Békés város

Békés Város - Hírek

Megkerülhetetlen feladat a megújuló energiára való áttérés - interjú Békés város polgármesterével

Megkerülhetetlen feladat a megújuló energiára való áttérés - interjú Békés város polgármesterével
Békés megyei körképünk során szeretnénk bemutatni a megye jelentősebb településeit,  azok régi-új polgármestereinek terveit a városukkal kapcsolatban, összhangban az új kormány elképzeléseivel. Izsó Gábor, Békés város polgármestere is válaszolt a kérdéseinkre.

polgarmester_681_20110202132747_600.jpg

- Mire fekteti a fő  hangsúlyt Békés város polgármestereként az elkövetkező  ciklusban?
- Az előttünk álló ciklusban új célok és új feladatok várnak ránk. Békés több mint 3 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg az elmúlt négy év során, most pedig felkészültünk a II. Széchenyi Terv programjának fogadására.

A már  átadott és átadás előtt lévő létesítményeink a város lakosságának kényelmét szolgálják, de jelentős mértékben növelhetik majd a forgalmat az egészségügy, turizmus, gazdaság területén is.

Nagy kihívás és megkerülhetetlen feladat egyben a megújuló energiára, elsősorban a termálenergiára történő áttérés. A rendszer hatékony kiépítése érdekében új termálkutat fúrunk, mely 80 C fokos vizével 20-25 nagy önkormányzati épület fűtését teszi

bekes_varos_81_20110202132747_543.jpg

gazdaságossá. Ezzel egy időben az új rendszerre történő csatlakozást a lakosság számára is lehetővé tesszük. Az uszoda megnyitása után a békési strand újraindításával bővítjük a város sportolási és kikapcsolódási lehetőségeit.

A továbbiakban is megőrizzük a város rendezett arculatát, rendjét, tisztaságát, kiterjesztve ezt a külsőbb kerületekre is.

Természeti adottságaink (termálvíz, Kőrös, Dánfok stb..) jobb kihasználásával növeljük az idegenforgalmat, turizmust. Be fogjuk fejezni a fürdő  területének teljes rekonstrukcióját.

- Mely fő  beruházások, fejlesztések a legsürgetőbbek?
- Az Európai Uniós pályázatok olyan – véges – lehetőségeket nyújtanak számunkra, melyet bűn nem kihasználni a legnagyobb mértékig. A források véges időpontig, azaz 2013-ig állnak ilyen mértékben rendelkezésünkre, így óriási odafigyelést és természetesen pénzügyi forrásokat kell biztosítanunk a megvalósításhoz. A pályázatok témaköre ugyan sokrétű és érinti e felsorolás összes elemét, de kiemelt figyelmet kapnak: I. körben a turisztikai és a helyi gazdaság fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztések. II. körben a vonalas infrastruktúrához kapcsolódó állóeszközök fejlesztése. E körben a bel- és külterületi kerékpárutak fejlesztése, decentralizált forrásból a helyi szennyvíz-, ivóvízvezeték-rendszer kiépítése, útaszfaltozás stb.) élvez elsőséget.  Az infrastruktúra fejlesztése azért is fontos, mert megalapozza a helyi gazdaság, a kkv-k fejlődését, segít városunkba vonzani a befektetőket, élénkíti a helyi turizmust mindezek által áttételesen hozzájárul a munkahelyek teremtéséhez a város vagyonának gyarapodásához, és a békésiek életkörülményeinek javulásához. 

Békés

Az említett fejlesztésekkel Békés vonzereje is jelentősen erősödhetne


- A kormánytól miben vár esetleg együttműködést, segítséget?
- Nagyon fontos, régóta megoldásra váró feladat a régió gazdasági potenciájának növelése, mely elsősorban az M44-es gyorsforgalmi út megépítését jelenti, illetve fontos az ehhez kapcsolódó 470-es út szélesítése is. Ezekkel a fejlesztésekkel Békés vonzereje is jelentősen erősödhetne, ezáltal nőhet a vállalkozások, cégek letelepedési kedve, így új munkahelyek jöhetnek létre.



MCOnet-Kovács Tünde