Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Elkezdődtek a középiskolai vizsgák

Elkezdődtek a középiskolai vizsgák

Bármilyen szokatlan a régebbi oktatási, szakképzési rendszerhez képest az új középiskolai vizsgarend szerint már most, januárban indulnak a különböző szintű és célú vizsgák.

Bármilyen szokatlan a régebbi oktatási, szakképzési rendszerhez képest az új középiskolai vizsgarend szerint már most, januárban indulnak a különböző szintű és célú vizsgák.

            Középiskolánkban mind a szakképzés, mind a gimnáziumi oktatás terén a mindennapos nevelő – oktató munka mellett a félévet lezáró értékeléssel egy időben kezdetét veszi a vizsgákban bővelkedő második félév. A régi szakképzési rend szerint a szokásos szakmunkásvizsgák a május – júniusi időszakban zajlottak. Most sincs ez másképp, de a legtöbb szakmában három évre növekedett a szakképzési idő miatt csak azon tanulók jelentkezhetnek a szakmunkásvizsgára, akik sikeresen teljesítették a (szakma jellegétől függően) a képzés második vagy harmadik évében előírt ún. szintvizsgát. Itt a gyakorlati ismeretek és jártasságok elsajátításának szintjéről adnak számot a tanulók a Kamara által felkért vizsgabizottság előtt. A szintvizsga eredménye beszámít a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen indulóknál az ottani teljesítményükbe, illetve az új, modulrendszerű képzésben belépőt jelenthet más, rokonszakmák elsajátításához is. Nem véletlen tehát, hogy igen komolyan készülnek a tanulók és oktatók, vizsgaszervezők egyaránt egy – egy ilyen megmérettetésre.

Fodrászaink a szintvizsgán kívül ún. köztes vizsgákon is megmérettetnek, ami a szintvizsgát is megelőzi. A vizsgaszituációban való szereplést, a drukkos helyzeteket, az órákon, sokszor majdnem egész napon át tartó koncentrációs készséget meg lehet szokni, s ami a legfontosabb fejleszteni kell.

Ez a legfőbb célunk a tavasz folyamán megtartott próbavizsgákon a végzősök esetén: minden szakmában és az érettségi vizsga előtt. A gimnáziumi képzésben helyi sajátosságként minden tanuló a 10. és 11. osztály végén is vizsgázik az érettségi tantárgyakban addig átvett anyagrészekből: mind írásban, mind szóban.

Mindez természetesen sok felkészülést és előkészítést igényel, de a képzést lezáró vizsgák szép eredményei után minden alkalommal megállapítjuk, hogy megéri. Reméljük, így lesz ez az idei tanévben is.

 

                                                                                              Tóth Erika, oktatási koordinátor