Békés város

Békés Város - Hírek

Befejeződött a napraforgó betakarítása

Befejeződött a napraforgó betakarítása

A betakarítási koordinációs bizottság elnöke szerint a termés jó, de problémák vannak a felvásárlási árakkal, illetve raktározási kapacitásgondok lehetnek Békésben.

Kozsuch Kornél ismertette, hogy 75 ezer hektáron termesztettek idén napraforgót Békésben, a termésátlag hektáronként 2,7 tonna lett, sz összes termés megközelíti a 201 ezer tonnát. A napraforgó minősége jó, olajtartalma az előírtak szerint alakul. A probléma a felvásárlási árakkal van, tonnánként átlagosan 90-92 ezer forintot fizetnek a napraforgóért, és az ár egyre csökken.

 

Az őszi árpa, őszi búza, rozs és tritikálé vetése még nem fejeződött be

 

A bevetett területek körülbelül egy százalékáról nem sikerült betakarítani a termést, ezek a táblák víz alatt állnak, emellett a sok csapadék miatt megyeszerte nagyobb területen jelentkezett idén a gombafertőzés a növénynél. Ugyanez igaz a kukoricára is. A tárolókapacitásos problémákkal kapcsolatban Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke szerint regionálisan kell majd megoldani a problémát, elképzelhető, hogy egyes gazdáknak el kell szállítaniuk a környező megyékbe a termést. 

 

/T.D.