Békés város

Békés Város - Hírek

Bővült Békés város adósságkezelési szolgáltatása

Bővült Békés város adósságkezelési szolgáltatása

Bővült Békés város adósságkezelési szolgáltatása - tudtuk meg Izsó Gábor polgármestertől. Az erről szóló rendelet-módosítást a 2009. évet lezáró decemberi képviselő-testületi ülésen fogadták el.

hivatalban2_500_837_20091229111455_251.JPG

Izsó Gábor békési polgármestert egyre több lakos keresi fel fogadóóráján a rendezetlen áram-, víz- és gázdíjakból eredő súlyos mértékű hátralékok miatt.

A vízdíj hátralék mellett a jövőben áramdíj elmaradásra is igénybe vehető Békés város adósságkezelési szolgáltatása. Az erről szóló rendeletmódosítást decemberi testületi ülésén fogadta el Békés Város Képviselő-testülete.

 

Szinte napra pontosan egy éve vezette be a békési önkormányzat a vízdíj hátralékkal rendelkezők megsegítésére az adósságrendezési szolgáltatást. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján jövőre a vízdíj mellett az áramszámla rendezésére is igénybe vehető a lehetőség. A jogszabályi változások miatt is módosult a helyi rendelet. A támogatás maximalizált mértéke nő, így az adósság 75 százaléka, de legfeljebb háromszázezer forint igényelhető. A programban való részvétel feltétele a helyi családsegítő központ tanácsadójával való előzetes együttműködés. Ez a korábbi három hónapról egy hónapra csökkent

Ki veheti igénybe a szolgáltatást?

- Akinek legalább hat havi és minimum 50.000,- forint víz-, illetve áramdíj tartozása van vagy a közüzemi díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták.

- Akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 42.750,- forintot, egyedül élő esetében a 57.000,- forintot.

- Aki a településen elismert minimális lakásnagyságot és minőséget meg nem haladó lakásban lakik.

A fennálló adósság 25 százalékának megfizetése a programban résztvevőt terheli, ez történhet egy összegben és 18 hónapos részletfizetéssel is, mely 6 hónappal meghosszabbítható. Ugyan ezek a feltételek vonatkoznak az adósság rendezésére kapott 75 százalék támogatásra is. A további feltételekről a polgármesteri hivatal igazgatási osztályának szociális ügyintézőinél lehet érdeklődni.

 

Forrás: Városházi Krónika XII. évfolyam 2009. december 6. oldal