Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A testületi ülésen történt - 2010. május 27.

A testületi ülésen történt - 2010. május 27.
A Képviselő-testület legutóbbi ülését 2010. május 27. napján tartotta.

A képviselő-testület a lejárt határidejű határozatokról és a polgármesternek a testületi ülések között végzett munkájáról szóló jelentések elfogadását követően első napirendi pontként tárgyalta a Szarvasi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Dévaványai Rendőrőrsének a település közrend- és közbiztonsági helyzetéről készült beszámolóját. Az őrs rendszeresített létszáma 9 fő, melyből tavaly 2 fő járőri beosztás nem volt betöltve, ugyanakkor a közterületre vezényelt állomány óraszáma nőtt. Az elmúlt évben 68 ügyben kezdődött eljárás, legnagyobb számban lopás és betöréses lopás bűncselekmény elkövetése és tartás elmulasztása miatt. Az adott ügyekben az elkövetői kör felderítésre került. Jellemzően vagyon elleni cselekmények képezték az elkövetett bűncselekmények nagyobb számát, de a hasonló adottságú és méretű településekhez képest Dévaványa továbbra sem tekinthető bűnügyileg fertőzöttnek. A bel- és külterületi ellenőrzésekor fokozott figyelmet fordítanak az olyan helyekre ahol a közterületi jelenlét kiemelten fontos, így hétvégéken a szórakozóhelyek és környékük, illetve hétköznapokon az Árpád utca, Körösladányi utca, Hősök tere vonalon, illetve a város külső övezeteinek ellenőrzésére. A közlekedési ellenőrzések során kiemelten - a baleseti statisztikákra figyelemmel - a kerékpárral közlekedők ellenőrzése volt a cél, illetve a passzív biztonsági eszközök - biztonsági öv, gyermekülés - használatának ellenőrzése. Tavaly 10 közlekedési balesetben (3 személyi sérülés nélküli, 3 könnyű sérüléssel és 4 súlyos sérüléssel járó balesetben) történt rendőri intézkedés, de halálos sérüléssel járó baleset nem történt. A településen működő önkormányzati intézményekkel és társadalmi szervezetekkel - kiemelten a Polgárőrséggel - jó a kapcsolata az őrsnek. A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

 

A képviselő-testület második napirendi pontként az ÁMK Ványai Ambrus Általános Iskola Intézményegység felújításai munkálatairól kapott tájékoztatót. Sikeres pályázatot követően az intézmény felújítására 273.551,- eFt támogatást nyert el az önkormányzat, 95 %-os támogatási intenzitással. A közbeszerzési eljárások lefolytatását követően a munkaterület 2009.09.08. napján került átadásra a kivitelezőnek. A tervezett átalakítási, korszerűsítési munkákat szakaszolva, ütemezetten lehet csak megvalósítani, tekintettel arra, hogy a munkafolyamatok mellett biztosítani kell az intézmény folyamatos működését. Az egyes ütemek befejezését követően „részleges” műszaki átadásokra került sor, az öt ütemből eddig három elkészült és átadásra-átvételre került, várhatón 2010. júniusában teljesen elkészül és átadásra kerül. A képviselő-testület  egyhangúlag fogadta el a tájékoztatót.

 

A képviselő-testület harmadik napirendi pontként a Szeghalom Kistérség Többcélú Társulás működéséről készített beszámolót tárgyalta. A társulás 9 település (Bucsa, Dévaványa, Ecsegfalva, Füzesgyarmat, Kertészsziget, Körösladány, Körösújfalu, Szeghalom, Vésztő) együttműködésén alapszik, melynek során a felvállalt feladatok - oktatás-nevelés, egészségügyi- és szociális ellátás, területfejlesztés, belső ellenőrzés, idegenforgalom - ellátására szolgáló munkaszervezet jól működik. Ezen területek fejlesztésére és a beruházások megvalósítására folyamatosan, minden lehetőséget kihasználva pályázatokat nyújtanak be, így a kistérség önkormányzatai egyéb támogatáshoz juthatnak, illetve igyekeznek minden olyan programban részt venni, amellyel növelni tudják a térségbe jutó pénzügyi forrásokat. A képviselő-testület 1 tartózkodással fogadta el a beszámolót.

 

A képviselő-testület negyedik napirendi pontként vitatta meg a Szeghalom Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat működéséről szóló beszámolót, valamint átfogó értékelést a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról, a szakmai munka eredményességéről. Az intézményvezető beszámolójában részletesen bemutatta az intézményi működés személyi és tárgyi feltételeit, bemutatta az ott folyó munkát, így külön-külön beszámolt az intézmény nevét felölelő családsegítő- és gyermekjóléti szolgáltatásról, az Adósságkezelési Tanácsadó Szolgáltatásról ezeken belül is megosztva az egyes feladatok szerint, bemutatva továbbá az Ecsegfalván végzett tevékenységet is. A Védőnői Szolgálat elmúlt évben végzett munkájáról szóló anyag kitért a tárgyi- és személy feltételekre, a várandós gondozásra, a csecsemők és kisgyermekek gondozására, az óvodákban és a településen található valamennyi iskolában végzett szűrő- és orvosi vizsgálatokra, járványügyi megelőző feladatokra.  A Dévaványa Város Gyámhivatala működéséről készült beszámolóban a gyámhivatal elmúlt évi tevékenységéről, gyermekvédelmi feladatainak ellátásról kapott tájékoztatót a testület. A beszámoló részletesen bemutatta a gyámhivatal működésével kapcsolatos ügytípusokat, az előző évben végzett munkát, illetve annak értékelését. A jegyzői hatáskörbe tartozó gyermekvédelmi és gyámhatósági feladatok ellátásáról készült beszámoló részletesen taglalja a 2009-ben nyújtott pénzbeli és természetbeli támogatásokat, a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások körébe tartozó szolgáltatásokat, a hatóságként végzett munkát. A négy beszámoló teljes körűen felölelte a településen folyó gyermekvédelmi feladatokat, melyeket egy tartózkodás mellett fogadott el a képviselő-testület.

 

A képviselő-testület ötödik napirendi pontként vitatta meg a Szeghalom Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény működéséről, a feladatellátás tárgyi, személyi feltételeiről, a társulásban végzett feladatok értékeléséről készített beszámolót. A társulás 2007-ben hozta létre a térségi szintű intézményt, amely a térségben élő szociálisan rászorult személyek részére biztosítja a szociális alapellátás egyes elemeit. Célként határozták meg, hogy a közszolgáltatások térségi szintű szervezésével, azokat gazdaságosabban, hatékonyabban és magasabb színvonalon lássák el és összehangolják a feladatokat. Ennek megfelelően a települések szociális ellátó rendszerét összevonták egy intézménybe, illetve a fenntartói jogokat átadták a Szeghalom Kistérség Többcélú Társulásnak, létrehozva a térségi szintű intézményt, melynek székhelye Dévaványa. A városban az ellátandó feladatok változatlanok maradtak, de a feladatellátás jelentősen megnőtt. A székhely intézmény mellet öt tagintézményben és hat telephelyen látnak el feladatokat, a dolgozói létszám 136 fő, az ellátotti létszám 956 fő. A Margaréta Egyesített Szociális Intézményben dolgozók száma kevesebb a jogszabályi előírásoknál, az engedélyezett 60 fős keretből 54 van betöltve, ettől függetlenül az intézmény kapacitás kihasználtsága 100 % körüli értéken mozgott. A beszámolót a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el.

 

A képviselő-testület hatodik napirendi pontként tájékoztatást kapott az ÁMK Ványai Ambrus Általános Iskola Intézményegységben 2008/2009 tanévben végzett országos kompetencia mérés eredményéről. A mérés során az ország minden iskolájának 6., 8. és 10. évfolyamos tanulói írják meg a központilag készített és javított feladatlapokat. A felmérés az írás-olvasás-számolás készség, a rendszerező- és kombinatív képesség vizsgálatára terjed ki. A mérés célja, hogy összehasonlítsa az egyes intézményekben, régiókban az eredményeket, illetve annak ismeretében és felhasználásával határozza meg a következő év fejlesztési feladatait. Az iskola tanulóinak eredményei megközelítik az országos átlagot, az attól való eltérés 10 % körüli. A képviselő-testület  egyhangúlag fogadta el a tájékoztatót.

 

Az ülés további részében többek között döntettek a Strandfürdő és Gyógyászat, mint önállóan működő intézmény megszüntetéséről, melyre az ott folyó beruházások miatt volt szükség, tekintettel az előzetesen felszámított ÁFA levonhatóságára, pénzügyi elszámolhatóságára. Az intézmény feladatait 2010.06.01. napjától a Polgármesteri Hivatal veszi át és látja el. Emiatt döntöttek a Polgármesteri Hivatal Alapító Okiratának módosításáról is.

 

A képviselő-testület legközelebbi ülését 2010. június 24. napján 1500 órai kezdettel tartja, melynek napirendjei a következők:

 

 

1.      A Farkas Gyula Közoktatási Intézmény tájékoztatója a dévaványai középiskolai oktatás helyzetéről.

2.      Dévaványa szennyvízcsatornázása 8-10. számú öblözet munkálatainak állásáról tájékoztató. A KEOP 7.2.0 uniós pályázat megvalósításának helyzete.

3.      Az ÁMK Ványai Ambrus Általános Iskola Intézményegységének beszámolója az oktatási szakmai tevékenységről és az intézményi működésről. 

4.      Tájékoztató a Dévaványai Cigány Kisebbségi Önkormányzatának az elmúlt négy éves ciklusban végzett tevékenységéről. 

5.      Döntéshozatal „Dévaványa Kiváló Szociális Dolgozója” elismerő cím 2010. évi kitüntetettjéről.

6.      Döntéshozatal a „Dévaványáért” kitüntetés 2010. évi kitüntetettjeiről.

 

 

A képviselő-testület ezúton hívja meg az érdeklődőket.