Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Dévaványa Sportjáért 2011.

Dévaványa Sportjáért 2011.

Dévaványa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete három éve alapította a „Dévaványa Sportjáért” elismerő címet. A cím azoknak a személyeknek adományozható, akiknek egyéni vagy csapatjátékban elért eredményei, illetve a település sport életének támogatása érdekében végzett tevékenysége példa értékű a település közössége számára.

 

 

 

A képviselő-testület évente maximum két személyt részesíthet e címben.

 

Az elismerő címmel járó serleg és oklevél átadására minden év május hónapjában a települési szintű kihívás napi sportrendezvény keretében kerül sor.

A kihívás napja kezdeményezés 1982-ben indult Kanadából. Két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egész napos verseny keretében döntik el, melyik város a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9 óráig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül. A kihívás napja hamar meghonosodott szerte a világon. Magyarországon 1991-ben rendezték meg először. A kihívás napját ma már a Magyar Szabadidősport Szövetség rendezi a Nemzeti Sporthivatal támogatásával, azzal a céllal, hogy minél többen kapjanak kedvet a mozgáshoz és az egészséges életmódhoz. Az elmúlt években összesen 1577 település vett részt a vetélkedésben, ebben az évben 102 település és 4 kistérség nevezett be.

A kihívás napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt. A dévaványai képviselő-testület a 146/2011. (111.31.) Kt. határozatával úgy döntött, hogy 2011-ben Mesterházy Jenőt és Balogh Istvánt részesíti a „Dévaványa Sportjáért” elismerő címben.

 

 

Mesterházy Jenő

Sopron megyében, Dör községben született, paraszti családban. Heten voltak fiútestvérek, s szüleik sok-sok küzdelem árán nevelték őket. Elemi iskoláit szülőfalujában végezte, ahonnan a Csornai Polgári Iskolába került. Tehetséges gyermek volt, ezért szülei a taníttatása mellett döntöttek.

A Soproni Tanítóképző befejezése után, 1955. július l-jén kezdett tanítani az ecsegfalvi általános iskolában - abban az időben odairányították a kezdő tanítókat, ahol a „népgazdasági érdek” megkívánta. Dévaványa szerencséjére, hiszen nyert a település, a környék egy értékes embert. Gyakorlati idejének letöltése után biológia és testnevelés szakon szerzett képesítő vizsgát.

 

Az 1950-es években még az egész országban nagyon sok tanya volt, működtek a tanyasi iskolák. 1956. augusztus elsején Dévaványára a 2. Sz. Általános Iskola egyik külterületi iskolájába került tanítóként Fudérba. A felsőbb négy osztály tanára lett. Megtapasztalhatta a tanyasi pedagógusok küzdelmes életét, húsz esztendeig tanította a kiterjedt tanyavilág gyermekeit. Abban az időben 95 tanulója volt a fudéri iskolának, de nemcsak a gyerekekkel törődött, hanem igazi, őszinte közösséget alakított ki a fiatalokkal és a felnőttekkel is. Szervezte a kulturális és sportéletet, megszervezte a fudéri focicsapatot - és emlékezetes mérkőzéseket vívtak a környező tanyavilág csapataival.

 

A tanyán élő gyermekek létszámának csökkenése a külterületi iskolák megszűnését eredményezte. A fudéri iskola bezárása után pedagógiai tevékenységét az 1. Sz. Általános Iskolában, majd a két iskola összevonása után 1996. december 26-án bekövetkező nyugdíjazásáig - a Ványai Ambrus Általános Iskolában végezte. Biológiát csak egy-két osztályban tanított, testnevelő tanárként viszont nemcsak az iskola nebulóit késztette a sportolásra, hanem tevékeny szerepet vállalt a település sportéletében is. A Dévaványai Sportegyesület múltjának és jelenének - hiszen nagyon sok középkorú és fiatal sportoló számára mérföldkő volt lelkes tevékenysége - ma is meghatározó személyisége.

 

Mindig, minden időben megtalálta a hangot az emberekkel, hiszen emberséggel, derűvel, megértéssel közeledett mindenkihez. Tanácstagként és később önkormányzati képviselőként dolgozott a ványai emberek érdekeinek érvényesítéséért.

Minden sport és minden lelkes sportoló mellett kiállt - hiszen rengeteg társadalmi munkát is végzett hivatása mellett -, de igazán a futball szeretete, annak megszerettetése volt az élete a családja és a tanári munka mellett. Pedagógusi pályafutása összefonódott a labdarúgással. 1976-ban az akkori dévaványai serdülő csapat edzését vette át, majd egy évvel később már mind a három - serdülő, ifjúsági, felnőtt - csapat edzésével is megbízták, melyet 21 évig végzett. Irányítása, edzése alatt a serdülő és ifjúsági csapat többször állhatott a dobogó legfelső fokán a Megyei Serdülő Bajnokságok alkalmával. A felnőtt csapattal pedig egészen az országos 32. helyig jutott. Nyugdíjba vonulását követően óraadóként dolgozott a helyi Eötvös József Gimnázium és Szakképző Iskolában és a Szügyi Dániel Református Általános Iskolában.

Sport és közéleti tevékenységét számos alkalommal elismerték. Birtokosa a Szervezés - Kiváló Sporttevékenységéért Emlékéremnek, az Eszterházy Miksa Emlékéremnek.

A város érdekében végzett munkájáért 1999-ben a „Dévaványa Emlékplakett”-et adományozta a képviselő-testület.

 

 

Balogh István

1988. július 5-én született, igaz, Gyomaendrődön, de ványai szülők - édesanyja Marton Márta, édesapja Balogh István - gyermekeként. A Ványai Ambrus Általános Iskola padjait koptatta - szeretettel emlékszik Pesztránszki Ferencné Marika, Petri Lászlóné Mártika tanító nénikre és Pihurik Katika nénire, aki felső tagozatban volt az osztályfőnöke.

Kezdetben a foci vonzotta, már 4. osztályos korában elkezdte az iskolában, majd igazolt tagja lett a serdülő és ifjúsági ványai csapatnak - ebben az időben Barna Sándor volt a futball csapat edzője.

8. osztályos korában Bogya Elemér testnevelő tanár figyelt fel először arra, milyen jól fut 800 méteres távon. Az általános iskola befejezése után ezért volt egyértelmű számára, hogy Békéscsabára, a Kós Károly Szakképző iskolába jelentkezik, hiszen így rendszeresen tudott tovább sportolni: a Békéscsabai Atlétikai Klub sportolója lett. Edzője Tóth Sándor mesteredző, akivel a megyeközpontban, a Tünde utcai atlétikai pályán tartották az edzéseket. Ma is ennek a sportklubnak az aktív sportolója.

 

Az első jelentős futóbajnokságra Kovács János testnevelő tanár kísérte el Gyomaendrődre, az akkori körzeti-területi versenyre. Ekkor dőlt el számára, hogy az összes sportág közül a futáshoz van meg leginkább az irányultsága, a kedve és a tehetsége: futó lesz. Vaszkán Tibor, a Rózsahegyi Általános Iskola testnevelő tanára is felfigyelt az akkor még 14 éves ifjúra, neki is köszön­hető, hogy a futó sportversenyek felé orientálódott.

A következő állomás Orosháza, a Megyei Futóbajnokság volt. Már a kezdet kezdetén mindig benne volt a Megyei Mezei Futóbajnokság első három helyezettjében, és éveken keresztül volt megyei bajnok. A klub és a szponzorok anyagi támogatásával az ország és a környező országok több tájára is eljutott. Erdős, bokros terep, néha sár és víz - mindenesetben közel a természethez, és a természetben teljesítette egy közép- és hosszútávfutó számára előírt távokat.

 

Különböző távokon nyerte a sportolók számára legfényesebb aranyérmeket - többszörös magyar bajnok, és hat esztendeje tagja a magyar válogatottnak. A magyar csapat válogatottjaként először Szlovéniában, Mariborban képviselhette hazánkat és az általa nagyon szeretett sportágat.

2005. óta minden esztendőben részt vesz a 200 km-es Békéscsaba-Arad-Békéscsaba Szupermaraton csapatversenyen, annak többszörös győztesi címét nyerte el. Egyéni versenyzőként 2011-ben aranyérmet szerzett ezen az embert próbáló sporteseményen.

Minden esztendőben beneveznek a 400 km-es Bécs - Pozsony - Budapest Szupermaratonra (nemzetközi egyéni és csapatverseny) és szinte kivétel nélkül dobogós helyen végeznek.

 

Most hol sportol? Ugyanott, csak a név módosult egy kicsit: Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Klub. A klub elnöke: Tóth Sándor mesteredző, akinek a „kezei közé került” középiskolás korában, aki mindent megtett annak érdekében, hogy a csodálatos fiatal sportoló elérje e fantasztikus eredményeket.

 

Balogh István életében elsősorban a sport van. Leérettségizett, sportolt, szakmát tanult. A kérdésre, hogy mi leszel, ha nagy leszel, így válaszolt:

„A sport és a futás a legfontosabb számomra. De azt is tudom, hogy több lábon kell állni, ezért mindenképpen tovább kell tanulnom. Olyan tevékenyégből biztosítani a megélhetést, amit hivatásnak is tekinthetek. Azt, hogy idáig eljutottam köszönhetem a családomnak, akik erejükön felül is mindig támogattak, páromnak, aki mellettem áll, és nagy hálával tartozom Tóth Sándor edzőnek, az atlétikai klub elnökének, aki felfigyelt rám, edzett, benevezett a versenyekre és szponzort szerzett annak érdekében, hogy a sportnak élhessek.”

 

 

Eddig elért eredményei, díjai:

2006.

EAA Mezei Európa Bajnokság Legnano   mezei jutás    15. hely csapat 2007.

10000m-es Országos bajnokság Pécs      10.000 m   I. hely

Országos Bajnokság Székesfehérvár        kismaraton           1. hely

Országos Mezei Bajnokság Nadap    7,5 km-es futás II. hely (csapat)

Országos Egyéni Bajnokság Budapest     5000 m    II. hely

 

2008.

Országos Mezei Bajnokság Nadap    12 km-es futás I. hely (csapat)

Országos Félmaratoni OB Sajószentpéter félmaraton    II. hely (csapat) 2009.

Országos Félmaratoni OB Szerencs        félmaraton I. hely

Országos Félmaratoni Szerencs         félmaraton     I hely (csapat)

Országos Bajnokság Tiszaújváros      10.000 m         II. hely

 

2010.

Országos Félmaratoni OB Encs         félmaraton      1. hely

Országos Félmaratoni OB Encs         félmaraton      II. hely(csapat)

10000 m-es Országos Bajnokság       Budapest 10.000       II. hely

Országos Mezei Bajnokság    Budapest 9 km III. hely (csapat)

 

2011.

Országos Futóbajnokság Veszprém 6 órás futóbajnokság II. hely

B.csaba-Arad-B.csaba           Szupermaraton           1. hely