Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A polgármester válaszol…

A polgármester válaszol…

-A KTSZ-telephelyén tervezett üzlet építését még mindig nem kezdték meg. Természetes a kérdés: megvalósítása mikorra várható?

Továbbra is húzódik a beruházás előkészítése. A meglévő épületek bontási engedélye kiadásra került, jogerős. Az építési engedélyezési eljárás viszont – szakhatósági észrevétel miatt előírt hiánypótlás teljesítéséig – felfüggesztésre került. A tervező a hiánypótlási dokumentációt készíti. Az eljárást attól kezdve lehet továbbfolytatni, az engedélyt kiadni, ha azt az észrevételező szakhatóság elfogadja és hozzájárul az engedély megadásához.

Időközben a PLUSZ Élelmiszer Diszkont Kft. áruházláncát felvásárolta a SPAR áruházakat is működtető cég. A SPAR Kft. részéről korábban már nyilatkoztak, hogy terveik között szerepel Dévaványán egy áruház létesítése. Szeptember 4-én egyeztet a cégvezetés a beruházást előkészítő PLUKA Ingatlanforgalmazási Kft-vel, hogy az eredetileg a PLUSZ Élelmiszer Diszkont Kft. részére és igényei szerint készített áruház terv megfelel-e a SPAR elvárásainak, vagy ahhoz miként alakítható. Ettől és az újonnan készülő gazdasági elemzésektől függ átveszi-e a beruházás folytatását a SPAR Kft.

Már látható előre, hogy megegyezés esetén sem várható a létesítmény tervezett időpontra történő elkészítése, így a 2008-as esztendőben az új áruház biztosan nem nyílik meg.

A beruházás-előkészítés, megvalósítás ütemezés folyamatában bekövetkezett változásokról további információkat a már említett szeptemberi tárgyalásoktól függően tudok a későbbiekben adni.

 

-Elkezdődtek a ványai futballpályával kapcsolatos előmunkálatok. Milyen pénzből valósul meg, mikor tudják birtokba venni a sportolók – mikor készül el az új öltöző? Mikorra várható a két beruházás ünnepélyes átadása?

 

A pálya felújítása (talajcsere, új gyep telepítés, dréncsövezés, öntözőrendszer kiépítése, vízellátó berendezés létesítése stb.) 80 %-ban állami támogatásból valósul meg.

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács 19,3 millió Ft-ot adott a felújításhoz, a beruházásokhoz.

A pálya átépítése szeptemberben elkészül, ettől kezdve a füvesítés, gyepszőnyeg megerősödése, az öntözőrendszer beszabályozása folyik. A pálya 2009. nyarán lesz újra használható.

Az öltözőépület esetében – a Képviselő-testület döntése alapján – a korábban tervezettől eltérően egy ütemben el fog készülni a tetőtér beépítése is. A tetőtérben pályagondnoki lakás és közösségi helyiségek kerülnek kialakításra. Jelenleg az emiatt szükségessé vált tervezői munka folyik. Párhuzamosan készül a kivitelezői ajánlatok bekéréséhez szükséges dokumentáció is.

Az öltöző kivitelezési munkáit ősszel tervezzük folytatni, és mire a pályát lehet használni, az öltözőt is be kívánjuk fejezni.

Az egész létesítményt együtt úgy fogjuk átadni, hogy a 2009/2010-es bajnoki év őszi fordulójának kezdetére rendelkezésre álljon.

 

-Dévaványa főbb utcáin betemették az árkokat. Mikorra várható a kerékpárút Sport utcai szakaszának átadása?

 

A belterületi csapadékvíz-rendezési beruházási munkákhoz kapott támogatás segítségével valósítottuk meg a zárt csatornák megépítését a kérdésben említett utcákban. A Sport utcában épült csatornaszakasz elősegíti a későbbi kerékpárút építést, hiszen így biztosításra került a kerékpárút nyomvonalának helye, annak vízelvezetési lehetősége. A kerékpárút építése során ezeket a munkákat már nem kell újra elvégezni, így az kevesebb költséggel megvalósíthatóvá válik.

Sajnos eddig egyik pályázatunk sem nyert, amit a kerékpárút építés folytatására készítettünk.

A gazdasági programunkban, fejlesztési feladataink között továbbra is szerepel a kerékpárút építése a Sport utcában, majd folytatásaként egészen a Kisújszállási úti téglagyári ipari területig.

Továbbra is pályázunk a forrásbiztosítás érdekében és a pályázati sikertől függően kerülhet sor a kivitelezésre.

 

-Tudomásom szerint a Hajós utcai iskolában már nincs tanítás. Mire fogja hasznosítani az önkormányzat ezt az épületet?

 

A Hajós utcai kéttantermes iskola épülete a 2007/2008-as tanévben már nem szolgált oktatási célokat, hiszen a gyermeklétszám csökkenése következtében a településrész alsós tanulói a Körösladányi utcai alsós iskolaközpontban is elhelyezhetők voltak.

A demográfiai adatokból előre prognosztizálható, hogy hosszabb távon sem lesz az épületre oktatási célra szükségünk.

A Képviselő-testület foglalkoztatási, munkahelyteremtési célú továbbhasznosításra jelölte ki az ingatlant, megszerezve ehhez a Békés Megyei Területfejlesztési Tanács jóváhagyását is. A jóváhagyásra azért van szükségünk, mert az épület vizesblokk bővítéséhez állami támogatást kaptunk, így a funkcióváltáshoz, az iskolai oktatástól eltérő hasznosításhoz előzetes hozzájárulást kell beszerezni, vagy az elnyert támogatást vissza kell fizetni.

A munkahelyteremtés preferált, így csak ilyen céllal kaphattunk a más célú hasznosításra lehetőséget.

Több alkalommal meghirdetésre került az ingatlan, több cég, vállalkozás mutatott érdeklődést, de eddig érdemben pályázat nem került benyújtásra az ingatlan előírt célnak megfelelő hasznosítására.

Folyamatosan kiajánljuk az ingatlant, bízunk benne, hogy előbb-utóbb jelentkezik a feltételeknek megfelelő partner, és az új funkciónak megfelelő hasznosítást meg tudjuk valósítani.