Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Európai Uniós program a munkanélküliség kezelésére

Európai Uniós program a munkanélküliség kezelésére

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP 1.1.2) keretében zajló a „Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatására” elnevezésű európai uniós pályázaton nyert pénzből a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Gyomaendrődi kirendeltsége is részesült. A 180 Millió forintot meghaladó összeg felhasználásával, több mint 233 regisztrált álláskeresőnek adtak esélyt a foglalkoztatásra. Eredetileg 179 Fő volt a programba vonni kívánt létszám.

 

A program ezen részét is túlteljesítettük – tudtuk meg Tímárné Buza Ilonától, a Gyomaendrődi Kirendeltség vezetőjétől. A terveinkben azt tűztük ki célul, hogy az érintettek legalább 62 %-a képzésben vegyen részt, s 90 %-a sikeresen fejezze be a képzést, szerezzen képzettséget, szakképesítést. Az ügyfelek 80%-a sikeresen fejezze be a programot. Amikor elindítottuk a programot figyelembe vettük a munkáltatók igényeit. A képzéseink kialakításában is ez a szempont vezérelt minket. Ügyfeleink számára különféle szolgáltatásokat és támogatásokat kínáltunk: pszichológiai tanácsadás, álláskeresési tanácsadás, motivációs tréningek, álláskeresési tanácsadás. Az ügyfelekkel közösen, személyre szabottan alakítottuk ki az egyéni programjukat. Az új elem, a mentori segítségnyújtás által egy magasabb szintű szolgáltatást tudtunk biztosítani azoknak, akik ebben a programban vettek részt. A mentor az ügyfelek képzésbe vonását, valamint a  képzés sikeres kimenetelét segítette elő személyre szabott tanácsadással, mentálhigiénés gondozással, majd minden szükséges esetben az aktív, önálló állásfeltárásban is közreműködött. A képzés idejére keresetpótló juttatást adtunk. Az ügyfelek többségének lehetősége volt a képzést követően bérköltség támogatással munkaviszonyt létesíteni.

 

 Az Európai Unió és a TÁMOP 1.1.2 program segítségével eddig több mint 140 ügyfelet támogattunk a képzettség megszerzésében és 130 ügyfelet az elhelyezkedésben. Bár sokak esetében a hatásvizsgálat még tart, de akik elhelyezkedtek és azt követően a 180. napon dolgoznak már közel 50 %-ot ér el, a program II. szakasza 2011. április végén zárul. A program során az önkormányzatok, civil szervezetek, a munkáltatók és az álláskeresők aktív részvétele segítette a megvalósítást. Az eredmények eléréséhez hozzájárult az is, hogy ez a program új szolgáltatásokkal, kedvező támogatási formákkal segítette a hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatási esélyeinek megteremtését, képzési szintjének növelését.