Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A testületi ülésen történt - 2010. november 25.

A testületi ülésen történt - 2010. november 25.

A Képviselő-testület legutóbbi ülését 2010. november 25. napján tartotta.

A képviselő-testület a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és a polgármesternek a testületi ülések között végzett munkájáról szóló jelentések elfogadását követően a testület első napirendi pontként közmeghallgatást tartott a lakosság közérdekű javaslatainak, felvetéseinek megvitatása céljából. Ennek során - az elmúlt évek érdektelenségét megszakítva - a megjelent lakosok véleményt nyilvánítottak az őket étintő kérdésekben, illetve a felvetett kérdéseikre tájékoztatást kaptak, pl.: a közkifolyók helyzetéről, a helyi adók rendszerében történő változásokról, stb.

 

A képviselő-testület második napirendi pontként a 2011. évi víz- és csatornadíjak megállapításáról szóló beszámolót tárgyalta, melynek során a Békés Megyei Vízművek Zrt. előterjesztése alapján 3 tartózkodás mellett elfogadták a jövő évben fizetendő díjak bruttó mértékét a következők szerint:

 

- Lakossági fogyasztó esetén a vízdíj mértéke: 146,1 Ft/m3

- Lakossági fogyasztó esetén a csatornadíj mértéke: 324,0 Ft/m3

- A szippantott szennyvíz kezelési és fogadási díja: a mindenkori hatósági csatornadíj másfélszerese.

 

A képviselő-testület harmadik napirendi pontként Dévaványa Város Esélyegyenlőségi Programjának felülvizsgálatát tárgyalta. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény értelmében a helyi önkormányzatnak öt évre szóló esélyegyenlőségi programot kell elfogadnia, melynek elkészítésébe, áttekintésébe és felülvizsgálatába külön jogszabály szerinti esélyegyenlőségi szakértőt köteles bevonni. A szakértőt a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális Főosztálya jelöli ki, azonban tájékoztatásuk alapján a források elapadása miatt - határozatlan ideig - nem áll módjukban a kijelölést megtenni. Amennyiben a forrás biztosított lesz, automatikusan teljesítik a kérelmet, addig azonban a képviselő-testület nem tudja elfogadni azt. Az előterjesztést a képviselő-testület egyhangúlag tudomásul vette.  

 

 

A képviselő-testület negyedik napirendi pontként tárgyalta a 2010. évi költségvetés ¾ éves teljesítéséről szóló tájékoztatót, valamint a 2011. évi költségvetés előzetes koncepcióját. Az államháztartásról szóló jogszabály alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának ¾ éves helyzetét a költségvetési koncepcióhoz kapcsolódóan kell tárgyalni. A tájékoztató tartalmazza az önkormányzat - beleértve a kisebbségi önkormányzat - költségvetési előirányzatainak időarányos alakulását, a tartalék felhasználását, a hiány vagy többlet összegének alakulását, valamint a helyi önkormányzat költségvetése teljesülésének alakulását. Az előterjesztés első tájékoztatója tartalmazza a bevételek és a kiadások eredeti és módosított előirányzatait és teljesítési adatait önkormányzati- és intézményenkénti lebontásban. Ez alapján a költségvetés ¾ éves állapot szerinti teljesített bevétele 1.900.283,- eFt, ami a módosított előirányzathoz viszonyítva 78,2 %-ot, míg a teljesített kiadás 1.683.914,- eFt, ami a módosított előirányzathoz viszonyítva 69,3 %-ot jelent. Az előterjesztés második pontjában szereplő tájékoztató alapján - a 2011. évi költségvetéséről szóló törvénytervezet is figyelembe véve -  várhatóan némely források jelentős átalakításával kell számolni a jövőben, így pl.: átalakul a gyámügyi igazgatási feladatok finanszírozása, megszűnik az önkormányzat által szervezett közfoglalkoztatás, valamint a rendelkezésre állási támogatást a bérpótló juttatás váltja fel. Ezekre is alapozva készült el a jövő évi költségvetés előzetes koncepciója, mely előzetesen 1.770.483,- eFt bevétellel, 2.059.711,- eFt kiadással, és 289.228,- eFt hiánnyal számol, de az egyensúly elérése érdekében már megfogalmazódtak azok a jövőbeli feladatok, melyek a költségcsökkentést és a bevételnövelést célozzák meg. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a beszámolókat.

 

A képviselő-testület ötödik napirendi pontként tárgyalta a 2011. évi városi rendezvény- és ünnepségtervet. Az előterjesztésben a testület tájékoztatást kapott a helyben működő művelődési, oktatási intézmények, egyházak, civil szervezetek települési szintű rendezvényeinek, valamint a városi ünnepségek tervezetéről. A képviselő-testület az előterjesztést a változtatásokat követően egyhangúlag elfogadta.

 

A képviselő-testület a napirendi pontok megtárgyalását követően elfogadta a helyi adók 2011. évi mértékét, melynek megfelelően a magánszemélyek kommunális adója 7.000,- Ft/év/ingatlan marad, az idegenforgalmi adó 200,- Ft/fő/vendégéjszaka marad, illetve a vállalkozók kommunális adója eltörlésére is figyelemmel az iparűzési adó mértékének 0,1 %-os emelése mellett döntöttek, így az 1,7 %-ra változik, mely megközelítőleg 5,5 millió forintos többletbevételt jelent az önkormányzat számára.

 

Az ülés további részében többek között elfogadták a Közművelődésről szóló rendeletet, illetve több önkormányzati rendeletet felülvizsgálatát követően elfogadták azok módosítását, együttműködési megállapodást kötöttek a helyi kisebbségi önkormányzattal.

 

Döntöttek továbbá az Általános Művelődési Központ József Attila Művelődési Ház és Alapfokú Művészetoktatási Intézményegység nevének megváltoztatásáról, mely így Általános Művelődési Központ József Attila Művelődési Ház és Kádár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézményegység névre módosul, illetve az előtte lévő Gyöngy utcához tartozó parkosított közterület a Makay Zádor tér nevet kapja.

 

 

A képviselő-testület legközelebbi ülését 2010. december 9. napján 1400 órai kezdettel tartja, melynek napirendjei a következők:

 

1. A foglalkoztatás helyzete. Tájékoztató a munkahely-teremtési és megtartási pályázatokról. A közhasznú munkák tapasztalatainak bemutatása.

 

2. Az önkormányzat gazdasági programjának (ciklusprogram) elfogadása 2010-2014-es önkormányzati ciklusra.

 

3. A Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény beszámolója az intézményben folyó szakmai munkáról, a működtetés személyi, tárgyi feltételeiről.

 

4. A Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény 2011. évi munkatervének elfogadása.

 

5. A 2011. évi Képviselő-testületi munkaterv megtárgyalása és elfogadása.

 

6. A köztisztviselőkkel szemben meghatározott teljesítmény-követelmények alapját képező célok kitűzése

 

7. 2011. évkezdet átmeneti gazdálkodásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.

 

A képviselő-testület ezúton hívja meg az érdeklődőket.