Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Dél – Alföldi Jogpont Hálózat – Jogi segítség a munka világában

Dél – Alföldi Jogpont Hálózat  –  Jogi segítség a munka világában
EU támogatással 2009. február 2-tól elindult a dél-alföldi régióban az ingyenesen igénybe vehető jogsegélyszolgálat...

EU támogatással 2009. február 2-tól elindult a dél-alföldi régióban az ingyenesen igénybe vehető jogsegélyszolgálat.

A Jogpont Hálózat a régióban 22 helyszínén biztosít magas színvonalon jogi tanácsadást térítésmentesen, hogy a jogi segítség mindenki számára elérhető legyen. Kiemelt területek: munkajog -cégjog -társadalombiztosítás.

2009. februártól Békés megyében 7 településen és 7 helyszínen, a dél-alföldi régió vonatkozásában 22 helyszínen megkezdték munkájukat a "Jogpontok". A Jogpontok a jogi segítséget és tanácsadást igénybevevő ügyfelek számára, meghatározott ügyfélfogadás alapján nyitva tartó irodák, ahol színvonalas munkajogi, cégjogi, társadalombiztosítási és a vállalkozóvá válással kapcsolatos információhoz és segítséghez juthat mindenki.  Az érintett területet kiválóan ismerő jogászok a Jogpontokon segítséget nyújtanak a törvények, rendeletek és egyéb előírások szabályaiban való eligazodáshoz. A Jogpont Hálózat lefedi a régiót, így minden ügyfél a számára legelőnyösebben elérhető helyszínen veheti igénybe a kínált szolgáltatásokat, teljesen ingyenesen.

A jogi vonatkozású válaszok, információ és tájékoztatás akkor válhat hatékonnyá, ha személyre és helyzetre szabott. Bárki elérheti a jogszabályokat napjainkban, ám nem találja meg saját egyéni körülményeire és problémáira vonatkozó megfelelő válaszokat szakszerű segítség nélkül. A Jogpontok biztosítják az ügyfelek számára az egyéni igényeknek megfelelő jogi tanácsadást és iratszerkesztést, hozzájárulva ahhoz, hogy a munka világában jogtudatos munkavállalók, vállalkozók és állampolgárok tevékenykedjenek.

Jogpontok Békés megyében:
5510 Dévaványa, Árpád u. 2.
Vadkacsa épület, emeleti iroda
Minden hónap 2. keddje: 11:00-15:00
Kutiné dr. Stefanovits Katalin (Békéscsaba)

5500 Gyomaendrőd, Fő u. 187.
Minden hétfő: 12:00-13:00; Minden szerda: 15:00-17:00

5700 Gyula, Árpád u. 2.
Minden szerda:15:00-18:00

5600 Békéscsaba, Andrássy út 12.

Minden hétfő és csütörtök 13:00-16:00

5900 Orosháza, Könd u. 42.
Minden hónap utolsó szerda: 14:00-18:00

5540 Szarvas, Kossuth út 64.
Minden hétfő:14:00-15:00

5553 Kondoros, Csabai út 25.
Minden szerda: 13:00-14:00

 

7 projekt – 7 régió – 1 konzorcium: összefogtak a munkáltatók és a munkavállalók, a konzorcium tagjai – ÁFEOSZ, IPOSZ, OKISZ, KISOSZ, MSZOSZ – együtt dolgoznak, hogy jogi segítséget nyújtsanak a munka világában

 

- Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége

- Magyar Iparszövetség (OKISZ)

- Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)

- Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ)

- Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ

 

A munkaadói és munkavállalói oldal konzorciumi együttműködést alakított ki, melynek célja a JOGPONT Hálózat hatékony koordinálása. A hálózatszerű működés elősegíti a jogtudatos magatartás fejlődését, a jogi ismeretek bővülését, a jogalkalmazásban tapasztalható zavarok csökkentését. Hozzájárulhat a társadalmi kohézió erősítéséhez, konkrét jogi ügyek hatékony, optimális megoldásához.

 

Célcsoport:

- Munkavállalók

- Fiatalok, pályakezdők

- Hátrányos helyzetű emberek

- Munkanélküliek

- Romák

- Vállalkozóvá válni kívánók

- Kis- és közép vállalkozások

 

Projekt célok:

- munkaviszonyok állandóságának biztosítása

- jogbiztonság elősegítése

- foglalkoztatás-biztonság megtartása

 

Jogi területek:

- Munkajog

- Társadalombiztosítási jog

- Társasági és cégjog

 

 

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP 2.5.1-07/1-2008-0010 hivatkozási számú „Dél – Alföldi JOGPONT Hálózat” projekt gesztora az ÁFEOSZ, a régióban 22 helyszínén biztosít magas színvonalon jogi tanácsadást térítésmentesen, hogy a jogi segítség mindenki számára elérhető legyen.

 

Napjainkban az ember életének számos területét törvények, rendeletek és egyéb előírások szabályozzák. A JOGPONTOKON keresztül munkajogi, társadalombiztosítási jogi, a munkavállalásra vagy vállalkozás indítására vonatkozó tanácsadást, jogvédelemmel kapcsolatos ismereteket kapnak az ügyfelek. Az emberi erőforrások és a munka világának minőségi javulásához az egyik legfontosabb előfeltétel a jogi szolgáltatások erősítése, valós szükségletekhez igazítása. Ehhez elengedhetetlen a munkaerőpiaccal összefüggő jogágak területén korszerű szolgáltatási rendszerek kialakítása és működtetése. Az érdekeink hatékony képviselete azonban megfelelő információ és szaktudás nélkül lehetetlen. A jogvédelmi szervezetek arra hivatottak, hogy az érintett területet kiválóan ismerő szakemberek és jogászok bevonásával támogassák ügyfeleiket a jogi érdekérvényesítés folyamatában.

 

Célunk, hogy a régió minden munkavállalója, vállalkozója, lakosa minőségi és elérhető jogi segítséghez juthasson, ezért úgy alakítottuk ki Jogpont Hálózatunk, hogy a megyeszékhelyeken kívül is biztosítani tudjuk a jogsegély-szolgáltatást. Célunk, hogy mindenki a saját egyéni körülményeinek megfelelő Jogponton igényeinek megfelelő jogi segítséget kapjon.

 

Fontos követelmény, hogy a regionális jogsegély-szolgálati hálózat ösztönözze, a díjtalan tanácsadással és információs szolgáltatás nyújtásával a munkaerőpiacra való belépést, továbbá a vállalkozóvá válással kapcsolatban gyors információhoz jutást, valamint a nagyobb foglalkoztatás-biztonság kialakulását és a vállalkozóvá válás elősegítését a dél – alföldi régióban.

 

A Jogpontok a jogi segítséget és tanácsadást igénybevevő ügyfelek számára, meghatározott ügyfélfogadás alapján nyitva tartó irodák, ahol színvonalas munkajogi, cégjogi, társadalombiztosítási és a vállalkozóvá válással kapcsolatos információhoz és segítséghez juthat mindenki.  Az érintett területet kiválóan ismerő jogászokok a Jogpontokon segítséget nyújtanak a törvények, rendeletek és egyéb előírások szabályaiban való eligazodáshoz. A Jogpont Hálózat lefedi a régiót, így minden ügyfél a számára legelőnyösebben elérhető helyszínen veheti igénybe a kínált szolgáltatásokat, teljesen ingyenesen.

 

A jogi vonatkozású válaszok, információ és tájékoztatás akkor válhat hatékonnyá, ha személyre és helyzetre szabott. Bárki elérheti a jogszabályokat napjainkban, ám nem találja meg saját egyéni körülményeire és problémáira vonatkozó megfelelő válaszokat szakszerű segítség nélkül. A Jogpontok biztosítják az ügyfelek számára az egyéni igényeknek megfelelő jogi tanácsadást és iratszerkesztést, hozzájárulva ahhoz, hogy munkavilágában jogtudatos munkavállalók, vállalkozók és állampolgárok tevékenykedjenek.

 

A projekt keretében információs napok és sajtótájékoztatók kerülnek megrendezésre, a média minden csatornáját kihasználva igyekszünk a Hálózatot bemutatni és népszerűsíteni. A Társadalmi Párbeszéd Központ (a TÁMOP 2.5.2 keretében kapott feladat részeként) is közreműködik a kommunikációs feladatokban és segítséget ígért a társadalombiztosítás területi szervei és a Jogpontok közötti hatékony, közvetlen kapcsolat kiépítésében.

 

A projekt keretében térítésmentesen végzendő jogsegély-szolgálati tevékenységek köre:

 

  1. MUNKAJOGI tanácsadás és információszolgáltatás a következő területeken:

Munka Törvénykönyve, KJT, KT, munkavédelem, bérgarancia, munkaidő, pihenőidő, szabadság, munkaügyi viták, foglalkoztatás kedvezményei és terhei, álláskeresők támogatásai, foglalkoztatási törvény, esélyegyenlőség, munkaügyi-munkavédelmi bírságok, munkavégzéssel összefüggő szabálysértések.

 

  1. TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOGI tanácsadás és információszolgáltatás a következő területeken:

Járulékok, kedvezmények, Start kártya, egészségbiztosítás, nyugdíjrendszer, öngondoskodás, nem biztosítottak helyzete.

 

  1. TÁRSASÁGI és CÉGJOGI tanácsadás és információszolgáltatás a következő területeken:

Cégalapítás, vállalkozóvá válás, csőd- és felszámolás, egyesületek, alapítványok, közhasznú tevékenységek.

 

  1. Információszolgáltatás a vállalkozásokat támogató szolgáltatási csomagról:

Amely a kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciók, garanciavállalások, banki hitelek, a pályázati úton elnyerhető, vissza nem térítendő támogatási, pályázati lehetőségek megismerhetőségéről tájékoztat.

 

  1. A projekt során átadott iratminták, kiadványok, szórólapok, reklámtárgyak átadása az ügyfelek részére.  Az ügyfél egyszerű, azonnal elkészíthető, kizárólag egyoldalú nyilatkozatainak megszerkesztése, ha az közvetlenül az ügyfél 1-3. pont szerinti ügyét érintő kérelem, figyelmeztetés vagy felszólítás. Az iratszerkesztés nem terjed ki pl. a bírósági vagy hatósági eljárással és ügyintézéssel, cégeljárással kapcsolatos nyilatkozatokra, beadványokra, valamint az ügyvédi ellenjegyzést kívánó iratokra. A jogi képviselet ellátása nem tartozik a tevékenységi ügykörbe.

 

 

Bővebb információ:
Név/cím: ÁFEOSZ 1097 Bp. Könyves Kálmán krt. 11.
Telefon:1/4555440
Email:
daregio@jogpont.hu
Internet: www.jogpont.hu

 

Projektasszisztens:

Dr. Komoróczki István

ÁFEOSZ 1097 Bp. Könyves Kálmán krt. 11.

1/4555443

30/4758111

 

Szakmai felügyelő:

Dr. Kovács Szilvia

ÁFEOSZ 1097 Bp. Könyves Kálmán krt. 11.

1/4555446

30/3855576