Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

''Dévaványa Sportjáért'' elismerő cím - 2010

''Dévaványa Sportjáért'' elismerő cím - 2010

Településünk Önkormányzatának Képviselő-testülete két éve, hogy a „Dévaványa Sportjáért” elismerő címet megalapította. A cím adományozható azoknak a személyeknek, akiknek egyéni vagy csapatjátékban elért eredményei, illetve a település sport életének támogatása érdekében végezett tevékenysége példa értékű a település közössége számára.

A képviselő-testület évente maximum két személyt részesíthet e címben.

Javaslatot tehetnek az Oktatási- Közművelődési és Sport Bizottság, valamint a Képviselő-testület. Az elismerő címmel járó serleg és oklevél átadására minden év május hónapjában a települési szintű kihívás napi sportrendezvény keretében kerül sor.

 

A kihívás napja kezdeményezés 1982-ben indult Kanadából. Két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egész napos verseny keretében döntik el, melyik város sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9 óráig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül. A kihívás napja hamar meghonosodott szerte a világon. Magyarországon 1991-ben rendezték meg először. A kihívás napját ma már a Magyar Szabadidősport Szövetség rendezi a Nemzeti Sporthivatal támogatásával, azzal a céllal, hogy minél többen kapjanak kedvet a mozgáshoz és az egészséges életmódhoz. Az elmúlt években összesen 1525 település vett részt a vetélkedésben.

 

A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt.

 

A Képviselő-testület a 139/2010. (III.25.) Kt. határozatával úgy döntött, hogy 2010-ben Fekete Albertet és Kovács Attilát részesíti  a „Dévaványa Sportjáért” elismerő címben.

 

Fekete Albert 1966-ban született Békéscsabán. Az általános iskolai tanulmányait Dévaványán az 1. sz. Általános Iskolában végezte el kitűnő eredménnyel. Az első sakklépéseket 5 éves korában édesapjától tanulta meg. Hetedik osztályos volt mikor az első jelentősebb sikert elérte, megnyerte a Megyei Úttörő Olimpiát. Ekkor már Jakus József tanította sakkozni és ismertette meg vele a levelezési sakkozást. Nyolcadik osztályosként szintén megnyerte a Megyei Úttörő Olimpiát és az országos megmérettetésről pedig ezüstéremmel tért haza. Középiskolai tanulmányait a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban folytatta és ezekben az években igazolt le a Gyulai SE-be, ahol kisebb megszakításokkal a mai napig is játszik. Ebbe az időszakban (1981-1985) is szép eredményeket ért el, hiszen megnyerte a Megyei Serdülő és Ifjúsági Bajnokságot. A katonai évei alatt sem hagyott fel a sakkozással, a Tapolcán működött honvéd Mereszjev Se NB I-es csapatát erősítette, ekkor kezdett el az utánpótlás neveléssel foglalkozni. Tanítványa Farkas Tünde országos bajnok lett. 1986-ban a Statisztika PSC nemzetközi versenyén sikerült FIDE értékszámot szereznie. 1987-től 5 évre elszakadt ugyan településünktől - Gyulára költözött, de a sakktól nem Gyulaváriban az 1. sz. Általános Iskolában és a Mogyorossy Könyvtárban tartott sakkfoglalkozásokat. 1988-tól megszakítás nélkül NB-s bajnokságokban játszott – NB II; NB I/B; NB I.   

 

 

1994. augusztus 1-jétől dolgozik a dévaványai Postán, jelenleg is postai kézbesítő. 1996. december 7-én kötött házasságot, három gyermek édesapja Noémi, Ágnes, Lilla Csenge. Ágnes lánya követve édesapját Megyei Diákolimpiai Bajnok lett. 10 éve a Dévaványai SE Sakkszakosztály vezetője ez idő alatt sikerült egy eredményes kis csapatot kinevelnie, akik már bemutatkoztak a sakkvilágában. Párhuzamosan a tanítványaival Ő maga is folyamatosan megméretteti tudását a II. Ancsinnemzetközi Emlékversenyen holtversenyes első helyezett lett, a XIX. Zemplén Kupa Nemzetközi versenyen holtversenye harmadik helyezett lett, a 2009-2010-es NB I/B-s bajnokságban a Gyula-Dévaványa SE legjobb pontszerzője címmel büszkélkedhet.

 

Kovács Attila 1963-ban született Gyulán, törzsgyökeres dévaványai lakos. Az asztali tenisszel már kisgyermekként megismerkedett, mivel meghatározó szerepet játszott a volt Tompa utcai tornaterem közelsége és az MHSZ klub. Általános iskolai tanulmányait Dévaványán végezte és iskolai évei alatt Ágoston István gyomaendrődi sporttárs tartott edzést számára nagyon sok hétvégén, mely mélyen kihatott a további évek eredményeire. Már 12 évesen a Dévaványai SE megye I. osztályú csapatába igazolt versenyzőként játszott, melynek szakosztályvezetője Nagy Imre volt. Hosszú évek során a környékbeli asztali tenisz versenyeken mindig Dévaványát képviselte és képviseli a mai napig is. Kiemelkedő eredményeket ért el pályafutása alatt a legutóbbi a Március 15.-e Kupa versenyen páros III. helyezés egy NB I-es sporttárs oldalán. Dévaványán Kovács János segítségével, közreműködésével asztali tenisz szabadidő sportklub keretein belül az utánpótlás nevelésről folyamatosan gondoskodott. Majd  a klub megszűntével egyedül tartotta életben településünkön az asztali tenisz sportot és képviselte a megyében. Nős két lánygyermek Anita és Bettina édesapja. A Békés Megyei Vízművek Zrt. dolgozója, jelenleg Szeghalmon diszpécser munkakörben dolgozik.

 

Kitartó, példamutató, lelkiismeretes munkájuk elismeréséül Dévaványa Város Képviselő-testülete 2010-ben a Dévaványa Sportjáért elismerő címben részesíti Fekete Albert és Kovács Attila személyeket.