Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

10 éve város Dévaványa

10 éve város Dévaványa

Már 10 esztendeje annak, hogy a belügyminiszter előterjesztése alapján a Magyar Köztársaság Elnöke 218/2000. számú határozatával városi címet adományozott Dévaványának.

 

A városi jogállás elnyerése egy még 1985-ben elfogadott településfejlesztési koncepcióban megfogalmazásra került feladatsor végrehajtásának eredménye volt.

A várossá nyilvánítás Dévaványa fejlődésének legfőbb bizonyítéka, ugyanakkor a további fejlődés alapja is.

 

A rendszerváltást követően a volt tanácsi rendszer helyébe lépő önkormányzati rendszer nagyobb önállóságot és döntési szabadságot biztosító lehetőségeit – az anyagi korlátok szűkössége ellenére is – eredményesen ki tudta használni településünk.

Ez a tendencia volt megfigyelhető a várossá válás óta eltelt 10 év alatt működő három különböző összetételű képviselő-testület tevékenységére is. Helyben nem képeztük le a nagypolitikát, nem az ellentéteket, hanem a megoldási lehetőségeket kerestük. Sikerült a település fejlesztése, az itt élők életkörülményeinek javítása érdekében az újabb városrendezési tervet megalapozó településfejlesztési koncepciót konszenzussal elfogadnunk, melyet az egyes önkormányzati ciklusokban működő testületek igyekeztek programjaikban végrehajtani.

 

Mindennek köszönhetően gyarapodott a város és térsége lakói számára szolgáltatásokat nyújtó intézményhálózat a középfokú oktatás, az idősellátás, az egészségügyi szakellátás, a szociális ellátás, a pedagógiai szakszolgálat és a közigazgatás területein.

Az infrastrukturális ellátottság tovább javult. Újabb 1.102 ingatlan lett bekapcsolva a 17,3 km hosszban bővített szennyvízhálózatba, 34 utcában épült szilárd útalap, 16 utcában aszfaltbeton burkolatok készültek, újabb szakasszal bővült a belterületi kerékpárút-hálózat, 2,2 km zárt és 29,3 km nyílt – részben burkolt medrű – csapadékvíz csatorna készült, új autóbusz állomás épült, megújultak a buszmegállók és a város központi tere. Az önkormányzati tulajdonú lakásállomány 18 db. új lakással és 3 db vásárolt régivel bővült, a civil szervezeteknek önállóan fenntartott közös házat alakítottunk ki, a művelődési házat és udvarát kívül-belül rekonstruáltuk, a sportpályát felújítottuk, új öltöző épületet építettünk, a strandfürdő medencéinek vízgépészete és burkolata is megújult.

 

A kommunális ellátás területén a temető úthálózatát bővítettük, a ravatalozót felújítottuk, új komposztáló telepet építettünk.

 

A foglalkoztatás javítása érdekében helyi munkahelyteremtő támogatási rendszert vezettünk be, ipartelepítésre területeket készítettünk elő, amelyek mindegyikét mára értékesítettük. A helyi befektetők után svájci és német érdekeltségű cégek is beruháztak a városban.

 

Befejezés előtt áll a Ványai Ambrus Általános Iskola központi épületének teljes rekonstrukciója. Elkezdődött a fürdő turisztikai fejlesztését is segítő porta és ifjúsági tábort kiszolgáló épület építése, valamint már kivitelezés alatt van az inkubátor jellegű üzemcsarnok a téglagyárnál. Folyik a belterületi úthálózat és a szennyvíztelepi bekötő út rekonstrukciója. A felsoroltakon túl gépjárművek, mezőgazdasági gépek, berendezések, számítástechnikai és informatikai eszközök, programok, a jövő fejlesztéseit előkészítő műszaki tervek is beszerzésre kerültek.

Az elmúlt 10 év alatt a pályázatok sikerének, a fejlesztésorientált önkormányzati munkának köszönhetően az önkormányzat vagyona a 2000. évi 1.485.812.000,- Ft-ról 2009. december 31-re 4.671.397.000,- Ft-ra nőtt.

 

Az önkormányzati gazdálkodás volumene a térségnek és a megyének átadott feladatok csökkentő hatása ellenére a 2009. évi 1.089.949.000 Ft-ról 2010-re 2.253.484.000,- Ft-ra nőtt.

A beruházások, a forintban kifejezhető gazdagodás mellett a város kulturális színvonala, a társadalmi szervezetek, a civil szféra ugyancsak nagymértékben gazdagodott. Az utóbbi gazdagodásban rendkívül nagy szerepe volt annak, hogy az együttműködési készség, a lehető legszélesebb körű közös cselekvés alakult ki városunkban.

 

Mindenkinek és minden szervezetnek, aki és akik tevőlegesen részt vettek a városfejlesztő munkában, ezúton is köszönetemet fejezem ki, és bízom abban, hogy az előttünk álló évek és évtizedek a város értékeinek folyamatos fejlődését hozzák a jövőben is.

 

Pap Tibor polgármester