Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Erről volt még szó a 2011. januári képviselő-testületi ülésen…

Erről volt még szó a 2011. januári képviselő-testületi ülésen…

- Városunk egy lakója a testületi ülésen panasszal fordult a város vezetéséhez. Elmondása szerint az egyik szórakozóhely miatt a környék lakói éjszaka nem tudnak pihenni. Ha az ajtó nyitva van, dübörög a zene, és ez zavarja a Zrínyi utca környékén élők nyugalmát.

 

 

Többször szóltak már a lakók az ott dolgozóknak, az üzemeltetőnek – és bizony kihívták már a rendőrséget is -, mégsem történt változás. A képviselő-testület nem kívánta megváltoztatni a város szórakozó helyeire vonatkozó rendeletét, a jegyzőasszony hatáskörénél fogva eljár az ott élők érdekében. Biztos vagyok benne, hogy bátor felszólalásával elérte a célját annak érdekében, hogy a környéken élők is nyugodtan alhassanak.

 

- A tanköteles gyermekek beíratásáról hozott határozatot a képviselő-testület. „A szülő március 1-je és április 30-a között a városi önkormányzat által meghirdetett időpontban köteles beíratni tanköteles gyermekét.” Az 1993. évi LXXIX. Közoktatási Törvény alapján tankötelezett: „A gyermek, ha eléri az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, legkorábban, abban a naptári évben, amelyben a hatodik, legkésőbb, amelyben a nyolcadik évét betölti, tankötelessé válik…A szülő kérelmére a gyermek megkezdheti a tankötelezettség teljesítését akkor is, ha a hatodik életévét december 31. napjáig tölti be. A tankötelezettség kezdete annál a gyermeknél eshet a nyolcadik életévre, aki augusztus 31. utáni időpontban született. A tankötelezettség teljesítése a tanév első tanítási napján kezdődik”. (Ebben a számban közöljük a beíratások időpontját, helyét). Az óvoda a gyermeket nevelő intézet, annak tankötelezettség kezdetéig. 2011-ben a szeptember 31-éig 3. évét betöltő gyermeket lehet óvodába íratni. A dolgozó édesanyák számára az önkormányzat (az ÁMK intézményegységein belül) bölcsődét működtet a Kossuth utcai óvodában.

 

- Tervezetet tárgyalt meg a képviselő-testület a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról. A 2010. CLXXI. törvény módosította 2011.január 1-jétől az aktív korúak ellátásának szabályait. A rendelkezésre állási támogatást felváltotta a bérpótló juttatás. A helyi önkormányzati képviselő-testület – a módosítás alapján – felhatalmazást kapott a feltételek bővítésére. A tervezetből – csak a lényeget:

- a rendszeres szociális segélyre jogosult személy együttműködésére kijelölt szervezete Dévaványán a Szeghalom Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye Családsegítő Szolgálat, Eötvös utca 44.

A bérpótló juttatásra való jogosultság egyéb feltételei:

-         a jogosult köteles az általa életvitelszerűen lakott ház udvarát, kertjét gondozni; szeméttároló edény elhelyezése és annak rendeltetésszerű használata;

-         a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartása, a fű nyírása, a szemét és lom eltávolítása;

-         az ingatlan, valamint a hozzátartozó kert, az udvar rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítése;

-         a lakás vagy ház állagának megóvása, karbantartása, csapadékvíz elvezetése;

-         a lakás tisztántartása, takarítása;

-         vizes helység ill. illemhely takarítása, fertőtlenítése;

-         mindezeket a jogosult köteles a jogosultság megállapítása után is fenntartani.

-         meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a bérpótló juttatásra jogosult személynek, aki a feltételeket nem teljesíti.

 

- Megtárgyalta és jelentős mértékben megvitatta „az önkormányzati fejlesztési elképzelésekről szóló tájékoztatót. Két dologban szinte minden Tisztelt képviselő egyetértett: a pontos költségvetési számok hiányában nem lehet dönteni. És olyan fejlesztéseket kell a városnak felvállalni, amit hosszútávon tud működtetni.

 

 

- Tervezetet tárgyalt a képviselő-testület a közterület-használat rendjéről. Célja, hogy szabályozza a közterület használatának rendjét, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a városrendezési és közbiztonsági szempontokra. Hatálya kiterjed a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek által folytatott közterület-használatra, akik állandó, vagy ideiglenes jelleggel a város területén tartózkodnak. Területi szempontból: az Önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő közterületre. (engedélykötelesség, közterület-használati díj, reklám, hirdetés elhelyezés szabályai, parkolás, közterület használat iránti kérelem menete, szeszes ital árusítása, fogyasztása engedélyezésének menete (pl. városnap, ünnepség, esküvői menet stb.), kérelem szabályozása, elbírálása, engedélyezése, közlése, esetleges megvonása, engedély nélküli közterület-használat jogkövetkezményei.

 

- Munkahelyteremtő és munkahelymegtartó beruházások támogatása kamatmentes kölcsön formájában - erről szóló javaslatot tárgyalt meg a januári képviselő-testület Kiss Károly képviselő úr előterjesztésére. Javaslata az volt, hogy a már érvényben lévő munkahelyteremtő támogatás mellett honosítsa meg a város azt a gyakorlatot, hogy beruházások megvalósítását támogassa az önkormányzat kamatmentes kölcsön formájában. Erre a célra hozzanak létre egy alapot, minden évben a költségvetési rendeletben elfogadott – elfogadandó – keretösszeg erejéig. Felvetése szerint a beruházások támogatása mellett meg kellene maradnia a jelenleg hatályos önkormányzati rendeletnek is.

Dévaványán működött, és újraszabályozva jelenleg is működik a munkahelyteremtés támogatása, amely révén többletmunkahelyek létrehozását 500.000.-Ft-tal (50%-ban kamatmentes kölcsönként visszatérítendő, 50%-át végleges juttatásként adott formájában) segíti az önkormányzat az éves költségvetésben meghatározott keret (eddig évente 10 millió forint) mértékig.

 

-Szó volt a fejlesztések között az önkormányzat mezőgazdasági gép- és eszközállományának biztonságos és végleges tárolásáról. Hosszútávon célszerűnek látnák a volt téglagyár telephelyét. a másik elgondolás szerint a polgármesteri hivatal udvarán lévő csarnoképület bővítése. Ezen megoldásnak hátránya lehet az esetlegesen – valamikor a távoli időkben – megépülő új városháza. További hátrányt jelent e témában is – nincs ilyen jellegű pályázat.