Békés város

Békés Város - Hírek

Restaurált főkötők a Békési Galériában

Restaurált főkötők a Békési Galériában
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával négy ünnepi főkötőt restauráltattak Békésen

Restaurált főkötők a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Békésen

Restaurált főkötők a Békési Galériában

 

A Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum 2009-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 4 db ünnepi főkötőt restauráltatott. A munkát Katkóné Bagi Éva szegedi textilrestaurátor végezte el. A restaurált főkötők az 1870-1920 közötti békési parasztpolgári ünnepi viselet jellegzetes darabjai. A helyi specialisták által készített, fekete főkötőknek három főtípusa létezett: az igen díszes „gyöngyös főkötő" és „nagy főkötő" valamint az egyszerűbb, kisebb „öregasszony-főkötő", melyet az idősebb asszonyok kontyukra helyezve viseltek, rá fejkendőt kötöttek.

 

Restaurált főkötők a Békési Galériában

Az érdeklődők április 30-ig tekinthetik meg a restaurált főkötőket a Békési Galériában

 

A „nagy főkötők" a nők életének fordulópontjain kaptak hangsúlyos szerepet: a XX. sz. fordulóján a még hagyományosan fekete esküvői ruhához kapcsolódó reprezentatív fejdísz, melyet éjfélkor, a felkontyolásakor helyeztek a menyasszony a fejére, az első gyermek megszületéséig a menyecske ünnepi viseletének szerves része és - szokás szerint - az előre összekészített temetkezési öltözet darabja. Ez utóbbi tény is magyarázza, hogy miért olyan ritka, megbecsülendő darabok a még fennmaradt múzeumi példányok.

 

A restaurált főkötőket, és a történetükre valamint a restaurálás menetére vonatkozó tájékoztató leírást továbbá fényképeket a Békési Galériában tekinthetik meg az érdeklődők 2010. április 30-ig folyosótárlat keretében.

 

 

Előadás a Magyar Kultúra Napján

 

Folytatódik Dr. Reisinger János Szúdy Nándor festményeiről szóló előadássorozata. A legközelebbi alkalom 2010. jan. 22-én 18 órakor lesz a Békési Galériában.

 

Forrás: Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum - Baligáné Szűcs Irén igazgató

 

nka_logo_sz_500_105_2010011591837_902.jpg