Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Előkészületben Dévaványa Helytörténeti kiadványa

Előkészületben Dévaványa Helytörténeti kiadványa

Dévaványa Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 122/2009. (IX. 17.) FVM rendelet felhívására. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengelyéhez kapcsolódó projekt keretében egy új helytörténeti kiadvány elkészítése fog megvalósulni.  A projekt gondozója az Önkormányzat, aki mintegy 3,5 millió forintos támogatást kapott a 3000 példányban megjelenő kötet elkészítésére.

 

Dévaványa 2000 óta városi rangú település, ennek ellenére 1978 óta nem készült egy átfogó, a város rangjához méltó, a modern kor igényeinek megfelelő, annak múltját és jelenét egyszerre megjelenítő kiadvány. Az azóta eltelt évek eseményei időszerűvé teszik a több mint 30 évvel ezelőtti kiadvány felülvizsgálatát, aktualizálását. A támogatásnak köszönhetően a Sárréti városka helytörténeti kincsei, értékei, írásos és tárgyi emlékei végre megfelelő formában bemutatásra kerülhetnek.

 

A kiadvány azonban nem csak egy általános ismeretterjesztő, turistacsalogató könyv kíván lenni, hanem mint oktatási segédanyag Dévaványa város gyermekei szolgálatába is kíván állni. A kötet a város természet földrajzi kincsein, régészeti és néprajzi értékein kívül közigazgatási, gazdasági, egyháztörténeti, iskolatörténeti, sporttörténeti változásokat is bemutat.

 

„A település hosszú távú fenntartásának eszköze is lehet az elkészülő monográfia – mondja Pap Tibor, a város polgármestere - hiszen az iskola padjaiban elkezdődő identitástudat erősítés az elvándorlás mértékének csökkentéséhez is hozzájárulhat, így a projekt mind gazdasági, mind társadalmi, mind kulturális szinten meghatározó hatással bír.”

 

A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.

 

 

 

Kedvezményezett:                    Dévaványa Város Önkormányzata

5510 Dévaványa, Hősök tere 1.

Tel.: 66/483-100

www.devavanya.hu

 

Irányító hatóság:                      Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

                                               Békés Megyei Kirendeltsége

                                               5600 Békéscsaba, Pf. 45.

                                               Tel.: 66/814-520

                                               www.mvh.gov.hu