Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A testületi ülésen történt - 2011. március 31.

A testületi ülésen történt - 2011. március 31.

A képviselő-testület legutóbbi ülését 2011. március 31. napján tartotta.

A képviselő –testület a lejárt idejű határidejű határozatokról és a polgármesternek a testületi ülések között végzett munkájáról szóló jelentések elfogadását követően első napirendi pontként tárgyalta a tömegközlekedés helyzetéről szóló beszámolót. Ennek során a Körös- és a Jászkun Volán Zrt.-k, valamint a Máv-Start Zrt. képviselői tájékoztatták a testületet a helyközi tömegközlekedésről. Az írásos anyagól kiegészítve a volánok képviselői elmondták, hogy a gépparkot folyamatosan fejlesztik, már az interneten keresztül is megnézhető, hogy egyes GPS-szel felszerelt járatok éppen hol tartanak az útvonalon, jegyet lehet rendelni, illetve általános, a szolgáltatással kapcsolatos minden szükséges információt megtalálnak. A Máv képviselője elmondta, hogy naponta 20 vonat érkezik és indul a településen ütemezett menetrend szerint, vagyis kétóránként, melyet a reggeli órákban két pár betétvonat egészít ki. Vonalfejlesztéseket az anyagi keretre tekintettel nem terveznek, viszont a jelenlegi helyzet ezt nem is teszi szükségessé. A kérdések megválaszolását követően a képviselő testület egyhangúlag elfogadta a beszámolókat.

 

A képviselő-testület második napirendi pontként a lakosság helyzetének értékeléséről és a Szociális és Egészségügyi Bizottság 2010. évben végzett munkájáról szóló beszámolót tárgyalta. Az anyag részletesen kitért a bizottság hatáskörébe tartozó ügyekre, a pénzbeli és természetbeni ellátásokra, a támogatási formákra (átmeneti segélyezés, szociális kölcsön, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, méltányossági ápolási díj, lakásfenntartási támogatás, adósságkezelés) rendszerezve, és bemutatva azokat. Átmeneti segélyt a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerülő, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére lehel megállapítani, az elmúlt évben ilyen jogcímen 22.414- eFt került kifizetésre. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban lehet részesíteni a gyermeket és fiatal felnőttet, ha a gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd vagy létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve az alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorul, az elmúlt évben ilyen jogcímen 5.998- eFt került kifizetésre. Méltányossági ápolási díj állapítható meg annak a hozzátartozónak, aki a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi, az elmúlt évben ilyen jogcímen 4.532- eFt került kifizetésre. Lakásfenntartási támogatásra jogosult a szociálisan rászorult személy, család, az általuk lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásainak viseléséhez, az elmúlt évben ilyen jogcímen 27.514 -eFt került kifizetésre. A különböző ellátásokra összesen 63.577 - eFt-ot használtak fel az elmúlt évben, mely közel azonos az azt megelőző évhez képest. A bizottság tavaly 24 alkalommal ülésezett, ahol összesen 3.903 db egyedi kérelemmel foglalkozott, ez ülésenként átlagosan 163 ügyben való döntést foglal magába, főként egyedi szociális tárgyú, pénzbeli ellátás iránti kérelmeket, de a bizottság dönt egyes bérlakás iránti kérelmekben, illetve döntés előkészítést végez a képviselő-testületi ülésekre. A képviselő-testület a beszámolót egyhangúlag fogadta el.

 

A képviselő-testület harmadik napirendi pontként az önkormányzat 2011-2014. évekre vonalközéi Gazdasági programját tárgyalta. A kötelezően elkészítendő program célja, hogy a képviselő-testület a választási ciklusában egységes, előre meghatározott cél- és szempontrendszer szerint működjön, fejlődjön. Az anyagban bemutatásra került a város jelenlegi gazdasági helyzete, és a várható változások hatásai is elemzésre kerüllek. A kitűzött célok megvalósításához a; anyagi források megteremtését többek között az önkormányzat bevételeinek növelésével, a támogatások jobb kihasználásával, illetve a saját vagyon hasznosításával kívánja elérni. Részletesen taglalja a fejlesztési elképzeléseket az ipar, az idegenforgalom és az infrastruktúra területén, vizsgálja a munkahelyteremtés, a településfejlesztés, az adópolitika lehetőségeit, a közszolgáltatások körébe tartózó feladatokat, illetve a felsoroltak megvalósításának pénzügy kihatásait. Az előterjesztést a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta, illetve döntöttek arról, hogy a program teljes terjedelmében megjelenik az önkormányzat tájékoztató lapjában.

 

A képviselő-testület negyedik napirendi pontként a Szociális Földprogramról szóló beszámolót vitatta meg. A program célja, hogy a szociálisan rászoruló családokat, egyéneket segítse, és a saját maguk által megtermelt javakkal jobbá tehessék életüket, a tartósan alacsony jövedelmű háztartások gazdasági aktivizálása, tevékenységük bővítése értékteremtő munka lehetőségének biztosításával. A program két részre, növénytermesztésre és állattenyésztésre tagolódik. Az előbbinél az önkormányzat tulajdonában álló termőterületek kerülnek bevonásra

(26,74 ha). Öt főnek biztosítva ezzel időszakos foglalkoztatást. Az utóbbi terén napos baromfi kihelyezése mellett döntött a testület, melynek lényege, hogy a kedvezményezettek 25 vagy 50 db naposcsibét kapnak 20 vagy 40 kg baromfi indítólappal. Az elmúlt évben négy alkalommal 302 családnak 12.500 db naposcsibe és 500 zsák indítótáp került kiosztásra, a program összköltsége 5.262,- eFt volt, melyből 1.325,- eFt támogatás, illetve 3.937,- eFt saját erő volt. Ezen túl, az igények nagyságára tekintettel szintén saját erőből további 154 családhoz került kihelyezésre még csibe és takarmány A program kedvező fogadtatású volt a lakosság kőiében, mely miatt idén is megvalósításra került, illetve ehhez 9.500 db naposcsibe megvásárlására nyert támogatást az önkormányzat, illetve a hozzá tartozó takarmányszükségletet saját erőből fedezi. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a beszámolót.

 

A képviselő-testület ötödik napirend: pontként a 2011. évi közbeszerzési terv elfogadásával kapcsolatos előterjesztést tárgyalta, illetve a jogszabályi változásokat figyelembe véve, azok beépítésével egyhangúlag elfogadták azt.

 

A képviselő-testület a további napirendek témáiban zárt ülést tartott és döntött a Dévaványa Kiváló Pedagógusa, a Dévaványa Oktatásügyéért és a Dévaványa Sportjáéit elismerő címek kitüntetettjeiről.

 

Az ülés további részében elfogadták több önkormányzati rendelet módosítását, többek között döntöttek a civil szervezeteknek adott támogatások mértekről, az önhibájukon kívüli hátrányos helyzetben levő önkormányzatok részére kiírt támogatási pályázat II. ütemére történő pályázat beadásáról, a nőgyógyászati szakrendelés újraindításáról.

 

 

 

 

A képviselő-testület legközelebbi ülését 2011. április 28. napján 15:00 órai kezdettel tartja, melynek napirendjei a következők:

 

1.         Tájékoztató Szeghalom Kistérség Többcélú Társulás működéséről, az együttműködés tapasztalatai.

 

2.         A 2010. évi költségvetési ellenőrzési feladatok végrehajtásáról szóló jelentés.

 

3.                  A 2010. évi zárszámadás elfogadása, a pénzmaradvány elszámolás megtárgyalása és feloszlásáról való döntéshozatal.

 

4.         Az önkormányzat 2010. évi költségvetési beszámolójával kapcsolatos könyvvizsgálói jelentés megtárgyalása és az egyszerűsített mérleg közzétételéről döntés.

5.                  Beszámoló Dévaványa - Ecsegfalva Intézményfenntartó Társulás tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről, a társulási cél megvalósulásáról

 

6.                  Dévaványa Város Önkormányzat Közművelődési Koncepciójának felülvizsgálata

 

7.         A 2011/2012. tanévben indítható tanulócsoportok, valamint napközis csoportok számának meghatározása az ÁMK Ványai Ambrus Általános Iskola Intézményegységében.

 

8.         A 2011 2012. nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározása az ÁMK Óvoda Bölcsőde intézményegységében.

 

9.         A 2011 2012. tanévben indítható tanulócsoportok számúnak meghatározása az ÁMK Alapfokú Művészetoktatási Intézmény intézményegységében.

 

10.       Döntéshozatal a „Dévaványa Egészségügyéért” elismerő cím 2011. évi kitüntetettjéről

 

11.       Döntéshozatal a „Dévaványa Közszolgálatáért” elismerő cím 2011. évi kitüntetettjéről

 

 

 

 

A képviselő-testület ezúton hívja meg az érdeklődőket!