Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

Anna napi búcsú Dévaványa - 2008. július 26.

„...hiszen Isten nem a félénkség lelkét, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk." 2Tim 1,7.

Szent Anna templom
1793. május 5-étől a katolikus vallásúak is ismét helyet teremtettek a maguk számára. A ma is álló katolikus templom a főtér keleti oldalán épült 1810-ben, Szőke János földesúr által adományozott telken, elsősorban földesurak, nagygazdák támogatásával és hívő katolikusok anyagi áldozatával. A közadományozók közül legtöbbet gróf Szerdahelyiné báró Hunyadi Anna adta, s ezért a templom védőszentjének, az adományozó neve után Szent Annát választották.
A templom melletti telken épült fel a plébánia, a kántorlakás és a harangozó lakása is. A templomtól délre helyezkedik el a katolikus iskola, vagy lányiskola, vagy II. Sz. Ált. Iskola, ma a Ványai Ambrus Általános Iskola alsó tagozatos tanulói által használt épület.
A Szent Anna Napi búcsú július 26-án volt Dévaványán, a Szent Anna katolikus templomban. Szent Anna az egyházi hagyomány szerint Szűz Mária édesanyja, Jézus nagyanyja. Az Újszövetségben a neve nem fordul elő, az apokrif evangéliumok viszont említik. Anna a legújabb időkig legkedveltebb női keresztnevünk, Szent Annának a hit szerint különösen gondja van arra, aki a nevét viseli.

bucsu1_500_104_20081019134750_286.JPG


2008-ban, a Szeged-Csanád Egyházmegye statisztikája szerint Dévaványán a katolikus hívek száma: 1451 fő.

A Szent Anna napi búcsút megtisztelte Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke, akinek jelmondata: Erő, szeretet, józanság - „...hiszen Isten nem a félénkség lelkét, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk." 2Tim 1,7.
Természetesen, az Anna napi búcsún az ünnepi szentmise főmisése a megyéspüspök úr volt. A püspök urat köszöntötte Horváth Sándor, a Szent Anna temlom plébánosa és a hívők nevében Jakus Sára. Orgonán Tóth Veronika játszott. E jeles alkalmon részt vett Bielek Gábor és Szigeti Antal békéscsabai plébánosok, Ondavay Tibor mezőtúri plébános, Tímár Antal gyomai plébános, Seidl Ambrus, Orbán Sándor és LaczkóFerenc plébánosok.
Az 1981-ben pappá szentelt püspök úr beszédében kiemelte, hogy számára minden településen élő hívő - és nem hívő - ember lelke érték, így fontosak a kis településen élő emberek is, akik számára az összefogás, egymás segítése szeretet teli, kiemelkedő feladat. Hiszen Jézus is azt mondta, hogy „...legyetek só és kovász." Nagyon fontos, hogy mindenki megőrizze emberi méltóságát, és minden ember segítsen embertársainak. A ványai katolikus hívek számára is összefogást, önzetlen segítségnyújtást javasol, és - mint, ahogy a püspök úr megfogalmazta - ha a településen élők összefognak egy jó ügy érdekében, akkor a Szeged-Csanád Egyházmegye is kiáll a helyi gyülekezet mellett.