Békés város

Békés Város - Hírek

Gyűjteményi gyarapodás - Békés Város

Békés Város - Dr. Gyarmath Olga nyugalmazott gimnáziumi tanár, a Békés-tarhosi Énekiskola volt tanára, a Békés Tarhosi Baráti Kör titkára ez évben elhunyt.
A hagyatékából intézményünkbe, a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeumba került közel 500 db értékes dokumentum, melyek legértékesebb része a Gulyás György által alapított, az ország első állami ének- és zenei általános iskolája rövid működési idejéből (1946-54) származnak. A Kodály-elveken alapuló iskola a vidéki tehetséges gyermekeket kívánta felkarolni.

Az iratanyag egy része iskolai füzetekből, dolgozatokból, rajzokból áll, másik részét az iskolai életre vonatkozó tanmenetek, tanári feljegyzések, meghívók, tájékoztatók alkotják. Ezenkívül a Békés-tarhosi Zenei Napok mindenkori szervezésével és a Békés-tarhosi Emlékbizottság megalakulásával kapcsolatos dokumentumok is pótolhatatlan értéket képviselnek. A hagyaték leltározása jelenleg is folyamatban van. A múzeumunkban külön gyűjteményként nyilvántartott Békés-tarhosi anyag várhatóan mintegy 1/3-val gyarapszik.

Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum