Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A Dévaványai Református Egyház hírei

A Dévaványai Református Egyház hírei

A Dévaványai Református Egyházát bizonyítottan 1635-ben alapították. Ekkor már volt temploma, amit bizonyít az a kő, amire ezt a szöveget vésték: ECLIA REFOR VÁNYAI -ensis EDIF. A.D. 1635.-Dévaványai Református eklézsia, alapíttatott az Úr 1635.-ik esztendejében- tehát 376 évvel ezelőtt.

 

Az alapítás óta többször építettek templomot, mert vagy elpusztult a viharos történelmi időkben, vagy annyira megrongálódott, hogy k kellett bontani, így került sor 1887. július l-jén a mai templom alapkövének leleteiére, és 1891. október 4-én felszentelték.

Azóta ez a templom a maga impozáns méreteivel 63 m magas tornyával dísze, nemcsak Dévaványának, hanem az egész. Tiszántúlnak.

 

 

Tisztelt Lakostársaim!

Az elmúlt esztendő őszén templomunk tornya súlyos viharkárokat szenvedett.

A toronycsúcs 7.59-fokkal elhajlott, a tornyon lévő kakas annyira megsérült, hogy közvetlen életveszély miatt el kellett távolítani. A torony csúcsot az elhajlás miatt, hogy nagyobb kár ne érje, helyre kell állítani.

 

A helyreállítás teljes költsége: 3.500.000 Ft

 

 

A templomtornyon levő gömbbe beletették a település történetét, az akkori előljárók névsorával együtt, akik egy felhívást is aláírtak:

 

„Utódaink! Ki a köz javáért áldozatot hoz, az önmaga és utódai javára teszi. Legyen tetteiteknek rugója a múlt ismeretéből folyó szabad akarat szerinti lelkesült elhatározás, mely Istenbe vetett hitben, szereteten és reménységen alapul, mely a Szentlélek által vagyon a Jézus Krisztus által.”

 

Az elődök megépítették a maga nemében egyedülálló templomot, az utódoknak csak karban kell tartaniuk. Egyházközségünk Presbitériuma mindenkit kér, hogy adományával segítse munkánkat, hogy városunk református templomának tornya megújulhasson és ismét régi lényében tündökölhessen.

 

Adományaikul befizethetik a Lelkészi Hivatalban, hétfőtől péntekig 8 30 - 11 00-ig, illetve a 11733106-20011208 számú OTP folyószámlán keresztül.

 

Az anyagi áldozataikat előre is köszöni az Egyházközség Presbitériuma.

 

 

 

Tisztelt Lakostársaim!

Egyházközségünk Presbitériuma immár harmadik esztendeje nem változtatott tarifa rendszerén, így az egyházfenntartói járulék változatlanul 2500 Ft / felnőtt fő.

 

A temetés összköltsége egyházi szertartás esetén 22.800 Ft.

 

Egyre többen vannak, akik egyedül, magányosan töltik szabadidejüket, főként hétvégeken. A magány azonban senkinek sem válik hasznára, nem hoz felüdülést. Aki azonban részt vesz a közösségi alkalmakon, észre veheti, hogy lelkileg megerősödve telnek napjai. Éppen ezért szeretettel hívunk mindenkit Istentiszteleteinkre. Istentiszteleteinket vasárnaponként 9 órai kezdettel tartjuk, hétköznap pedig (szerda) 3 órai kezdettel.

 

Alkalmainkra mindenkit szereiénél hívunk és varunk!

 

„Aki mást felüdít maga is felüdül”

(Példabeszédek könyve 11:25)

 

 

Tisztelettel: Béres János, lelkipásztor