Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Ásványok, kőzetek…

Ásványok, kőzetek…

A Múzeumbarátok Köre az idei év első összejövetelét rendhagyó módon a helyi középiskolában a Farkas Gyula Közoktatási Intézményben tartotta...

A Múzeumbarátok Köre az idei év első összejövetelét rendhagyó módon a helyi középiskolában a Farkas Gyula Közoktatási Intézményben tartotta. Ez volt az első alkalom, amikor ellátogattunk e szép, még mindig újnak emlegetett iskolába. Tóth Erika oktatási koordinátor kedvesen, barátságosan fogadott bennünket. Rövid tájékoztatót tartott a középiskola eddigi és jelenlegi életéről, tevékenységéről, majd körbevezetett az épületben. Láthattunk tantermeket, megnézhettük a fodrászok műhelyét, az újonnan kialakított kollégiumi részlegét – mindenütt rend, tisztaság, virágok, s volt, ahol a diákok falfestménye díszítette, tette hangulatossá a tantermet.

 

Örültünk a látottaknak, de csak fokozta kedvünket Szabó László földrajztanár szakszerű, érdekes, közvetlen hangú, „kézzel fogható” előadása a kőzetek, ásványok világáról. Köszönjük neki a sok új ismeretet, szépséget.

 

Igazán jóleső érzés, hogy a két dévaványai születésű geológus Dr. Bagdi Sándor és Dr. Marsi István a középiskolának ajándékozta értékes, sok fáradtsággal összegyűjtött gazdag gyűjteményét, a különleges ásványokat, kőzeteket.

Külön öröm volt, hogy közöttünk volt Marsi István édesanyja, Piroska néni, aki maga is sokat segített fiának a gyűjtemény rendszerezésében. Köszönjük neki, büszkék vagyunk rá, dicsérettel említjük, hogy ilyen fiút nevelt, hogy igazi édesanyaként szerettette meg vele szülőföldjét, mert fia távol Dévaványától sem feledkezett meg arról, hogy honnan indult, mit kapott itt gyermekkorában, mit köszönhet a gyökereinek.

 

Álljon előttünk példaként e két geológus önzetlensége. Reméljük, mások is – lehetőségük szerint – adományaikkal gazdagítják, gyarapítják Dévaványa hírnevét, megőrzendő kincseit.

 

 

Váradi Andrásné