Békés város

Békés Város - Hírek

Befejeződött az aratás Békés megyében

Befejeződött az aratás Békés megyében

A gazdák a tavalyinál némileg gyengébb évet zárhatnak - mondta a megyei aratási koordinációs bizottság elnöke.

Az őszi búzát csaknem 95 500 hektáron vetettek idén Békésben, az átlagtermés hektáronként 5 tonna lett. Az összes termés (körülbelül 470 ezer tonna) mintegy 60 százaléka takarmánybúza minőségű lett, a felvásárlási árak e terménynél alacsonyak, 32 000-34 000 forint/tonna körül alakultak. Az étkezési búza felvásárlási ára 37 000 forint/tonna, ami szintén alacsonyabb a tavalyi árakhoz képest. Emiatt a gazdák jelentősebb része megpróbálja elraktározni a terményt magasabb árakban reménykedve.

 

tritikálé

Rozsot, tritikálét, zabot, magborsót és tavaszi árpát kis területen termesztenek, ezek is "átlagos, szokásos" mennyiséget hoztak 

 

 
 A júniusi nagy esőzések és jégverés miatt a később betakarított búza minősége némileg romlott, beltartalmi értékei csökkentek. Az őszi búzával vetett területek két százalékát nem is tudták betakarítani, most is víz alatt állnak egyes búza- és szalmatáblák, ott a gazdák akár 70-80 százalékos kárt is elszenvedhetnek.  Őszi árpát 29 ezer hektáron termesztenek, az átlagtermés hektáronként 5,2 tonna lett, ami jónak mondható, a felvásárlási árak (30 000 forint/tonna) azonban itt is alacsonyak. 

 

 

/T.D.