Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Ez hangzott el a dévaványai várospolitikai fórumon 2011. február 11-én

Ez hangzott el a dévaványai várospolitikai fórumon 2011. február 11-én
Dévaványa város művelődési hazának nagytermében kb. 50 érdeklődő vett részt a város fórumán.

 

Ahhoz képest, hogy a település lakossága 8300 fő körül mozog, kicsit kevés részvevő volt kíváncsi a város önkormányzatának 2010. évi beszámolójára, az eljövendő évek terveire, de a részvevők annál érdekesebb kérdéseket tettek fel a jelenlévő Farkas Zoltán országgyűlési képviselő úrnak, a polgármester úrnak és a helyi képviselőknek.

 

Pap Titor polgármester úr beszámolója és tájékoztatója után Farkas Zoltán, országgyűlési képviselőnk, Békés megye elnöke szólt a jelenlévő hallgatósághoz pontokba foglalva az alábbiakról beszélt:

 

- Békés megye önkormányzata elfogadta a 2011. évi költségvetését

 

- 2010-ben a kormányváltást követően több, az ország életét meghatározó törvényt fogadott el az országgyűlés. Helyre kellett állítani az önkormányzati törvényességi felügyeletét, gazdasági átalakításokat kellett eszközölni annak érdekében, hogy az ország működőképes maradjon.

 

- Magyarország települései több uniós pályázaton eredményeket értek el, de a teljesítést már nem biztos, hogy mindenki végre tudja hajtani - anyagi források hiánya miatt. Ezekről nyilatkozni kell, mert az elnyert pénzeket még - lehetőség szerint - át lehelne csoportosítani.

 

- Az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatban elmondta, hogy a források 2010-2020-ra vonatkozó pályáztatása, eloszlása még most kezdődik.

 

- 2010. év sok szempontból nem volt szerencsés.

 

- Időközönként fogadóórát tart a településeken - így Dévaványán is.

 

- Dévaványa ma százalékosan az egyik legnagyobb foglalkoztató település.

 

- Békés megye 4200 megyei alkalmazottat foglalkoztat. A megye 28 milliárdos költségvetéséből 7 milliárdot fordít fejlesztésre. Dévaványát is szeretné a megye fejleszteni, például a szakképzés tekintetében, hiszen a város középiskolája is megyei fenntartású.

 

- A megye és az ország vezetése szerkezet átalakítást fog végrehajtani az oktatásban, egészségügyben, így jelentős terhet vesznek le az Önkormányzatok válláról.

 

- Nem lehet elvárni, hogy a települések az egyre kevesebb rendelkezésre álló pénzből fejlesztéseket eszközöljenek, hiszen a felvett hiteleket - a kötvényekből származó forrásokat vissza kell fizetni.

 

- Kifejezte, hogy mint a megye elnöke és a Dél-alföldi Regionális Bizottsága tagja nagyon sok hasznos informáciü birtokában van. Bízik abban, hogy a fejlesztésekre közős erővel forrást fognak találni.

 

Pap Tibor: Megköszönte a képviselő úr tájékoztatását.

 

 

Dr. Ágoston Sándor:

Megköszönte a Dévaványa - Gyoma közötti közút felújításában nyújtott segítséget. (Sajnos ezen az úton ismét vannak útszakaszok, amiket fel kell újítani)

 

Nehéz volt a költségvetést elkészíteni, hiszen adót nem lehetett emelni, mert még jobban megnehezítettük volna a lakosok életét. Közben pedig arra is vigyázni kellet, hogy az utánunk jövők fogják a fejüket, hogy mit kapnak örökségül.

 

Az ifjúsági tábort megvalósítani anyagi fedezet hiányában nem biztos, hogy képesek leszünk. Az utak felújítását nem biztos, hogy folytatni, tudjuk. (Eötvös u.)

Szívem egy része megmarad oktatási szakembernek, és szeretném önkormányzati fenntartásban tartani az iskolát.

 

 

 

Szűcs József:

- Túlzott beruházásokba kezdett a város, nagy a forrásigény. Ennek érdekében kötvényre 300 millió forintot vett fel az Önkormányzat. Relatív pénztöbblet, ilyenkor azt gondolja valaki, hogy pénzbőség van, könnyebb meggondolatlan beruházásokba belefogni.

 

 

Kiss Károly:

-          Többször elmondtam a véleményemet a komposztáló-telep beruházásával kapcsolatban, de az volt a válasz, hogy akkor elvitte volna a TAPPE, és adót fizetnek a működtetők.

 

 

Szűcs József:

-          A lényeg: térüljön meg a befektetett pénz. Mezőgazdasági gépeket vásároltak. Ezek működtetéséből mennyi lett a haszon? A termelő beruházás a vállalkozó feladata. Számítási kell végezni: mennyibe kerül a beruházás, az üzemeltetés, mennyi és mikor lesz belőle haszon. Saját erőre alapozott beruházásokat kell megvalósítani, és szigorú rangsort kell felállítani, hiszen a lakossági igény széles lehet, de ne kelljen rá sokat költeni, a költségekét csökkenteni kell. A megvalósítás folyamán viszont lehet változtatni, hiszen „addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.

-A pénzgazdálkodással kapcsolatban elmondta, hogy fejlesztésre hitelt vett fel a város. 400 millió Ft adóssága van, amit 20 éven át kell fizetni. Hiszen, akik hitelt vettek fel, mind adósság csapdába kerültek. Az önkormányzatnak pénzügyi stabilitásra kell törekednie, nem kell hihetetlen erőfeszítéseket tenni, ha nincs meg arra a fedezet.

 

- A 2011. évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy minden összefügg mindennel, tehát az őszi ülésen nem összeveszni kívánt a képviselőkkel, hanem a kiadáscsökkentésre akarta felhívni a figyelmet, hiszen ez a célja a kormánynak is. Takarékoskodni, ezen a téren a képviselők példát mutattak. Törekedni kell a hatékonyságra, vagyis meg kell vizsgálni, hogy mindenki hatékony munkát végez-e. Megfontoltság szükségeltetik, vagyis a testületben okos, jó döntések szülessenek. Ezek betartásával lehel elérni, hogy Dévaványa adósága ne növekedjen.

 

- Farkas Zoltán országgyűlési képviselő úrhoz, az alábbi témát vetette fel: az országgyűlés alapvető célja az igazságosság. Ez jelenleg nem érvényesül a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak nem igazságosan emelkednek, hiszen a százalékos nyugdíjemelés ollószerű nyílást jelent, véleménye szerint ft összegben kellene emelni, hogy ne növekedjen a nyugdíjak közötti különbség. Ez vonatkozik a jelenlegi adórendszerre is.

 

 

Pap Tibor:

Az uniós pályázatokat ki kelleti használni, hiszen egyszer volt Budán kutyavásár. A komposztálótelepre 44 millió hitelt vettünk fel, 2010-ben nem tudott fizetni a cég, de be fog folyni a pénz az önkormányzat kasszájába. A szemét viszont nem szaporodik. Jók lennének azok a beruházások, amik pénzt hoznak, de a csapadékelvezetés, a buszpályaudvar és a többi beruházás nem pénzt termel. Több projekt kikerült a vállalásukból, amivel jelenleg nem bírunk anyagilag: - Varázskapu program, ifjúsági tábor stb.

Alapelv, hogy mindenkinek úgy kell dolgoznia, mintha mindig képviselő, polgármester, közalkalmazott, köztisztviselő lenne. A cafetériát azért szavazta meg a testület, mert a közalkalmazotti réteg szerény jövedelemmel rendelkezik, és jogszabályokkal támasztják alá jogos igényüket.

 

 

Farkas Zoltán:

- Sajnos elöregszik a magyar társadalom. A kormány a nyugdíjjal kapcsolatban megadta a lehetőséget a visszalépésre. Át kell alakítani az életpályamodelleket, megkell vizsgálni a kedvezményes nyugdíjba lépéseket. A nyugdíjnak reálértéket kell biztosítani.

 

- A megyei Önkormányzat is bocsájtott ki kötvényt. Sajnos nem lesz mindig új pályázat, nem lesz mindig több pénz, azokat a lehetőségeket kell kihasználni hatékonyan, ami rendelkezésre ál! – pályázat, pénz. Bebizonyosodott, hogy bizonyos feladatokat hatékonyabban lehet megyei szinten működtetni, mini például a szociális és oktatási intézmények esetében.

 

 

Balogh István:

- A képviselők a kampány idején munkahely. teremtést ígértek. Ezzel együtt még a helyi kivitelezésekből is kimaradtak a helyi vállalkozók. Ki fog kőművesnek menni a fiatalok közül, ha az építőipar a padlón?

 

 

Pap Tibor:

- A közbeszerzési törvény szerint nyílt pályázaton kell meghirdetni a beruházásokat, a törvényben felírt feltételek szerint. Más vállalkozók sikeresebben pályáznak. A nagyobb beruházásoknál a nyertestől minden esetben kérjük a helyi vállalkozók bevonását.

 

- Az IKARUSZ utódja, az EJT 59 főt foglalkoztat, és napokban új üzemcsarnokot adnak át. Nagyon nehéz vállalkozni, hiszen üzleti lehetőség kell, ennek segítségére seíti a kisvállalkozókat az önkormányzat kétféle, a költségvetésben elkülönített formában is. Több lehetőség van a vállalkozóknak a fejlesztésre pl. a LEADER keretében is, de ezekre pályázniuk nekik kell.

 

 

Kiss Károly:

- A városi üzemeltető, gazdálkodási szervének megvalósítása már szóba került, de erre komoly számítások kellenek, gépek vannak, jó csapat kell, megfelelő vezető. Több önkormányzati beruházáson ványaiak dolgoztak, sajnos a közbeszerzési pályázatokon nehéz megfelelni. Szűcs József véleményét mindig köszönettel fogadom, már többször kértük ki a véleményét és segítségét.. Tetvek nélkül nincs jövő számomra, ha nem tervezünk, akkor nem tudunk pályázni és Dévaványa csak helyben fog topogni. Az EJT-be vidéki dolgozok is járnak dolgozni, tehát nincs elég ványai? Sajnos nincsenek szakemberek, nincsenek építőipari tanulók, annak ellenére, hogy egy kőműves tanuló havi 35.000 Ft ösztöndíjat kap.

 

 

Somogyi András:

- A szemétszállítással kapcsolatban: elég lenne kéthetente.

A másik felvetése: 22 pocos-kerti tulajdonos levelet kapott, hogy kisajátítás lesz. Mi ennek az alapja?

 

Novák Imre:

- Változnak a rendeletek, falusias környezetben hetente, városias környezetben kéthetente, nehéz megfelelni mind a lakosok kívánságainak, mind a szabályoknak egyszerre.

 

 

Kiss Károly:

-          Devaványán szerintem be kellene vezetni a vonalkódos rendszert. Mindenki azt az ürítést fizetné, aimit elvitet, de alapdíj mindenképpen lenne mindenkinek.

 

 

Pap Tibor:

-A Pocoskert árkainak vízjogi rendezésének folyamatát indították el. A csatorna ott marad, nem bővül, nem vesznek el területet, mert a kerttulajdonosok úgy nyilatkoztak, hogy maradjon inen úgy, ahogy van.

 

 

Farkas Zoltán:

- A Dévaványa – Gyoma közötti út javítása iránt jogos az igény, mint ahogy máshol is jogos. A 4-5 számjegyű utak cselében 1750 millió állhat rendelkezésre, a Békés megyei igazgatóság elkezdte a kritikus utak javításáról szóló tervek elkészítését. Sajnos az összes alsóbbrendű utakra 35-40 milliárd forint kellene.

 

 

Nagy Mihály:

Mindenkit szeretne emlékeztetni arra, hogy a pályázatok kiírása, elbírálása bürokratikus. Most volt egy kormányváltás, bízzunk benne, hátha változik valamit a rendszer.

Más: a kormány egyszerűsítést ígért, véleménye szerint elég lenne a közalkalmazottak fele, hiszen mindenféle szám van - adó, TB stb. -, és ahány szám, annyi sok íróasztal. Mindenkinek van adószáma, ennek alapján lehetne minden embernek minden ügyét intézni. Nincs olyan bank, ami a mezőgazdászokkal érdemben foglalkozna, talán most már lesz.

Nehéz pályázni. Ügyeket intézni, bürokratikus az ügyek intézése, a pályázatok elbírálása, elszámolása, ráadásul a pályázatok utófinanszírozásúak.

 

 

Farkas Zoltán:

- A kormány a bürokráciát igyekszik csökkenteni, ezért új közigazgatási rendszert fog működtetni. Az egyablakos rendszer is ennek érdekében indult be. Ehez viszont egységes informatikai rendszer, és szakemberek kellenek. Tehát az egyszerűsítés folyamatban van, akadály, hogy az intézmények, ügyintéző rendszerek nem azonos informatikai rendszerrel működnek.

 

 

Kónya István:

- Véleményem szerint nem akarja mindenki a városgazdálkodást. Miért olyan sok a ványai testület bizottságainak száma?  Miért jó az, hogy a Városnapi Ünnepségek ideje egybe esik a Körösladányi Napokkal?

 

 

Pap Tibor:

- Az ünnepségtervet a testület már elfogadta, de semmi nincs kőbe vésve. Avárosgazdálkodásról szó volt, még nincs konkrét döntés ebben a kérdésben. A bizottságok számát tekintve a februári ülésen lesz róla szó. (A Képviselő-testület összevonta az oktatási-kulturális és sportbizottságot a jogi ügyrendi bizottsággal, melynek elnöke Dr. Ágoston Sándor lett. Ezen kívül változás történt a pénzügyi bizottság tekintetében: a bizottság elnökének Kanó Józsefet választották meg.) Pap Tibor polgármester úr megköszönte a részvételt, és a fórumot hivatalosan bezárta.