai Borostyánkert Otthonában.

A Békés Megyei Önkormányzat Komplex Civil Pályázata segítségével, a dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány szervezésében megvalósuló szupervíziók célja a segítő szakmai személyiségének, fejlesztésének megerősítése, a szakmai kompetencia növelése.

 

A pályázat segítségével a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum székhelyén és 4 telephelyén szerveződtek egyéni és csoportos szupervíziók.

 

Az intézmény székhelyén (Békés) és 4 telephelyén (Dévaványa, Füzesgyarmat, Okány, Vésztő) valósult meg a program.

 

Keretekről:

181 fő 6 csoportban, 5 telephelyen, 10 hónapon keresztül

 

A team-szupervízió az intézményen belüli együttműködő kollégákra irányul, csoportdinamikai hangsúlyú és esetmunkára épül. Intézményközpontú (feladatokra, hierarchiákra, szerepekre koncentrál), fókuszában a szakma és a rendszer önismerete áll.

A csoportok tagjai kifejezett érdeklődést és igényt mutattak a szupervízió iránt, az értékelésben a szupervíziót a saját személyiségük „karbantartását”, fejlesztését célzó eljárásként jelölték meg.

A szupervíziós csoporttagok segítséget kaptak az intézmény munkatársak-ellátott viszonyrendszer különböző aspektusaiból származó (hierarchia, komplex kapcsolatrendszer) problémáik tudatosításához, megfogalmazásához, tisztázásához, megalapozva ezzel az adott helyzet konstruktív megoldását. Megtapasztalhatták a szakmai segítség jelentőségét, a csoporttársak szakmai és érzelmi támogatásának erejét is.

 

Összefoglalóan megállapítható, hogy a segítő szakmákban dolgozók számára (is!) nélkülözhetetlen a „munkaeszköz” karbantartása, azaz a saját személyiség védelme, a szakmai személyiség fejlesztése, erősítése, melyhez a szupervízió jelentős segítséget ad.