Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Európai Autómentes Nap Dévaványán

Európai Autómentes Nap Dévaványán

Európa országaiban az Európai Mobilitási Hetet minden év szeptember 16-22. között rendezik meg. Az idei év mottója: ",,Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!" Szeptember 22. az Európai Autómentes Napé. Idén Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete is csatlakozott az Európai Mobilitás Chartához. A Dévaványa Felemelkedéséért Közalapítvány szervezésében egész napos program várta a város lakosságát. A rendezvény széles helyi összefogással, támogatással, a lakosság nagyarányú bevonásával valósult meg. A rendezvényt támogatta a Békés Megyei Önkormányzat Képviselő-testülete is.

 

A délelőtt az óvodásoké, és iskolásoké volt. Örömmel nyugtáztuk, hogy a Ványai Ambrus Általános Iskola, a Szügyi Dániel Református Elemi Iskola, és a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény diákjai szép számmal képviselték iskolájukat. Egészség totó, közlekedési totó és akadálypálya várta őket, az óvodások és alsósok számára aszfaltrajz készítésre volt lehetőség. Nagy népszerűségnek örvendett a Tóth István által kiállított sárkányrepülő, volt olyan gyermek, aki a nap folyamán többször is kipróbálta milyen érzés benne ülni. Míg mások a működéséről hallottakból tartottak előadást szüleiknek.

 

Délután igen színes programokkal vártuk az érdeklődőket, kicsiket, nagyokat, felnőtteket egyaránt. A gyerekek boldogan vették birtokukba a rollereket, melyek között volt 2 és 3 kerekű, illetve a háromkerekű bicikliket. A kézműves sátrakban origami csodák, csuhé babák és virágok, illatzsákok kerültek ki a szorgos kezek közül. A ",,Saláta Vár"-ban zöldség és gyümölcssaláta kóstolására volt lehetőség. Várkonyiné Illés Magdika néni nemcsak a csuhézás fortélyait mutatta meg, hanem vegetáriánus pástétommal is kedveskedett a hozzálátogatóknak. A FITODRY Kft. teakóstolóval, termékbemutatóval és vásárlási lehetőséggel várta az érdeklődőket. A Szekértúra részvevői Szigetbe és Kéthalomra kocsikázhattak ki.

 

A délutáni program része volt a veterán és egyedi készítésű biciklik kiállítása és versenye. Rendezvényünkön részt vettek a Magyar Gyártmányú Veterán Kerékpárok Virtuális Múzeumának tagjai, akiknek mottójuk: ",,Van élet a rozsda után". Múlt századi 50-60-70 éves kerékpárjaikkal bizonyítják, hogy ha karban tartjuk, megbecsüljük értékeinket, azok ennyi év után is használhatóak. Az évek multával egyre inkább kuriózumokká válnak, munkájukkal értéket mentenek az utókor számára.

 

Az öt órakor kezdődő ",,GURUL VÁNYA" kerékpáros felvonulásunkon 422-en vettek részt, plusz azok a gyermekek, akik szüleik kerékpárján a gyermekülésekben ültek. A létszám magáért beszél, mi magunk sem gondoltuk, hogy ilyen nagy lesz az érdeklődés. Bebizonyosodott, van igény a rendezvényekre, széleskörű tájékoztatás és összefogás szükséges a megvalósításhoz.

 

A regisztráció során a TELEPOLC emblémájával ellátott villogókat és fényvisszaverő mellényt (200-200 db) kaptak a felvonulók az üzlet vezetőjétől.  Rendőri felvezetés mellett, a közlekedés szabályait betartva, a Polgárőrség óvó tekintete mellett sípokkal, dudákkal felszerelkezve és középiskolánk diákjainak dobszóval kísért rigmusaival kíváncsi tekintetektől kísérve kerekeztük körbe a várost. A felvonuláson részvevők görkorival, gördeszkával, kerékpárral tették meg a Hősök tere – Árpád u. – Sport u. – Szeghalmi u. – Bánomkert u. – Szérűskert u. – Körösladányi u. – Hősök tere útvonalat.

 

A nap utolsó programjaként a veterán és egyedi készítésű kerékpárok versenyének  eredmény hirdetése és az azt követő tombolasorsolás zajlott, amelyen gazdára találtak a támogatóink által felajánlott nyereménytárgyak, köztük a két kerékpár.

 

A veterán kerékpárok között a legöregebb kerékpár díját Kéki József 1940-ben készült kerékpárja kapta, második Elek Zsigmond 1951-s kerékpárja lett. Díjazott lett még Kovács Istvánné 1968-s és Papp Tibor 1975-s biciklije.

 

Az egyedi készítésű kerékpárok között a legötletesebb címet a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény tandem kerékpárja érdemelte ki, díjazott lett az utánfutós kerékpárjuk is. Jakus Tamás és Jakus László által készített tandem bicikli különdíjat kapott.

A nap végén fáradtan ugyan, de boldogan összegeztük: sikeres, sokak érdeklődésével, és részvételével zajló rendezvényt tudhatunk magunk mögött.  

 

Végső megállapításként elmondhatjuk:

DÉVAVÁNYA IGAZI KERÉKPÁROS - KERÉKPÁROSBARÁT TELPÜLÉS!