Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

„Körös-sárréti Civil kerekasztal működtetése”

„Körös-sárréti Civil kerekasztal működtetése”

2009. január 24-én Szeghalom, és Vésztő után, immár harmadik alkalommal tartott információs napot és probléma feltáró-megoldó tréninget a Körös-sárréti Civil Szervezetek Szövetsége Dévaványán a helyi Civil Házban.

2009. január 24-én Szeghalom, és Vésztő után, immár harmadik alkalommal tartott információs napot és probléma feltáró-megoldó tréninget a Körös-sárréti Civil Szervezetek Szövetsége Dévaványán a helyi Civil Házban.

 

A programot megálmodó és kivitelező tagszervezetek képviselői (Csontosné Lakatos Gabriella, Ösvény Esélynövelő Alapítvány- Füzesgyarmat; Kovács Lajos, Senshi Karate Egyesület-Szeghalom; Ambrus Szilvia, Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete- Békéscsaba-Szeghalom;) szeretnék a térségben működő szervezeteket bevonni, aktivizálni a helyi érdekérvényesítés érdekében.

 

A megjelentek és az általuk képviselt szervezetek tevékenységének bemutatása után, igyekeztük feldolgozni a szervezetek helyi és térségi, adott esetben megyei kapcsolatrendszerét, mely igen széleskörűnek és színesnek mondható.

Szó esett a szervezetek finanszírozási nehézségeiről, lehetőségeiről, annak számtalan vélt vagy valós összefüggéséről.

Például, hogy mely szervezet foglalkozik „csak” a saját tagjai igényének kielégítésével, míg mások, bárki számára is elérhető közhasznú, sok esetben ingyenes programokért, segítségért dolgoznak. Elhangzott, hogy fontos lenne a „kéttípusú” szervezeti forma között a támogatások odaítélésénél különbséget tenni.

Kevés a működési célú pályázati forrás, ezen belül a bér hosszú távú megteremtése nagyon nehéz, ez hátráltatja a képzett munkatársak megtartását. Sajnos a hátrányos helyzetű településeken, így Dévaványán is ugyanazokért a szűkös forrásokért vetélkednek a civilek (önkormányzat, szponzorok), és még mindig kevesen mernek, képesek pályázni. Mindezek nem kedveznek az együttműködési kedvnek sem.

Kardinális vitatémának bizonyult, az önkormányzat civil szervezeteknek nyújtott támogatásainak módja. Érdekes volt hallani a jelenlévők helyi tapasztalatait, miszerint nem tudják van-e konkrét keretösszeg az adott támogatási évre, hogy a jegyző tájékoztató levele alapján kapnak értesítést egyes szervezetek a forrásról, míg mások nem ismerik ezt a lehetőséget, a benyújtási határidőt, az elbírálás szempontjait (egységes), amely feszültséget okoz.

 

Szeretnék a helyi és térségi vonatkozású programokat összehangolni, ugyanakkor igény lenne egy egységes, lehetőleg ingyenes hirdetési felületre a helyi lapban és televízióban.

 

Végül megállapítottuk a vezető személyiségek, helyi véleményformálók nagy szerepét és felelősségét az együttműködés, partnerség és a gyanakvás kialakításában illetve megszüntetésében.

 

A nap eredményei:

  • Beszámoló eljuttatása a helyi lap szerkesztőségébe, és a megyei Napraforgóba
  • Helyi Civil adatbázis eljuttatása a jegyzőnek.
  • Illetékes kijelölésének kezdeményezése az önkormányzat munkatársai közül, akihez hivatalosan is fordulhatnának civil ügyekben.
  • Éves programtervek helyi lap szerkesztőségébe való eljuttatása megállapodás szerinti határidőre.
  • Pályázati tanácsadás lehetőségének biztosítása, elérhetőségek nyilvános elérhetősége
  • Személyes vita a helyi civil kérdésekről, álláspontok egyeztetése
  • Nyilvánosság, helyi szervezetek ismertebbé tétele (képviselők, egymás, lakosság, más támogatók körében) esetleg a bemutatkozás legyen része egy-egy települései rendezvénynek

Ambrus Szilvia Szövetség elérhetőségei: Körös-sárréti Civil Szervezetek Szövetsége

5520 Szeghalom Tildy u. 15-17.

Tel: 30/399-7977