Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A polgár kérdez – a polgármester válaszol

A polgár kérdez – a polgármester válaszol

Az új sportöltöző épülete már régóta készül. Mikor kerül sor az átadásra, eddig milyen összeget fordítottak a megvalósítására, és összesen mennyibe kerül a projekt megvalósítása? Mennyi az önkormányzat saját ereje, mennyi a támogatásból, nyertes pályázatokból kapott összeg?......

-          Az új sportöltöző épülete már régóta készül. Mikor kerül sor az átadásra, eddig milyen összeget fordítottak a megvalósítására, és összesen mennyibe kerül a projekt megvalósítása? Mennyi az önkormányzat saját ereje, mennyi a támogatásból, nyertes pályázatokból kapott összeg?

 

 

Az új sportöltöző kivitelezésének befejezésére a szerződés a nyertes ajánlattevővel megkötésre került. A kivitelezési munkák befejezésének határideje 2009. július 31. Augusztus elején a 2009/2010-es labdarugó szezon kezdetére berendezve a pályával együtt sor kerül az öltöző használatbavételére. Eddig a tervezéssel és az előkészítő munkákkal együtt 20,9 millió forintot fordítottunk az öltöző építésére, a befejezés a tetőtér beépítésével és a külső közművekkel (termálvíz átvezetés a fürdőtől, ivóvíz-bekötés, szennyvízcsatlakozás és elektromos energia ellátás) együtt 53 millió forint lesz.

Az öltöző építésre pályázati forrást nem nyertünk, így az teljes mértékben saját erőből valósul meg.

 

 

 

-          Minek köszönhető az iparűzési adóból származó bevétel növekedése?

 

Elsősorban a településünk közigazgatási területén megkezdődött szén-hidrogén kitermelésnek köszönhető. Egyedül ebből a tevékenységből származó bevételünk meghaladta a 90 millió forintot. Növekedést jelentett az újonnan belépő, illetve az elmúlt években tevékenységüket fejlesztő cégek befizetése is. De a folyamatosan Dévaványán működő cégek, vállalkozók adófizetése is nőtt, mivel tevékenységük árbevétele és az iparűzési adó alapjuk egyaránt nőtt az ő esetükben is. Összességében a 2008. évi iparűzési adó bevétel elérte a 158 millió forintot.

 

 

 

-          Mikorra várható az átadása, és milyen összegekből készül el a buszpályaudvar?

 

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési ajánlatkérő felhívás szerint a központi autóbuszmegálló, valamint a 8 db. autóbusz-öböl és -váró építése 2009. szeptember 30-ig kell, hogy befejeződjön. A közbeszerzési eljárás még nem zárult le, a kivitelező kiválasztása még nem történt meg, továbbá a befejezést követően a használatbavételi eljárás időtartama sem határozható meg, így a fenti időpont csak tervezet, a végleges időpont az előzőekben írt eljárások befejeződésétől függ.

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács a DAOP-3.2.1. uniós pályázati forrásból 66 millió forint összeggel támogatta az összesen 73 millió forintos bekerülési költséggel megvalósuló programunkat.

 

 

 

-          Újjászületik a Hősök tere? Mennyit tud áldozni erre a város, és milyen szépítések várhatók?

 

A városközpont revitalizációjának részeként valósul meg a Hősök tere rekonstrukciója. A városi örökség megújítása című DAOP-5.1.2/B pályázati kiírásra elkészített, összesen 53 millió forintos bekerülési költségű programunkat a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács 48 millió forinttal támogatta.

A rekonstrukció során a sétányok - részben új nyomvonalon – díszburkolattal lesznek ellátva, új padok, új szemétgyűjtők, új kandeláberek lesznek elhelyezve. Új gyalogos átkelőhely létesül, a régi szökőkút elbontásra kerül, és újnak a közműcsatlakozásai kerülnek kiépítésre. A Hősök emlékműve előtt pergola épül, a kerékpárút nyomvonala áthelyezésre kerül, és egy napóra is fog készülni. A park területe növényzet telepítéssel meg fog újulni.

 

 

 

-          Mi a terve az önkormányzatnak a téglagyárral kapcsolatban?

 

A téglagyár, mint barnamezős ipari terület továbbra is ipari termelési célokat fog szolgálni. Többféle fejlesztési ötlet fogalmazódott már meg a hasznosítását illetően. Jelenleg van kidolgozás alatt a mezőgazdasági melléktermékekből biotüzelő-anyagot előállító üzem telepítésének megvalósíthatósági tanulmánya.

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács a megújuló energia termelési rendszer kialakítására vonatkozó komplex elképzelésünket is jónak és kiemelten támogatandónak ítélte, aminek a megvalósításához szakmai befektető partnert keresünk.

Az önkormányzati és vállalkozói vegyes tulajdonlással létrehozandó építőipari és kommunális szolgáltató gazdasági társaság telephelye is a téglagyár területére kerülhet.