Békés város

Békés Város - Hírek

A Mentálhigiénés Egyesület bemutatkozik

A Mentálhigiénés Egyesület bemutatkozik

A Békés Városi székhelyű Mentálhigiénés Egyesület segítőfoglalkozásúak szakmai szervezete, mely 2000-ben alakult. A munkaerő-piacról átmenetileg vagy tartósan kiszorult pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek, fogyatékkal élők és hozzátartozóik részére hiányzó egészségfejlesztő szolgáltatások bevezetése, segítőfoglalkozású szakemberek képzése, módszertani segítése érdekében működik.

Mentálhigiénés Egyesület 2009

A Békés Városi székhelyű Mentálhigiénés Egyesület segítőfoglalkozásúak szakmai szervezete, mely 2000-ben alakult.

A munkaerő-piacról átmenetileg vagy tartósan kiszorult pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek, fogyatékkal élők és hozzátartozóik részére hiányzó egészségfejlesztő szolgáltatások bevezetése, segítőfoglalkozású szakemberek képzése, módszertani segítése érdekében működik.

Az ügyfelek készségeire és képességére alapozó, a káros stressz átdolgozását segítő alternatív életstílus kialakításában, fenntartásában segítenek. A funkcionális művészet módszereivel a tradicionális értékek felfedezésében, a mai életmódba történő beépítésében segítenek.

A VEZETŐSÉG

Egyesületi elnök: Szűcs Judit, 06-30/436-74-56

Egyesületi társelnök: Tüzes Katalin 06-30/449-46-78

Titkár: Zsótér Zita, 06-30/59-79-342

Szervező Titkár: Balázs Andrea, 66/643-991

Irodavezető: Tóthné Molnár Ildikó 06/30/68-45-697

 

Működési terület a dél-alföldi régió (szociális módszertani feladat), Békés megye (ifjúsági program, alacsonyküszöbű tevékenység, alternatív munkaerő-piaci program), a Békés Mérték Közösségi Ház (szociális alapszolgáltatások) működtetésével a békéscsabai kistérség települései (Békéscsaba, Csabaszabadi, Kétsoprony, Telekgerendás, Szabadkígyós, Újkígyós, Csabacsűd), a Békési Mentálhigiénés Szolgálat (szociális alapszolgáltatások) működtetésével a békési kistérség települései (Békés, Bélmegyer, Csárdaszállás, Doboz, Kamut, Köröstarcsa, Mezőberény, Murony, Tarhos). Határon túli programjainak helyszínei Szatmárnémeti, Sepsiszentgyörgy. Az Egyesület három telephelyen biztosítja folyamatosan a lakosság felé a szolgáltatásait.

 

mentálhigiénés egyesület, 5630 Békés, borosgyán u. 1/1.

Levelezési cím: 5601 Békéscsaba, Pf. 303.

Telefon: 66/547-303; E-mail: menta@internet-x.hu

Honlap: www.bekesmenta.hu

 

Mentálhigiénés Egyesület Békéscsabai Kistérségi Intézménye

Békés Mérték Közösségi Ház

5600 Békéscsaba, Békési út 40.

T/Fax: 66/631-254

Levelezési cím: 5601 Békéscsaba, Pf: 303.

E-mail: bekesmertek2@gmail.com

 

Mentálhigiénés Egyesület Békési Kistérségi Intézménye

Békési Mentálhigiénés Szolgálat

5630 Békés, Borosgyán u. 1/1.

T/Fax: 66/643-991

Levelezési cím: 5601 Békéscsaba, Pf: 303.

E-mail: bekesmenta@gmail.com

 

AZ egyesület SZOLGÁLTATÁSAI

alternatív Munkaerő-piaci szolgáltatás: megkereső tevékenység, érdeklődés és motiváció vizsgálat, pszichológiai alkalmassági vizsgálat, felvételi interjú, önismereti tréning, motivációs tréning, álláskeresési tréning, mentálhigiénés klubfoglalkozás, álláskeresési klubfoglalkozás, egyéni mentorálás, csoportos esetkezelés, hatékonyság vizsgálat.

Felnőttoktatási tevékenység keretében akkreditált képzési programok egészségügyi és szociális dolgozóknak, pszichiátriai/szenvedélybetegeknek (Ny. szám:. 00106-2009). Terepintézmény szociális szakképzésben, felsőoktatásban, másoddiplomás képzésben résztvevőknek. Konzulensi feladatok a mentálhigiéné, a pszichológia, az addiktológia, non-profit terület, humán-erőforrásfejlesztés témákban. Konzulensi feladatok a mentálhigiéné, a pszichológia, az addiktológia, non-profit terület, humán-erőforrásfejlesztés témákban.

Önkéntes segítők képzése, foglalkoztatása a saját fejlesztésű Támasz-Téka program keretében (Nyilvántartási szám 0930). Tevékenységek: irodai kisegítő tevékenység, szellemi tevékenység, beszerzésekben közreműködés, ismeretterjesztésben, szükségletfelmérésben közreműködés, szórólap és ismeretterjesztő kiadvány terjesztése, ifjúsági programok szervezése, közreműködés ifjúsági programok szervezésében, rendezvényszervezés, közreműködés rendezvényeken, intézmény körüli teendők elvégzésében, pszichiátriai betegek közösségi ellátása, gyermek programok (fejlesztő, szabadidős).

Tagjai, munkatársai számára Szakkönyvtár, számítógép, Internet és irodahasználat biztosítása; szakmai tanulmányút, konferencia, akkreditált továbbképzés, szakvizsga, szupervízió támogatásával biztosítják a szakmai fejlődést.

CSALÁD-Net ügyfélprogram keretében, mindegyik telephelyen, térítésmentes számítógép és internet hozzáférés biztosított az érdeklődők számára, munkalehetőség és szakképzések témában. A senior generációból is többen egyéni/tanuló párokban történő fejlesztés keretében ismerik meg a számítógép-használatot, az internet világát, az önéletrajz készítését.

ismeretterjesztő tevékenység keretében Standdal jelennek meg Egészségnapokon, Egészségfesztiválokon, Falunapokon - Állapotfelmérés, Képességmérések, Egészség-Totó, Drog-Totó, játékos ismeretterjesztés minden korosztálynak.

Elterelő szolgáltatás a "visszaélés kábítószerrel" bűncselekmény törvényben meghatározott elkövetői számára a büntetés elkerülésére. A drogfüggő, a problémás droghasználó gyógyító kezelésen, a kevés pszichoszociális problémával jellemezhető alkalmi használó, az "egyszer kipróbáló" megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vesz részt.

Mosolygó Város Adománygyűjtő akció keretében szívesen elfogadnak, közvetítenek megunt könyveket, szépirodalmi műveket, folyóiratokat, mesekönyveket, gyermekjátékokat, tartós élelmiszert, ruhát és cipőt. Az Egyesület szívesen fogadja felajánlott 1%-át a következő adószámra: 18383953 -1 -04.

ifjúsági munka hangsúlyos terület a gyermekekkel, fiatalokkal történő foglalkozás. Többféle, ismeretterjesztő, ártalomcsökkentő, prevenciós, szabadidős iskolai színtéren belüli és kívüli programjaink vannak.

Szociális módszertan a Mentálhigiénés Egyesület a Dél-alföldi Regionális Szociális Módszertani Intézmény tagja, a Pszichiátriai és Szenvedélybeteg ellátás módszertana, a dél alföldi régióban a pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátással foglalkozó szociális alapszolgáltatók és bentlakásos intézmények tevékenységének szakmai segítés.

T/Fax: 06/66/643-991

E-mail: mentamodszertan@gmail.com

Szűcs Judit Módszertani irányítás, Szakértés, kontakt, képzés/továbbképzés, felülvizsgálat,

Bohus-Magyar Réka, Pszichiátriai betegeket ellátó szolgáltatók, intézmények

Bula Erika Szenvedélybetegeket ellátó szolgáltatók, intézmények

Tüzes Katalin ügyviteli feladat „Lélek-Tükör" on-line módszertani hírlevél és a BioMenta kiadvány szerkesztő, honlap-fejlesztés.

Tóthné Molnár Ildikó, számviteli, ügyviteli feladat.

Szociális alapszolgáltatás a békéscsabai, a békési kistérségben közösségi ellátások, nappali ellátások (pszichiátriai, szenvedélybetegeknek), szociális intézményen belüli foglalkoztatás (foly.) biztosítása. A nehezen elérhető, kevés gyógyulási motivációval rendelkező, a munkaerő-piacról tartósan kiszorult ügyfelek felkutatása, egyéni állapotfelmérése és fejlesztése történik különböző szupportív, szocioterápiás csoportokban is. Ügyfélkör: anyagfüggők (nikotin, gyógyszer, drog, alkohol, evés zavarok) és kodependens hozzátartozók, játékgépfüggők, számítógépfüggők, pszichiátriai betegek, kettős diagnózisú betegek.

2009-06-16-án 250 fő pszichiátriai és szenvedélybetegnek biztosítunk szociális alapszolgáltatásokat, és kb. 50 fő hozzátartozóval vagyunk rendszeres szolgáltatói kapcsolatba. Összes várólistánkon 130 fő, aktív várakozó van. Az ügyfeleink 80%-a megváltozott munkaképességű, álláskereső; a munkaképesség-csökkenés oka többek között szerzett mozgásszervi betegség; 12 fő alatti a v.sz. fogyatékkal élők száma (látás, hallás, mozgás,-értelmi sérült).

A következőkben olyan alternatív reintegrációs programleírások találhatók, melyeket a tartósan beteg, nehezen elérhető és nehezen együttműködő, alacsony motivációval rendelkező célcsoport speciális szükségleteire dolgoztak ki. Alkalmazásuk folyamatos, védőhálót jelent az ügyfelek életében.

„Helló-meló!" 100 órás tréning keretében a munkát kereső szenvedélybetegek munkaerő-piaci reintegrációját, munkavállalási készségeinek komplex fejlesztését végzik, Békési és békéscsabai telephelyeiken. A résztvevők aktív közreműködésével, modulokon keresztül történik a fejlesztés: kommunikáció, stressz-, agresszió- és kudarckezelés, álláskeresési-, tanulási technikák, szociális ellátórendszer bemutatása, a munkavállalói/munkáltatói jogok. Az egyéni mentor személyre szólóan segíti a résztvevőt a munkavállalást akadályozó problémáinak megoldásában, az egyéni célok felmérésében, képessé téve őket a munkaerő-piaci visszailleszkedésre. Fontos, hogy kialakuljon az „önmagáért tenni képes" felnőtt gondolkodás, terveikben szerepeljen az egyéni felelősségvállalás, igénnyé váljon a munka, a képzés keresése, az egyéni fejlődés igénye.

Békés Mérték Közösségi Ház - Békéscsaba, Békési út 40.  Telefon: 66/631-254. E-mail: bekesmertek2@gmail.com és bekesmertek@t-online.hu

A szocioterápiás csoport közösségépítő és fejlesztő hatásával kimozdítja az egyént a „tanult tehetetlenség" állapotából. Az alkalmazott művészetterápiás (képzőművészet, zene, mozgás, irodalmi szövegek, encounter) technikák a résztvevők önmagukkal kapcsolatos történéseinek autentikus megélési és megértési lehetőségét teremtik meg. A konkrét helyzetekre vonatkozó belátáson keresztül a csoportfoglalkozásokon elért eredmények a csoporton kívüli „valós" élethelyzetekben is tartós életminőség javulást eredményeznek, mert nő a résztvevők személyes kompetenciája, felismerhetővé és kezelhetővé válnak számukra a szocializációs, kapcsolati és kommunikációs viszonyok.

A csoportforma lehetőséget nyújt a gyakran elszigeteltségben élő emberek számára a közösségi létforma átélésére, újraélésére, a hátrányokat okozó szocializációs és egyéb jellemzők korrekciójára. Hozzájárul a hatékony kezelési stratégia kialakításához, a munkavállaláshoz szükséges készségek fejlesztéséhez. A megfelelő háttér információk birtokában tudatosabbá válik az értékrend választás és annak megvalósítása. A tagok reális képet alkothatnak saját képességeik, erősségeik és motivációik természetéről. A konkrét cselekvések, tervek szintjén is elindul az egyéni/közös gondolkodás. A terápiás irányok következetes tartása növeli mind a munkaerő-piaci elhelyezkedés, a beilleszkedés, mind a sikeres, hosszú távú bennmaradás esélyét.

A színjátszó terápiás foglalkozásokon drámapedagógiai eszközökkel, játékokkal, improvizációs elemekkel tarkított gyakorlatok közben fejlesztésre kerülnek a kommunikációs készségek, az önkifejező képességek, fejlődik a színháztag koncentrációs készsége, nő az önbizalma. A játékosan felépített egyéni fejlesztés mellett ösztönző hatású a csoportos együttműködés, az együttes cselekvések által megszerzett élmények, az önmaguk és viselkedésük átélése, minősítése, önmaguk csoporttársaikkal történő összehasonlítása. A másik jelenlétének megértése, tolerálása, elfogadása elengedhetetlen egy új munkahelyi közösségbe való beilleszkedéshez. A színjátszás terápia amellett, hogy színielőadásra készíti fel a csoportot, nagymértékben hozzájárul a személyközi kapcsolatok elmélyítéséhez. A szereppel való azonosulás közben átélhet élethelyzeteket, gyakorolhat megoldási módokat, melyeket alkalmazhat a saját életében is. A folyamatosan megőrzött és fejlesztett aktivitás ösztönzi a leendő munkavállalókat új megoldás lehetőség pl. az átértékelt felnőttképzés igénybevétele - felé. A csoport rendszeressége és a csoporttagok iránti felelősségtudat kialakulása lehetőséget ad a huzamosabb ideje nem dolgozó embereknek, hogy színháztagként szerzett tapasztalataikat mindennapjaikba beépítsék, és együttműködő kapcsolatot építsenek ki környezetükben, majdani munkahelyükön. A hasonló problémákkal küzdő emberek egy csoportba történő integrálása során építő hatású az egymás erősítése, elfogadása, támogatása és egymást segítő közösséggé fejlődnek.

Békési Mentálhigiénés Szolgálat Békés, Borosgyán u. 1/1. T/Fax: 66/643-991 E-mail: bekesmenta@gmail.com

Játszóházat működtetnek az év folyamán Békés városban, a csellengő, sokproblémás családok gyermekeinek. A játszóház közösségébe tartozás a valahová tartozás élményének megélését jelenti, egy helyet ahová jó járni, ahonnan, ha hiányzik, észreveszik azt, érdeklődnek utána, fontos a jelenléte. A játszóház normát mutató és motiváló közösség, mely következetes szabályaival fejlődési teret nyújt a szermentes élet, az optimistább életszemlélet, a reális jövőkép kialakításához. A települési közösségi ártalomcsökkentő program hatása továbbadódik a nehezen elérhető, sokproblémás, munkaerő-piaci szempontból hátrányos szülők felé, akik közül többen felismerték a változtatás szükségességét és kértek egyéni mentorálást.

A pályaorientációval, a kortárs problémákkal dilemmázó fiatalok, a munkát kereső fiatal felnőttek mosolytréning foglalkozásán a hétköznapivá vált egyhangúság, komorság hangulat, a kiábrándultság életérzés pozitív irányba terelése történik, a reális önismeret, a rövidtávon is elérhető célok kitűzésével, a szermentes élet és a támogató személyes kapcsolatok kialakításával. Olyan életszemlélettel, élettapasztalattal gazdagodnak a résztvevők, melyben a változást az élet természetes jellemzőjének élik meg. Meggyőző élményt szereznek arról, hogy egyéni felelősségvállalással, kellő belső motiváltsággal képesek életüket pozitív irányba terelni és leküzdeni a nehézségeiket.

Térítésmentes korrepetálást biztosítanak a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű családok gyermekeinek. Az egyéni tanulási stílus felmérése után történik a tanulási terv kialakítása, a pályaorientációs fejlesztés. Az évismétlés megelőzése, a jobb tanulmányi eredmény elérése kiutat jelenthet a tanulatlanságból, megelőzhető az alacsony iskolázottság miatti munkanélküliség következő generációban történő megjelenése.

Diáktanya - Kamut, Kossuth u. 13. Fejlesztő kézműves foglalkozások, szabadidős és sportprogramok, kirándulás, ártalomcsökkentő és rehabilitációs programok által járul hozzá a program a hátrányos helyzetű kistelepülés fiataljainak tartalmas szabadidő eltöltéséhez. Olyan aktív közösségi tér alakult ki, mely átmeneti fejlődési lehetőséget jelent a gyermekek, fiatalok életében. Segíti a program a pályaorientációt, a képzés és munkalehetőség keresést, az életút-tervezést. Hozzájárul a program az önbizalom, az önismeret, a problémamegoldó készség, a tervezés, a nemet mondás képességének fejlődéséhez. Békéscsabai, muronyi, békési fiatalok és felnőttek kistérségi szintű kirándulási programjával szélesebb körű ismeretségi hálózat kialakulásához járulnak hozzá.

Pedagógus program Esetmegbeszélő csoport pedagógus, mentálhigiénés szakember vezetésével.

Szülő programok

„Helló-Meló" munkaképesség-fejlesztő tréning

Hozzátartozói Támogató Klub: Amennyiben hozzátartozójának, munkatársának káros szenvedélye (alkohol, gyógyszer, kábítószer, dohányzás, evési zavar, játékszenvedély) miatt már tehetetlen, megrázkódtatások érik, az eladósodás veszélyezteti, segítünk, hogy képes legyen a megtörténteket feldolgozni, változtatni a helyzeten.

Maradj mozgásban!: - Néptánc oktatás

Alkotó-képességfejlesztő csoport

Hétszínvirág - Amatőr Színjátszó Csoport

2009. évi fejlesztési irány - hálózatépítés a biogazdálkodás, az egészségturisztikai szervezetek irányába; az előállított termékek értékesítése, a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatási irány biztosítása érdekében a for-profit szektor felé (mezőgazdaság, szolgáltatási irány).

Nappali intézmények alapítása pszichiátriai és szenvedélybetegeknek.

Nappali klubbok és terápiás foglalkoztatók elindítása a békési kistérségben, ahol folyamatosan biztosítottá válik a mentálhigiénés, a munkaerő-piaci fejlesztő programok, az alternatív gyógymódok igénybevétele. Közösségi tér biztosítása. Választható alternatívát jelentenének, integrációt eredményeznek a több tudományterület módszerei alapján felelevenített természetbarát-szabadidős életmódprogramok, a népi kismesterségek; kezdeményezésünk hozzájárul a munkanélküliség és káros ártalmainak csökkentéséhez, a kulturált közösségi terek bővüléséhez. A Biokultúra Egyesülettel együttműködve kialakítandó bio-mintakert, újabb turisztikai látványossága lehetne Békés városnak. Tervünk megvalósítását segíti egy lakossági felajánlás: 6 quadrát bio termőterület, melyen 2009 őszétől gyógynövény és fűszernövény termesztést kezdjük el. A termőföld előkészítése folyamatban van, szintén lakossági felajánlásból. Szociális foglalkoztatási program keretében 20 fő szenvedélybeteg és pszichiátriai beteg számára biztosít foglalkoztatási lehetőséget.

A vállalkozási és a non-profit szektor közötti együttműködést alakítottunk ki működési feltételeink javítására is a Békési Agrár Innovációs Központtal.

 

Békés városában KEF-et működtetünk, 2009. márciusban szerveztük újjá a Fórumot.

Folyamatos program együttműködésünk van a Békés Megyei KEF-el és a Békéscsaba Megyei Jogú Város KEF fórumaival.

 

 

Rövid bemutató a 2007-2008. évi Gyermek ifjúsági tevékenységünkről

Nyári felnőtt és gyermek csoport/közösségi programok: Magas kockázatú, azaz szenvedélybetegség és mentális betegség szempontjából veszélyeztetett illetve érintett hozzátartozók, ügyfelek részére felnőtt és gyermek csoport/közösségi programjaink voltak a békési kistérségben „Együtt könnyebb" címmel; összesen 70 órában közel 60 fő részvételével. A gyermek és felnőtt filmklubokat 15 fő látogatta.

Játszóházaink tevékenységébe 25 fő gyermek és fiatal kapcsolódott be. Nyári időszakban ártalomcsökkentő tevékenységekkel, illetve kreatív kézműves foglakozásokkal gazdagítottuk a gyermekek szünidejét.

Mosolytréning: serdülők, fiatal felnőttek érzelmi intelligencia fejlesztése az emberi kapcsolatokban történő eligazodása, a szermentes életvitelre való ösztönzés.

Képben vagy? - Filmklub

Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központtal együttműködésben - gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek és fiatalkorúk számára tréning Békésen: agressziókezelés, Önkéntes képzés, Önismeret fejlesztés.

Hajókirándulás a békési Játszóházunk tagjai közül 19 gyermek vett részt a Kettős-Körösön megszervezett szabadidős, ártalomcsökkentő programon.

Kamuti Egészségfesztivál - az érdeklődőket informáltuk egyesültünkről, szolgáltatásainkról. A standunknál töltöttek állapotfelmérő-, egészségfelmérő teszteket, drogtotót.

DADA program megvalósításában való részt vétel a Békési Városi Rendőr Kapitányság felkérésére az Eötvös József Általános Iskola 7.a, 7.b, 7.c és 8.a, 8.b, 8.c osztályaiban.

Kapa-Kupa programban ismeretterjesztő - részvétel Békési Megyei Farkas Gyula Mezőgazdasági, Ipari Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium.

A KAB-IPP-07 jelzésű „Drogprevenció a Közép- Békési mikro-térségben" nevű pályázat 149400 Ft-ot nyert. A kábítószer-fogyasztás megelőzése, egészségmegőrzéssel kapcsolatos foglalkozásokat a Murony- Kamut Közös Igazgatású Közoktatási Intézményben valósítottuk meg 2008. 03.04.hó.

Békés városi lakásotthonokban kézműves tevékenység fiataloknak.

Szertelenül..., hogy ne csak árnyéka légy Önmagadnak - kiadványunk terjesztése: Csongrád megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye. Kamut - Ártalomcsökkentő és drogprevenciós program a békési rendőrséggel, fiatal felnőttek körében. Drogprevenciós program 35-40 fős roma fiatalnak, egészségfejlesztés, ártalomcsökkentő tevékenység. Egészségnap, Murony-Kamut Közös Igazgatású Közoktatási Intézményben, Helyszín: Murony Sportcsarnok. Gyermeknap a békési Karacs Teréz Általános Iskolában; drogprevenció és ártalomcsökkentő tevékenység. „Iskolanap" Karacs Teréz Általános Iskolai diákjai részére. Békés Városi Gyerek napi program, ártalomcsökkentő tevékenység.

 

Kortársképzés

Támasz-Téka kortársképzés a Békési és Békéscsabai Kistérségben. Célja: a nehezen elérhető célcsoportok fiataljai részére képzés, mely által képessé válnak a segítséget nyújtani a nehéz helyzetben/krízisben/ lévő társaiknak, szükség esetén a megfelelő szakemberhez való eljuttatásuk.

„Támasz-Téka kortársképzés a Békési és Békéscsabai Kistérségben" nevű kortársképző tréningünket Békésen. Célja: a nehezen elérhető célcsoportok fiataljai részére képzés, mely által képessé válnak a segítséget nyújtani a nehéz helyzetben/krízisben/ lévő társaiknak, szükség esetén a megfelelő szakemberhez való eljuttatásuk. A programban 9 fő békési és 3 fő kamuti fiatal vesz részt.

 

Drogprevenció

- Folyamatos filmklubunkkal, drogprevenciós programjainkkal kéthetente jelentkezünk a Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola fiúkollégiumában. Támasz-Téka Önkéntes képzésünkben 10 fiatalt vontunk be a kollégium diákjai közül, akik mindegyike elvégezte a munkát így bulisegély szolgálatunkba is bekapcsolódhatnak.

ártalomcsökkentő szolgáltatások

Nyári ártalomcsökkentő programjaink:

Hétfő: Kamut- Diáktanya- „Szertelen nyár"- közösségfejlesztő és ártalomcsökkentő foglalkozások

Kedd: Békés- „Nyári kaláka"- Kézműves és ártalomcsökkentő tevékenység

Kedd: Szeghalom- SZERTELENÜL- közösségfejlesztő és ártalomcsökkentő foglalkozások

Szerda: Békés- Álláskeresési- és Mentálhigiénés klubfoglalkozás

Szerda: Kamut- Diáktanya- „Szertelen nyár"- közösségfejlesztő és ártalomcsökkentő foglalkozások

Csütörtök: Békés- Gyermek filmklub, Felnőtt filmklub- elterelő és ártalomcsökkentő foglalkozás

Péntek: Békés- Honnan Hova?- Komplex fejlesztő és ártalomcsökkentő tevékenység roma közösségekben.

Ártalomcsökkentő tevékenység keretében többször voltunk az év során a Békés Városi és Békéscsabán működő iskolákban és a környező településeken a Békés Városi Rendőrkapitányság mtsaval illetve külön is iskolai színtéren belüli és iskolai színtéren kívüli ártalomcsökkentő tevékenységekben vettünk részt/standdal jelentünk meg: pl. Egészségnap, Diák Nap, Falusi Egészségfesztivál. Ártalomcsökkentő közösségi tevékenység keretében jelentünk meg  Békés Városi rendezvényen a Madzagfalvi Napokon (80 fő), illetve a Diákgödörben Mosolytréning programmal (15 fő), Kamuti Teleházban, Diáktanya-Kamut, a Szarvasi Vajda Péter Művelődési Központban a Megváltozott munkaképességű munkavállalók rehabilitációs egészségnapján (120 fő), a Civil Kulturális Börze rendezvényen Békéscsaba.

Részt vettünk Csanádapáca Települési Egészségtervének végrehajtásában is, gyermekeknek, fiataloknak és pedagógusoknak szóló mentálhigiénés programokkal.

ismeretterjesztés tevékenységünkről, szolgáltatásainkról 900 órányi. Információnyújtó szolgáltatásunk keretében a kábítószerről, az azzal kapcsolatos betegségekről, bűncselekményekről, bűntető jogi következményekről, a pozitív kilépési/átdolgozási lehetőségekről tájékoztatunk. Megjelentettük a „SZERTELENÜL", hogy ne csak árnyéka légy önmagadnak! C. kiadványt, illetve új, korszerűbb honlapot indítottunk www.bekesmenta.hu címen.

diáktanya-kamut program keretében diákoknak ártalomcsökkentő céllal közösségi programokat biztosítottunk Kamut községben lévő, Kossuth u. 13. sz. alatti ingatlanban.

Korrepetálás: Általános iskolában tanuló klienseink, illetve ügyfeleink gyermekei részére tartott tanulásbeli segítségnyújtás, az egyéni igények és szükségletek figyelembe vételével. E szolgáltatást 5- 7 fő veszi igénybe rendszeresen.

Fiatalok, diákok számára ártalomcsökkentő programokat biztosítunk a Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégiumban és a Trefort Ágoston Vas -és Fémipari Szakiskola és Kollégiumban. KincskeresŐ Önismeretei csoportunkba nagy számban vettek részt a középiskolai diákok.

KAB-IPP-07 „Tőled is függ" című pályázatunk keretén belül a Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola 480 diákjával végeztünk komplex drogprevenciós programot. A pályázat során 12 fő vett részt önismereti csoportunkban és 12 főt képeztünk ki önkéntesnek, hogy iskolájukban továbbra is biztosítva legyenek a drogprevenciós programok. Ugyanezen programot a békéscsabai Evangélikus Gimnáziummal is megpályáztuk, melynek eredményeképpen 580 fő középiskolai diákkal kezdtük meg a munkát 2008 novemberében.

 

900 órában dolgoztunk együtt különböző fejlesztő csoportokban. KincskeresŐ Önismereti csoportunk 2007-ben újabb két 10-10 fős csoporttal dolgozott.

 

„Iránytű" címmel reintegráló tréningen 10 fiatal felnőtt (18-25 éves) készült fel a képzésbe ill. a munkaerőpiacra való be- ill. visszailleszkedésre. „Találkozások" címmel kézügyesség fejlesztő foglalkozásokat tartottunk heti rendszerességgel. Célja nem az elkészített munkadarab szépsége, hanem az alkotás öröme, a kreativitás fejlesztése, az önbizalom növelése, a közösség adta élmények átélése, a szociális rehabilitáció. 2007-ben is folytattuk filmklubunkat, melyet a Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégium igazgatójával kötött megállapodás értelmében, az iskola és a kollégium diákjai számára tartottunk kétheti rendszerességgel. Amatőr Színjátszó Csoportunk a Vasutas Művelődési Házban működik, a díjmentesen rendelkezésünkre bocsátott színháztermében. A Társulat tagjai a színdarabok betanulásán és bemutatásán keresztül fejlesztik a kommunikációs készségeiket, könnyed játékosságukat.

 

KAB-PR-07 keretén belül Színjátszó csoport hetente, Kézműves csoport kéthetente, Önismereti csoport hetente, Filmklub hetente 4 helyszínen (Vasutas Művelődési Ház, Mezőmegyeri Arany János Művelődési Ház, Trefort Kollégium). A program 2007 májusától nyár végéig tartott.

 

„JátékSzín" Pszichiátriai Betegek Amatőr Színjátszó Találkozóját rendeztük meg két alkalommal Békés, Bács-Kiskun és Csongrád Megye pszichiátriai betegeinek részvételével. A Vasutas Művelődési Házban, majd a Csaba Centerben rendeztük meg a találkozót. Programunkat a Mentálhigiénés Egyesületünk, mint a Dél-alföldi Regionális Módszertani Intézmény tagja és Békéscsaba Megyei Jogú Város támogatta. A rendezvényen nagy számban jelentek meg szociális és egészségügyi szakemberek ill. az érdeklődő lakosság is.

 

Megelőző, felvilágosító szolgáltatás (elterelés)

A "visszaélés kábítószerrel" bűncselekmény bizonyos, törvényben meghatározott elkövetői számára a büntetés elkerülésére. A drogfüggő, vagy problémás droghasználó gyógyító kezelésen, a kevés pszichoszociális problémával jellemezhető alkalmi használó, illetve "egyszer kipróbáló" pedig megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vesz részt.

 

Családi programok

CsaládNET program: irodáinkban lévő számítógépek segítségével ügyfeleink és hozzátartozóik térítésmentesen használhatják a számítógépet, az internetet. A használathoz segítséget nyújtunk. Várjuk unokák, szülők, nagyszülők együttes jelentkezését.

Találkozások - Kézműves foglalkozás

Frissülj a szabadban!- kirándulások a szabadban- hajókirándulás, séták

 

Szívesen fogadjuk 1%-át!

18383953 -1 -04