Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A Letenyei Platán lett az Év Fája

A Letenyei Platán lett az Év Fája

Az Év Fája 2010 címet az a platán fa nyerte el, melyet a Letenyéért Közéleti Egyesület jelölt a versenybe Zala megyéből. Az Európai Év Fája versenyhez csatlakozva  az Ökotárs Alapítvány Magyarországon először rendezte meg a vetélkedőt. A döntőbe 13 fát választott az Ökotárs Alapítvány zsűrije, amelyekből a közönség szavazással választotta ki a neki legjobban tetszőt.

 

A kezdeményezés számottevő érdeklődést keltett: a július 31-i határidőig összesen 125 fát jelöltek az ország minden részéből magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok. Ezek közül választotta ki a szakmai zsüri a döntősöket, amelyekre szeptember 10. és október 30. között bárki leadhatta on-line szavazatát az evfaja.okotars.hu oldalon. A határidőig összesen 16 037 érvényes szavazat érkezett, amelyek közül a nyertes fa 4346 szavazatot kapott. Nem sokkal lemaradva másodikként követi a "Nagylevelű hárs az ötvöskónyi kastélyparkban", Ötvöskóny településről, és harmadikként a "dévaványai makkfa" Dévaványa településről. Az Év Fája vagy a speciális kezelésre

 

feljogosító utalványt kapja vagy faültetésre kap 250 000 Ft támogatást, attól függően szükséges-e a fa orvoslása. A Greenman Kft felajánlásának köszönhetően a döntős fák mindegyike részesül nyereményben.

 

A díjakat  2010. november 18-án zenés ünnepség keretében adta át az Ökotárs Alapítvány. Az esemény házigazdája Novák Péter volt, a döntős fák történeteiből felolvasott Zsurzs Kati színművésznő.

 

A győztes fa az őt jelölő Letenyéért Közéleti Egyesület mozgósító munkájának köszönhetően lett az Év Fája Magyarországon. A jelölők és szavazók lelkesedésétől ösztönözve az Ökotárs Alapítvány 2011-ben is meghirdeti a versenyt, hasonlóan több más európai országhoz.

 

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája vetélkedővel az Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik. A program a Cseh Állami Környezetvédelmi Alap, a Cseh Környezetvédelmi Minisztérium és az Ökotárs cseh

 

testvérszervezete, a  Nadace Partnerstvi támogatásával jöhetett létre. A verseny magyarországi partnerei és támogatói a Fővárosi Növény- és Állatkert, a Greenman Kft,  a Szegedi Ifjúsági Napok, a Civil Rádió és a Magyar Televízió.

 

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül járul hozzá egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánja elérni.

 

Az Év Fája verseny döntőseire leadott szavazatok 2010

1. Letenye – platán,  4346 szavazat

2. Nagylevelű hárs az ötvöskónyi kastélyparkban 3174 szavazat

3. A dévaványai „makkfa", 2419 szavazat

4. Akác a négyszögletű kerekerdőből, Pécel, 1558 szavazat

5. Árpád fa – Dad, 1301 szavazat

6. Peru¹ka Mária kegyhely tölgyfája, 901 szavazat

7. Oszkói ősi tölgy, 690 szavazat

8. Rigatz emlékfa, Alsómocsolád, 375 szavazat

9. Valkói meggyfa, 313 szavazat

10. Vasfa – Budapest, Március 15. tér, 285 szavazat

11. Az emlékezés fája – Jászberény, 268 szavazat

12. Vadgesztenye – Budapest, 220 szavazat

13. Eprecske a börtönből – Galgahévíz, 187  szavazat

 

A nyertes fákról készült fotók az alábbi oldalon érhetők el:http://okotars.hu/evfaja

 

Kapcsolat, további információ

Sólyom Éva, Év Fája Program,

Ökotárs Alapítvány, 1056 Budapest, Szerb ua. 17-19.

Tel.: 411-3500, e-mail: solyom@okotars.hu

A versenyről további információt az evfaja.okotars.hu oldalon találnak.

 

A jelölők nevében megköszönöm mindenkinek aki kattintásaival segített abban, hogy a "MAKKFA" az országos megmérettetésen a 3. helyezett lett és honlapokon, újságokban ezzel is öregbítette Dévaványa hírét.

 

A történeteket, históriákat tovább gyűjtjük, leadni a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjteménybe lehet. Jövőre újabb történetekkel újra indulhatunk a versenyen!