Békés város

Békés Város - Hírek

Kistérségi határok változása - Békés Város

A térségváltás miatt a Társulás tagösszetétele is változik 2008. január 1-vel - Békés Város
A többcélú kistérségi társulásokról szóló törvény az általános önkormányzati választásokat követő hat hónapon belül lehetőséget biztosít az önkormányzatok számára, hogy kezdeményezhetik a kistérségi lehatárolás megváltoztatását.

A békési kistérség települései közül Gyomaendrőd és Hunya már korábban jelezte, hogy a jövőben a szarvasi kistérségbe kíván tartozni, Doboz önkormányzata viszont úgy határozott, hogy a békési kistérség tagja kíván lenni. Ezt a szándékukat jelezték az illetékes kormányzati szervek és az érintett kistérségek Társulási Tanácsai felé is.

Az országgyűlés a települések kezdeményezésének helyt adott és a 2007. szeptember 25.-én hatályba lépett 2007. CVII. tv.-ben megváltoztatta a békési kistérségi határokat, így a kistérség településszáma eggyel, a lakosságszáma 11 251 fővel csökkent.

A térségváltás miatt a Társulás tagösszetétele is változik 2008. január 1-vel. A kiválással és csatlakozással kapcsolatban számos egyeztetést és megállapodást kel elvégezni, megkötni, amelyek jelenleg is zajlanak.

A kistérségi határok változása nem csak a békési, hanem egyéb, Békés megyei kistérségeket is érintett. Tájékoztatásul elkészítettük az új Békés megyei kistérségi határokat szemléltető térképet is:
Balog István Kistérségi Irodavezető