Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

120 éves a Sárrét vasútja

120 éves a Sárrét vasútja

Ezzel a címmel nyílt kiállítás a dévaványai Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjteményben.

 

 

„ Száz vasutat, ezerét!

Csináljatok, csináljatok!

Hadd fussák be a világot,

Mint a testet az erek.

 

Ezek a föld erei,

Bennök árad a műveltség,

Ezek által ömlenek szét

Az életnek nedvei."

 

Petőfi Sándor: Vasúton

 

 

Dévaványa vasúttörténetével kapcsolatban két fontos és pontos évszámot ismerünk. 1889-ben épült ki Dévaványa és Kisújszállás közötti vasútvonal, ami először kötötte össze a települést nemcsak a fővárossal, hanem Debrecennel és Nagyváraddal is, és 1891-ben épült meg a Gyomát és Váradot összekötő Körös-sárréti vasútvonal, amelynek állomásai közül ma már sajnos, nem mindegyik üzemel.

Ezt a szomorú tényt a kiállításon látható fotók is szemeink elé tárják. Bezzeg több évtizeddel ezelőtt, 1917-ben!

Helytörténeti értékű fényképek örökítik meg a régmúlt és mai vasútállomásokat, menetrendek örökítették ránk a megállóhelyek neveit, amik közül ma már nem mindegyik cseng a fülünkben ismerősen:

Nagyvárad - Őssipuszta - Biharszentandrás - Újpalota - Körösgyéres - Vizesgyám - Körösszeg -Körösnagyharsány - Körösszakál - Nagytótipuszta - Kornádi - Dobaipuszta - Ihráz - Kótpuszta - Vésztő - Szeghalom -Körösladány - Dévaványa - Őzedmajor - Gyoma.

 

Bezzeg annak idején! Kb. 5-6 óra hossza alatt, vonattal eljuthattak Nagyváradról Dévaványára, de a XXI. században vonattal ennél egy kicsit bonyolultabb és hosszabb ideig tart az út odáig. Változott a világ, de reméljük, a vasút megmarad!

 

A kiállítás rendezője, Szatmári Sándor 38 éven keresztül dolgozott a vasútnál, és nyugdíjazása óta gyűjti a vasúttal kapcsolatos relikviákat - nem volt képes elszakadni a vasúttól.

Moldova György szavaival: „Akit a mozdony füstje megcsapott..." Pedig saját elmondása alapján nem igazán akart vasutas lenni, hiszen édesapja fűtőházi munkás volt, legalább egy óra hosszáig tartott, amíg a mozdony füstjét, a kormot, a szénport le tudta mosni magáról. Mégis, amikor megkérdezték, hogy lenne-e kedve a vasútnál dolgozni - azt válaszolta: igen. Dolgozott, vasutas lett, nyugdíjazása után pedig a vasúttörténet őrizője.

 

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Pap Tibor polgármester, Elek Gyula csomópontfőnök Vésztőről.

 

 

Vasútmodellező kiállítás

Bár csak pár napig volt látható a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub kiállítása, mégis nagy sikert aratott. Szinte nincs olyan ványai gyermek, aki nem láthatta, hiszen majdnem minden oktatási intézmény iskolai csoportja ellátogatott erre az interaktív kiállításra.

Az 1977 óta, Békéscsabán működő és országos hírű Vasútmodellező Klub vezetője, Drienyovszki György és lelkes klubtársai: Tóth Zoltán és Gyenes János mindent megtett annak érdekében, hogy elvarázsoljon kicsit és nagyot a vasút témakörét illetően. ígéretet tettek arra, hogy még fognak a múzeumba jönni, aki tehát nem láthatta, pótolni tudjuk az élményt. Sajnos, a vasútmodellek tovább robogtak, de a Sárrét vasúti történetét bemutató kiállítás még látható lesz 2011. május 31- ig.

 

Jöjjön be, tekintse meg, annál is inkább, hiszen vannak olyan fotók, amelyek azonosításához szükség lenne az Ön információira!