Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Dévaványai Túzokrezervátum – Dévaványa Online

A Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi látogatóközpontja április 1-től október 31-ig - minden hétfő kivételével - fogadja az érdeklődőket. Reggel 9 órától délután 17 óráig vagyunk nyitva - hétvégeken is

Dévaványa-Ecsegfalva térségének kiemelkedő természeti értéke a túzok. Közép-európai és magyarországi állományának legéletképesebb populációja él a területen. A madár védelme érdekében itt hozták létre 1979-ben a Túzokrezervátumot. A túzok megóvása, főként a szabadtéri állományvédelem - nyugalmas, tágas pusztai dürgőhelyek, fészkelőhelyek és téli takarmánybázis biztosítása, fészekvédelem - megteremtésén múlik. A Túzoktelepre csak azok a veszélyeztetett fészekaljak kerülnek be, amelyek kelése természetes környezetükben nem valósulhat meg. Ezek a tojások keltetőgépbe kerülnek, majd a kikelt fiókák a felnevelés után visszakerülnek a természetbe.

 

 

Dévaványai Túzokrezervátum - Dévaványa Online

 

Az állandó kiállításaik mellett - melyek a Nagy-Sárrét hajdani és jelenlegi élővilágát és a túzokkeltetés és nevelés fontosabb mozzanatait mutatják be - egy videofilm szintén a túzokok életével és a túzokmentő, repatriáló állomás munkáival foglalkozik. Fotókiállításuk a térség növény- és állatvilágával, tájképi értékeivel ismerteti meg a látogatókat.

 

Időszakos kiállítótermünkben az idén "Szülőföldünk, a Körösök vidéke - Békés-megye természeti értékei" című kiállításunk tekinthető meg.

 

Szabadtéri programjaik között szerepel a túzok megtekintése zárt körülmények között és látható a régi, magyar, házi állatfajok és fajták közül a bivaly, magyar szürkemarha, rackajuh, szamár, mangalica, baromfi- és galambfajták és a komondor.

 

 

Dévaványa-Ecsegfalva térségének kiemelkedő természeti értéke a túzok - Dévaványa Online

 

 

Lehetőség van még:

  • szalonnasütő-helyen bográcsozásra, főzésre,
  • a gyerekeknek focizásra, játékra a kijelölt helyeken,
  • kerékpárok kölcsönzésére, mellyel az ajánlott útvonalakon végighaladva megfigyelhető az ottani élővilág,
  • a tanösvény bejárására.

Április elsején megtörtént az új oktató- és szállásépület ünnepélyes avatása és átadása is.
A központ látogatása belépődíjhoz kötött:

  • 6 év alatt ingyenes
  • diákoknak, nyugdíjasoknak 150 Ft/fő
  • felnőtteknek 250 Ft/fő


Minden szabadba, természetbe vágyó érdeklődőt szeretettel várunk programjainkkal a Réhelyi Látogatóközpont - ban!

 

Telefon: +36-66/483-083