Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

,,Dévaványa Kiváló Pedagógusa'' elismerő cím - 2011.

,,Dévaványa Kiváló Pedagógusa'' elismerő cím - 2011.

Településünk Önkormányzatának Képviselő-testülete hat éve, hogy a „Dévaványa Kiváló Pedagógusa" elismerő címet megalapította. A cím adományozható azoknak a pedagógusoknak, akik a település oktatási intézményeiben legalább 15 éven keresztül aktív példamutató oktatói-nevelői munkát végeztek, végeznek, és kimagasló teljesítményt nyújtottak, nyújtanak, valamint pedagógiai munkásságuk példaértékű a település közössége számára.

 

A képviselő-testület évente maximum három személyt részesíthet e címben. Az elismerő címmel járó aranygyűrű és oklevél átadására minden év június hónapjában, a település pedagógusnapi ünnepségen kerül sor. Idén másodszor kerül átadásra a „Dévaványa Oktatás Ügyéért” elismerő cím. Ezen cím adományozható a település oktatási- nevelési intézményeiben legalább 15 éven keresztül aktívan munkát végző nem pedagógus dolgozónak, aki kiemelkedő szakmai felkészültségével vagy teljesít­ményével, valamint lelkiismeretes munkájával jelentős mértékben segítette az intézményben folyó oktatási- nevelési tevékenységet, az intézményi célok eredményes megvalósítását. 

 

A képviselő-testület a 144/2011. (111.31.) Kt. határozatával úgy döntött, hogy 2011-ben Szabó Józsefné óvónő, Varga Istvánné nyugalmazott tanítónő, és Kacsó Sándor nyugalmazott tanár részére ítéli oda a „Dévaványa Kiváló Pedagógusa” elismerő címet, valamint a 145/2011. (111.31.) Kt. határozatával úgy döntött, hogy 2011-ben Papp Béláné az Általános Művelődési Központ gazdálkodási főelőadója részére ítéli oda a „Dévaványa Oktatás Ügyéért” elismerő címet.

 

Szabó Józsefné Ács Rozália Dévaványán született 1961. augusztus 31-én. Az általános iskolai tanulmányait a Vértesacsai Általános Iskolában végezte. A székesfehérvári Hunyadi Mátyás Szakközépiskolában érettségizett. 1981. szeptember l-jétől, Dévaványán kezdett el dolgozni, mint szakképesítés nélküli óvónő. A munka mellett végezte el

 

Szarvason az Óvóképző Főiskolát, s így 1985-ben már az óvodapedagógusi diplomájával a zsebében folytathatta munkáját. 1981. szeptember l-jétől 2007. szeptemberéig a Hajós utcai óvodában dolgozott, mint beosztott óvónő, majd 2007. szeptemberétől jelenleg is a Könyves Kálmán utcai óvodában tevékenykedik, mint óvodai telephelyvezető, illetve az óvoda nagy-középső csoportjának óvó nénije.

Részt vett a Comenius 2000. minőségirányítási program kidolgozásában, továbbá rendszeresen részt vesz különböző szakmai továbbképzéseken is, mint pl.: gyógytestnevelés.

Hobbijai közé tartozik az origamizás, amivel már számos rendezvényen képviselte az óvodánkat. Gondolatát tolmácsolva: „A legfontosabb dolognak azt tartom, hogy a gyermekek jól, és biztonságban érezzék magukat az óvodában, s mind testileg, mind lelkileg egészségesen fejlődhessenek, s hogy a szülőkkel és az óvodával kapcsolatba kerülő emberekkel is jó, bizalomteljes kapcsolatot alakíthassak ki. Fontosnak tartom továbbá azt is, hogy minden munkatársammal jó kapcsolatot alakítsak ki.”

 

 

Varga Istvánné Oláh Irén 1948. szept. 17-én született Dévaványán. Szülei egyszerű munkás és parasztemberek voltak, öt gyermek közül ő a legidősebb. Általános iskolai tanulmányait Dévaványán a 2. Sz. Általános Iskolában - az akkori leányiskolában - végezte. Az általános iskola befejezése után a Dévaványán akkor induló gimnáziumban kezdett tanulni, de az élet úgy hozta, hogy tanulmányait darabba hagyva dolgozni kezdett.

Családalapítás, otthonteremtés, munka, 3 gyermekének nevelése töltötte ki a következő éveket, de a tanulásról nem mondott le. Vonzotta a pedagógus pálya. Általános iskolában olyan tanítói, tanárai voltak, mint Gellainé Terike néni, Manyákné Magduska néni, Kondacs Györgyné Dóra néni, akiknek hivatásszeretete, gye­rekekkel, szülőkkel való jó kapcsolata minta volt a számára. Nem véletlen, hogy mikor 1975-ben a Szeghalmi Péter András Gimnázium kihelyezett levelező tagozatot indított Dévaványán, az elsők között iratkozott be, majd az iskola igazgatója, Gellai Béla bácsi és a gimnáziumban tanító tanárai biztatására jelentkezett a Debreceni Tanítóképző Főiskolára.

 

A kirándulások, a több napos erdei iskola, a kerékpártúrák, a gyermeknapi lovas kocsizás a határban, télen a szánkózás, a közös színházlátogatások tették színesebbé, emlékezetessé kisiskolás éveiket, egyúttal kis közösségük fejlődését is segítette.

Az oktatás mellett nagyon odafigyelt a nevelési feladatokra, lehetőségekre. Igyekezett a tanulóit szeretetre nevelni, az idősebbek és egymás tiszteletére, a másság elfogadására, nem utolsósorban arra, hogy jó közösségi ember váljék belőlük. Sok régi tanítványával tartja a kapcsolatot, örömmel tölti el, ha sikereikről hall, ha megkeresik őt örömeikkel, problémáikkal. Kiemelt feladatnak tartotta a szülőkkel, a családdal való jó kapcsolat kialakítását. A szülők partnerei voltak, minden gyermekprogram az ők segítségükkel, közreműködésükkel valósult meg.

 

20 évig volt az iskola tankönyv felelőse. Feladata a tankönyv igények felmérése, megrendelése, a tanulókhoz, pedagógu­sokhoz való eljuttatása volt. Jó kapcsolatot ápolt a kiadókkal. Igyekezett kollégáival a legújabb kiadványokat megismertetni, tankönyvbemutatókat szervezni. 2006-ban az iskolavezetés ajánlásával „Szeretetteljes nevelői, eredményes oktatói munkájáért" elnyerte az Apáczai Kiadó által alapított „GENIUS APÁCZAI DIPLOMA” bronz fokozatát.

 

Mint az iskola választott szakszervezeti vezetője igyekezett a munkavállalói érdekeket jól képviselni, a szakszervezet által támogatott programokat megszervezni, lebonyolítani. 2007-ben nyugdíjba vonulása alkalmából megkapta a „PEDAGÓGUS SZOLGÁLATI EMLÉKÉREM” kitüntetést. Nyugdíjba vonulása után sem szakadt meg a kapcsolata az iskolával. Szívesen vesz részt az iskola programjain, rendezvényein. Örömmel fogadja, ha kollégái versenyekre, vetélkedőkre hívják. Az általa vezetett Nőegyesület tagjaival együtt szívesen megy gyerekek közé egy-egy közös program erejéig.

 

Pedagógusként nemcsak az iskolai életben vett, vesz részt aktívan, hanem a városunk társadalmi életében is. Több civil szervezetben is tevékenykedik.

 

A civil szféra, a civil szerveződések, a felnőtt közösségek közel állnak hozzá, igyekszik aktívan részt venni egyik-másik életében. Alapító tagja a „VOX HUMANA" vegyes karnak, sőt már az ezt megelőző pedagógus kórusnak is.

 

Idézve Öt: „Azon fáradozom, hogy közös összefogással tegyük szebbé, színesebbé, jobbá városunkat és a benne lakók életét, ismerjük meg és ismertessük meg gyermekeinkkel, u-nokáinkkal múltunkat, ismerjük meg és adjuk tovább ha-gyományainkat, őrizzük meg közös értékeinket.”

 

 

Kacsó Sándor 1945. május 14-én született Kolozsváron. Ott is tanult 1969-ig, amikor kutató fizikus és középiskolai tanári diplomát szerzett a Babes-Bolyai Egyetemen. Ezek után Nagybányán dolgozott több iskolában 1989-ig, amikor is úgy érezte, hogy elég volt, és elhagyta Romániát. Soha nem járt előzőleg Dévaványán. egy véletlen folytán került ide. Pedagógusi munkásságát a Ványai Ambrus Általános Iskolában kezdte. A Szakiskola beindulásakor tagozatvezetőként gyako­rolta hivatását. Később a Szügyi Dániel Református Általános Iskola igazgató helyetteseként, majd nyugdíjazásáig a gimná­zium óraadó tanáraként tanított.

 

 

Papp Béláné Dékány Ilona 1954. november 19-én született Dévaványán. A 8. osztály befejezése után a helyi Kosárfonó Üzembe ment el dolgozni, mint betanított munkás. 1975-ben házasságot kötött Papp Bélával. Házasságukból két fiú gyermeke született: Béla és Zsolt. Tanulmányait munka mellett folytatta és érettségi után 1981 -ben munkahelyet változtatott, a Községi Tanács Adócsoportjához került, tanulmányai azonban tovább folytatta. A Közgazdasági Szakközépiskola elvégzése után a gazdálkodási csoporthoz került. Az intézmények önálló gazdálkodása során azonban kikerült a Napköziotthonos Óvodába. 1991-től az óvodák gazdálkodását vezette.

Igyekezett a legjobb tudásával, valamint az előző munkahelyén szerzett tapasztalataival a gazdaságosságra törekedni. Az óvodában a Hétszínvirág Alapítványnak a könyvelését vezette. 2007. augusztus l-jétől került az iskolának a gazdasági irodájába, ugyanis az intézmények önállósága megszűnt. így pénztárosként végezte a munkáját.

Rövid gondolat tőle: „Úgy gondolom, hogy sikerült beilleszkednem. Alkalmazkodni nagyon jól tudok és jól is érzem magam. Munkatársaimmal és a dolgozókkal is jó a kapcsolatom”

 

 

 

 

Gratulálok Szabó Józsefné óvónőnek. Varga Istvánné nyugalmazott tanítónőnek, és Kacsó Sándor nyugalmazott tanárnak a „Dévaványa Kiváló Pedagógusa” elismerő címhez, valamint Papp Béláné, az Általános Művelődési Központ gazdálkodási főelőadójának a ,,Dévaványa Oktatás Ügyéért” elismerő címhez, melyet kitartó, példamutató, lelkiismeretes munkájuk elismeréséül adományozott Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete.