Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A testületi üléseken történt - 2010. szeptember és októbere

A testületi üléseken történt - 2010. szeptember és októbere

Tájékoztató a 2010. szeptember 30-i testületi ülésről

Tájékoztató a 2010. október 14-i alakuló testületi ülésről

Tájékoztató a 2010. október 28-i testületi ülésről

 

 

Tájékoztató a 2010. szeptember 30-i testületi ülésről:

A képviselő-testület a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és a polgármesternek a testületi ülések között végzett munkájáról szóló jelentések elfogadását követően első napirendi pontként tárgyalta a komposztáló telep vagyonkezelésbe adásáról és a telep működésének tapasztalatairól szóló beszámolót. A képviselő-testület döntése nyomán 2008. szeptemberében adták át a telep vagyonkezelői jogát az Organoferm Kft. részére, mely kiválasztás pályázati úton történt. A cégnek évente beszámolót kell adnia az átvett vagyon működtetéséről, melynek eleget téve a következő lényeges dolgok állapíthatók meg: sajnálatos módon a telep üzemeltetése az előző évhez hasonlóan ismételten veszteséges, a telep működési bevételei nem fedezik a kiadásokat. Ennek legfontosabb oka, hogy a mai napig nem sikerült elérni a regionális zöldhulladék gyűjtő és kezelő státuszt. A telephely jövőbeni fenntartása érdekében a vagyonkezelő javaslatokat fogalmazott meg, melyek többek között a vagyonkezelési díj csökkentését, egy állati hulla égető és egy pirolízis üzem létesítését tartalmazza. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a beszámolót.

 

A képviselő-testület második napirendi pontként tárgyalta a Tappe Kft. által végzett szervezett szemétgyűjtéssel és szállítással kapcsolatos tapasztalatokról szóló előterjesztést. A cég 2002.02.01. napjától végez heti egy alkalommal lakossági szilárd hulladékgyűjtési és szállítási közszolgáltatást, jelenleg 2.784 lakott ingatlan vonatkozásában. Az elmúlt évben a településen összegyűjtött 1.978 tonna települési szilárd kommunális hulladék a Békéscsabai Regionális Hulladékkezelőben került ártalmatlanításra. Az önkormányzat által biztosított helyiségben ügyfélszolgálatot tartanak fent, amelyet a lakosság rendszeresen igénybe is vesz, a lakosok itt vehetik át aláírás ellenében, térítésmentesen a szelektív gyűjtőzsákokat. 2009. évben 3.603 db speciális gyűjtőzsákot vettek át a lakosok, melyből 2.597 db került visszagyűjtésre. A cég ingyenes őszi szelektív hulladékgyűjtésre 2010.10.09. napján, az őszi lomtalanításra pedig 2010.10.17. napján került sor. A cég felé az elmúlt évben 564 ingatlantulajdonos bruttó 12 millió forint díjhátralékkal tartozott, melynek behajtása érdekében 367 ingatlantulajdonos 8.902,- eFt tartozása átadásra került a Polgármesteri Hivatal Adóirodájának, illetve eddig 1.860,- eFt-ot sikerült behajtani. A képviselő-testület a beszámolót két tartózkodás mellett elfogadta.

 

A képviselő-testület harmadik napirendi pontként Dévaványa Környezetvédelmi Helyzetéről készült tájékoztatót tárgyalta. A beszámoló a környezeti elemek, rendszerek állapotának ismertetésével készült a 2009. évre vonatkozóan. A környezet minőségét az egyes környezeti elemek - a levegő minősége a feszíni és a felszín alatti vizek, a talaj állapota, a hulladékok kezelésének módja, a zajvédelmi helyzet, a zöldfelületek és a természeti értékeink állapota - határozzák meg, mely alapján településünk jó helyzetben van. A képviselő-testület két tartózkodás mellett fogadta el a tájékoztatót.

 

A képviselő-testület negyedik napirendi pontként tárgyalta az önkormányzat gazdálkodásának első féléves helyzetéről szóló tájékoztatót. A jogszabályi előírásoknak megfelelően benyújtott beszámoló tartalmazza az önkormányzat módosított költségvetési előirányzatainak időarányos alakulását, a tartalék felhasználást, valamint a költségvetés teljesülésének alakulását. Az anyag kiértékelését követően megállapításra került, hogy a költségvetésben meghatározott célok az első félévben teljesültek, az intézmények feladataikat megfelelően ellátták. A képviselő-testület a módosított költségvetés fő összegét a félév vonatkozásában 1.454.396,- eFt teljesített bevétellel és 1.059.630,- eFt teljesített kiadással egyhangúlag elfogadta.

 

A képviselő-testület ötödik napirendi pontként tárgyalta az adóhatósági tevékenységről szóló beszámolót. Az adóhatósági munkát három fő látja el, munkaköri megosztás szerint 1 fő informatikus, adóügyi ügyintéző, 1 fő adóügyi végrehajtó, 1 fő adóügyintéző és adókönyvelő, aki jelenleg az anyakönyvvezető nyugállományba vonulásával anyakönyvi feladatokat is ellát. Az irodának irodavezetője nincs, közvetlenül jegyzői irányítás alá tartozik. A 2010.06.30. nap szerinti állapot alapján az egyes adónemenként az alábbi összegek kerültek befizetésre: magánszemélyek kommunális adójából a 23.000,- eFt tervezett bevételből 13.448,- eFt folyt be, mentességet alanyi jogon 35 esetben kaptak, illetve a 3 db benyújtott méltányossági kérelemből 1 fő kérelemének adtak helyt. A gépjárműadó tervezett összege 28.000,- eFt, melyből 18.515,- eFt-ot fizettek be, az iparűzési adóból a tervezett 119.000,- eFt-ból 64.995,- eFt került befizetésre. Az iparűzési adóbevételek csökkenésének legfőbb oka, hogy a település legnagyobb helyi iparűzési adóját fizető szénhidrogén-kutatással és kitermeléssel foglalkozó cég 2009. évben történt túlfizetése 104.279,- eFt volt. A vállalkozók kommunális adójából az augusztus végéig előírt 3.000,- eFt-ból 1.701,- eFt folyt be. Ezen adónemeken túl idegenforgalmi adóból és talajterhelési díjból származik bevétele az önkormányzatnak, azonban adóalanyainak száma és összege miatt ezek nem számottevők. Az iroda behajtási tevékenysége következtében 43.800,- Ft idegenforgalmi adó, és 281.000,- Ft talajterhelési díj került 2010.06.30. napjáig befizetésre. Az adónemek szerinti adózók száma a következők szerint alakul 2010. évben: magánszemélyek kommunális adóját 3.233 fő, vállalkozók kommunális adóját 551 fő, gépjárműadót 1.409 fő, iparűzési adót 526 fő fizet. A helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatok 2010.06.29. napjától az önkormányzati adóhatósághoz visszakerültek, így ettől a naptól fogva az adózóknak az állandó és az ideiglenes iparűzési tevékenységgel kapcsolatos valamennyi adókötelezettségüket az önkormányzati adóhatósághoz kell teljesíteniük. 2010.06.29. naptól kezdve az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetendő iparűzési adóról a tevékenység befejezésének napját követő hónap 15. napjáig kell bevallást tennie és azt megfizetnie az adózónak. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a részletes beszámolót.

 

A képviselő-testület hatodik napirendi pontként a képviselő-testület választási ciklusban végzett munkáját értékelte. A beszámoló során Pap Tibor polgármester részletesen értékelte az elmúlt 4 évben végzett önkormányzati munkát, külön-külön szólva a testület, annak bizottságai, illetve a Polgármesteri Hivatal munkájáról, az intézmények működéséről, az önkormányzati gazdálkodásról, végül a településfejlesztés eredményeiről. A beszámolót egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Az ülés további részében többek között döntés született az Általános Művelődési Központ Ványai Ambrus Általános Iskola Intézményegységére vonatkozó - 2009. évi Országos kompetenciamérésekre alapozott - Intézkedési terv elfogadásáról.  

 

 

Tájékoztató a 2010. október 14-i alakuló testületi ülésről:

Az alakuló ülésen elsőként dr. Hegedűs István a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatást adott a helyi önkormányzati képviselő és polgármester, valamint a cigány kisebbségi önkormányzat képviselőinek megválasztásáról. Ennek során elmondta, hogy Dévaványán a választás törvényes és eredményes volt, a település 6.625 választópolgárából 2.746 fő ment el szavazni, ami 41,45 %-os megjelenési arányt jelent. A 4 polgármester jelölt közül Pap Tibor kapta a legtöbb, 992 érvényes szavazatot, így ő lett a megválasztott polgármester. A 31 képviselő jelölt közül a választási törvény szerint településünkön az első 8 legtöbb szavazatot elért jelölt kapott mandátumot (sorrendben: Novák Imre, dr. Ágoston Sándor, Kiss Károly, Nyuzó Marietta, Földi Imre, Kanó József, Séllei Zsigmond, Dékány József), ennek megfelelően a legtöbb szavazattal bekerült képviselő 1.299 szavazatot kapott, míg a legkisebb szavazatszám, amellyel még bekerülhettek a testületbe 642 érvényes szavazatot jelent.

 

Ezt követően a polgármester, a képviselő-testület tagjai közül titkos szavazással alpolgármesternek megválasztott Novák Imre és a képviselő-testület tagjai eskütétele mellett átadásra kerültek a megbízó levelek.

 

Az ülés további részében Pap Tibor polgármester, programja bemutatása után elfogadták az önkormányzati bizottságokat és megválasztották azok tagjait, majd, továbbá megállapították a polgármester illetményét és költségtérítését, az alpolgármester tiszteletdíját, elfogadták a képviselők és a bizottság tagjainak tiszteletdíjáról szóló rendeletet, továbbá sor került a bizottságok nem képviselő tagjainak eskütételére.

 

 

Tájékoztató a 2010. október 28-i testületi ülésről:

A munkaterv szerinti első ülésén a Képviselő-testület a lejárt határidejű határozatokról szóló jelentés és a polgármesternek a testületi ülések között végzett munkájáról szóló jelentések elfogadását követően a napirendek tárgyalásának megkezdése előtt a testület arról hozott döntést, hogy egy lehetséges bevásárlóközpont idetelepítésének lehetőségeit vizsgáló munkabizottságot állít fel. A képviselő-testület a döntést 2 tartózkodás mellett elfogadta.

 

A képviselő testület első napirendi pontként tárgyalta a temető üzemeltetéséről és a temetkezési tevékenységről szóló beszámolót. A köztemető fenntartásával kapcsolatos feladatokat az önkormányzat látja el - mely magában foglalja az árak megállapítását, és fejlesztéseket - míg az üzemeltetési feladatokat vállalkozásba adta, így azokat a Pietas Egyházi Temetkezési Szolgáltató Kft. látja el. A temetőben jelenleg 5 fő dolgozik főállásban, 3 személy alkalmi munkavállalói kiskönyvvel, és 1 fő teljes munkaidejű személyt foglalkoztatnak az irodájukban, továbbá a munkaellátás segítésére az önkormányzattól kaptak 2 főt közfoglalkoztatás keretében. A megkezdett munka folytatásaként a temető területét átláthatóvá tették, kiemelt figyelmet fordítottak a sírok környezetének és az utaknak a takarítására. Megkezdték a temető területén lévő elhanyagolt tó partjának rendezését, valamint a ravatalozó külsejének rendbetételét, illetve parcellajelző táblákat helyeztek ki. Az elmúlt évben először a temetésüzemeltetést nyereségesen oldották meg, 498.662,- Ft nyereséget produkálva. A képviselő-testület a beszámolót 1 tartózkodás mellett, a díjtételekről való rendeletmódosítást egyhangúlag fogadta el.

 

A képviselő-testület második napirendi pontként tárgyalta a Napközi Konyha működtetéséről, a vállalkozásba átadott vagyon hasznosításáról készült beszámolót. A helyi közétkeztetési feladatok ellátására 1996. évben alakult meg a Váradi Étkeztetési Bt., mely napjainkban is ellátja ezen feladatot, továbbá az egyéb igényeket - civil szervezetek, családok, városi szintű rendezvények - is kielégíti. A cég dolgozóinak létszáma 15 fő, mellyel biztosított a jelenleg 920 főre történő főzés. Nagy hangsúlyt fektettek a helyi beszállítók megtartására, a piaci lehetőségek bővítésére, a konyha szükséges és kötelező fejlesztésére, felújítására. A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

 

A képviselő-testület harmadik napirendi pontként tárgyalta az önkormányzat mezőgazdasági vállalkozási tevékenységéről készült beszámolót. A tevékenység az önkormányzat önként vállalt feladata, mely két részből az állattenyésztésből és a növénytermesztésből áll. Az előbbi kapcsolódik a Szociális Földprogramhoz, melyről a későbbiekben, külön beszámoló keretében kap tájékoztatást a testület. A növénytermesztés során az önkormányzat 346,35 ha szántó és 78,62 ha gyep (legelő) összesen 424,97 ha nagyságú saját tulajdonú földterületein gazdálkodik, a többi földterületeinek művelése haszonbérbeadás útján valósul meg. Jelen állapot szerint a mezőgazdasági tevékenységből 51.204.403,- Ft bevétele (az előirányzathoz képest 91 %-os teljesülés), illetve 12.393.174,- Ft kiadása (az előirányzathoz képest 50 %-os teljesülés), volt az önkormányzatnak. A szakmai irányítást 1 fő oldja meg, a fizikai létszám 2 fő közalkalmazott plusz 1 fő prémium években vesz részt, a könyvelést a gazdálkodási iroda látja el. A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a beszámolót. 

 

A képviselő-testület az ülésen döntött továbbá a 2011. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyásáról, és a „Dévaványa Kultúrájáért” elismerő cím kitüntetettjéről.

 

A képviselő-testület a napirendi pontok megtárgyalását követően többek között döntött a képviselő-testület tagjait megillető tiszteletdíjak csökkentéséről.