Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A kullancs csípésről

A kullancs csípésről

Kisgyermekes szülőkben tavasztól őszig ott a félelem mi történik, ha a gyermekét megcsípi a kullancs.

 

A gyermekeknél alacsony termetük miatt nagyobb a kullancs-csípés kockázata, mivel a kullancsok a fél méter magasságig megnövő fűszálakon és bozótban telepednek meg.

Az európai kullancsoknak több fajtája ismert ezek közül a leggyakoribb az IXODES RICINUS, amely szinte minden lombos erdőben, füves bokros területen előfordul. Nem minden kullancs okoz fertőzést, csak a kullancsok 1%-a. Az emberi fertőzés, a kullancs bőrbe jutása után 4-6 óra elteltével történik meg, ezért a kullancsot legalább a bejutás utáni 6. óráig el kell távolítani.

 

A kullancs kiemelhető a bőrből jól záró csipesszel vagy kullancs eltávolító kanállal. Semmiképpen ne piszkáljuk, kenegessük, és ha a szájszerve beszakad, ne próbáljuk kipiszkálni, mert reménytelen. A beszakadt rész tüske módjára hónapok múlva kilökődik. A kullancs-csípés helyén az első napokban jelentkező viszkető bőrpír eltarthat több hétig is, de idővel elmúlik. Ha a duzzanat begennyed, orvoshoz kell fordulni!

 

Európában tucatnyi, emberre is terjedő fertőzésről tudunk, de ezek közül csak hárommal találkozunk a mindennapi életben. A leggyakoribb a Lyme-kór. Évente 10.000 friss eset jelentkezik Magyarországon. A második helyen áll a Tibola nevű, könnyű lefolyású betegség, évente 200-300 esettel. A legritkább, de a legsúlyosabb a vírusos agyvelőgyulladás, amely évente 50-80 eset, de pár évvel ezelőtt a 400 esetet is elérte. A védőoltásoknak köszönhetően csökken az esetek száma.

 

A Lyme-betegség a csípés körül fokozatosan növekvő, legalább 5cm-es gyulladásos pírral kezdődik. Hetekig tart, spontán gyógyulhat, ritkán a mellbimbón, vagy a fülcimpán lilás beszűrődés formájában jelentkezhet. Ha nem ismerjük fel és nem adunk idejében antibiotikumos kezelést, akkor idegrendszeri, izületi tünetek jelentkezhetnek évek múlva is.

Védőoltás még a Lyme-kór ellen nem létezik.

 

Az agyvelőgyulladás a gyermekeknél könnyebb lefolyású, mint a felnőtteknél, de olyan súlyos komplikációk léphetnek fel, amelyek maradandó szellemi és testi károsodást okozhatnak.

 

Közvetlen kullancs-csípés után nincs olyan laboratóriumi vizsgálat, amely kimutatná a fertőzöttséget. Lyme-kór esetén is csak pár hét múlva érdemes ilyen irányú laborvizsgálatot kérni. Nagyon fontos a kullancs-csípés utáni követés.

 

A kullancs okozta agyvelőgyulladás az egyetlen a kullancs terjesztette betegségek közül, amely aktív védőoltással eredményesen megelőzhető. Az oltóanyag inaktivált kullancs vírust tartalmaz.

 

A hazai gyógyszertárakban kétféle oltóanyag létezik. Az alapimmunizálás 3 oltásból áll, majd 3-5 évente újraoltás javasolt. Az oltást bármikor meg lehet kezdeni, de az optimális időpont január-február, amíg a kullancsok mozgása el nem kezdődik.

Kullancs-csípés után csak 4 hét múlva szabad védőoltást kezdeni, ezért is jó, ha a téli hónapokban már elkezdjük az immunizálást.

 

dr. demeter erzsébet