Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A testületi ülésen történt - 2010. június 24.

A testületi ülésen történt - 2010. június 24.

A Képviselő-testület legutóbbi ülését 2010. június 24. napján tartotta.

A képviselő-testület a lejárt határidejű határozatokról és a polgármesternek a testületi ülések között végzett munkájáról szóló jelentések elfogadását követően első napirendi pontként tárgyalta a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény tájékoztatóját a dévaványai középiskolai oktatás helyzetéről. Az írásos anyagot Szlota József megbízott igazgató egészítette ki és tájékoztatta a testületet. A 2009/2010 tanévet 23 főállású és 4 óraadó nevelővel, illetve 11 osztályban 308 tanulóval kezdték meg, ez utóbbiból 110 tanuló gimnáziumban, 80 tanuló a szakmai előkészítő és alapozó, 118 tanuló pedig a szakképzésben, asztalos, szobafestő, fodrász, bolti eladó szakmákon. Ezen tanévben két gimnáziumi osztály tanulói kapcsolódtak be a rendvédelmi képzésbe, illetve vettek részt erőnléti, önvédelmi oktatásban a rendőrség képviselőinek segítségével is. Az SNI (sajátos nevelési igényű) tanulók magas száma miatt az egyes osztályok számított létszámai magasak, 30-40 tanuló között mozognak. Az intézmény személyi- és tárgyi feltételei alapvetően adottak, azonban anyagi forrás hiányában egyelőre tervszinten fogalmazódik meg a tornacsarnok, melynek hiányában addig az ÁMK Ványai Ambrus Általános Iskola Körösladányi úti tornatermében zajlanak a foglalkozások. A tanulmányi eredményekben kirívó változás nem volt, a leggyengébb eredmény a 9. és 10. szakiskolai osztályokban van, a bukások száma viszont csökkent, illetve összességében a kimeneti vizsgák eredményei jók lettek. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a beszámolót.

 

A képviselő-testület második napirendi pontként tájékoztatást kapott a 8-10 számú szennyvíz öblözet munkálatainak állásáról. Az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez tartozó Szennyvízelvezetés és tisztítás 2 fordulós konstrukciójára 2008-ban pályázatot nyújtott be a még ki nem épített öblözetek elkészítésére. Az Irányító Hatóságtól áprilisban megérkezett levél értelmében az önkormányzat pályázatát eredményesnek ítélték, illetve a megvalósításhoz 290.662,- eFt-ot biztosítottak, melyhez 51.293,- eFt-ot saját erőt tett az önkormányzat, melynek további csökkentése miatt újabb pályázati támogatást kíván igénybe venni. A pályázat megvalósításához kapcsolódó közbeszerzési eljárások lebonyolítására az önkormányzatnak megfelelő szakértői szolgáltatást nyújtó közbeszerzési tanácsadó segítségét kell igénybe venni, illetve ennek érdekében a jelenleg legszükségesebb feladatok elvégzése érdekében kiválasztásra került a lebonyolító cég. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a beszámolót.

 

A képviselő-testület harmadik napirendi pontként az ÁMK Ványai Ambrus Általános Iskola Intézményegység beszámolóját tárgyalta az oktatás helyzetéről és az intézmény működéséről. Az iskola 4 telephelyen az egész településre vonatkozóan látja el a közoktatási feladatokat, illetve hozzátartozik Ecsegfalva is. Az alsó tagozatos gyermekek oktatása a Körösladányi utcai, Kossuth utcai és a Vass telepi iskolákban zajlik, illetve Ecsegfalván az 1-4 osztályos gyermekek tanulnak. A felső tagozatos gyermekek a Vörösmarty utcai egységbe járnak. A tanévben 57 főállású pedagógus dolgozik, illetve 683 tanulója volt az intézménynek. A tanulók 32 csoportban tanulnak, ebből 28 csoport Dévaványán míg 4 Ecsegfalván tanult, a napközis csoportok száma Dévaványán 11, Ecsegfalván 1. Több eredményes pályázatnak köszönhetően növelték eszközállományukat, ugyanakkor a telephelyek karbantartási munkálatai váratnak magukra forráshiány miatt. A központi egység felújítására sort került, mely azonban igen megterhelte és megnehezített a pedagógusok és a tanulók munkáját, viszont törekedtek arra, hogy ez az oktatás színvonalán nem látsszon meg. A tanulók rendszeres résztvevői a különböző tanulmányi és sport versenyeknek, illetve azokon jó eredményeket értek el. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a beszámolót.

 

A képviselő-testület negyedik napirendi pontként a Dévaványai Cigány Kisebbségi Önkormányzatának az elmúlt négy éves ciklusban végzett tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalta. A kisebbségi önkormányzat 4 évvel ezelőtt alakult meg először 2006.10.12.-én, öt képviselővel. Munkájuk elvégzéséhez támogatást kapnak a központi költségvetésből, illetve az önkormányzat is támogatást nyújtott a saját költségvetéséből szinte minden évben. Munkájuk során a meghatározott célok megvalósítása érdekében többek között sikeres pályázati forrásokból különböző kulturális programokat valósítottak meg, táborozási lehetőséget biztosítottak gyermekek számára, cigány nyelvtanfolyamatot indítottak szakkör formájában, ösztöndíjpályázatokban működtek együtt társszervezetekkel. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a beszámolót.

 

A képviselő-testület ötödik napirendi pontként tájékoztatást kapott a Pocos kerti belvízhelyzetről, melynek során arra keresik a megoldást a tulajdonosok és a Polgármesteri Hivatal, hogy a felgyűlt belvíztől miként lehetne mentesíteni a kertet. Több alternatíva lehetséges viszont ahhoz, hogy a munkálatok meginduljanak a kerttulajdonosok többségének egyező akarata kell, mely magában foglalja az anyagi teherviselést is. A vélemények kikérése folyamatban van, ugyanakkor a tulajdonosok is kereshetik a hivatal ügyintézőit.

 

Az ülés további részében többek között módosították az önkormányzat 2010. költségvetéséről szóló és az adósságkezeléséről szóló rendeleteket, döntettek a „Dévaványa I” 195.704,- eFt összegű kötvényforrás lehívásáról fejlesztési célokra, mely a beruházások megvalósítása során a saját forrás részt biztosítja. Döntés született a „Dévaványa Kiváló Szociális Dolgozója” elismerő cím kitüntetettjéről.

 

 

A képviselő-testület júliusban szünetet tart, legközelebbi ülését 2010. augusztus 20. napján tartja, melynek keretében ünnepi megemlékezésre és a „Dévaványáért” kitüntetés átadására kerül sor.