Békés megye vezető hírek

Tortakölteményeket csodáltak Békéscsabán

Tortakölteményeket csodáltak Békéscsabán

Meglepő látvány fogadta a megyeszékhely Munkácsy Mihály múzeumába érkezőket október első hétvégéjén: a festmények és szobrok közé csodálatos torták „vegyültek”…

Tortamustra várta a békéscsabai Munkácsy Múzeum látogatóit 2017 október 7-én. A művészeti alkotások között csábító tortaköltemények sorakoztak, melyek profi cukrászok és amatőrök kezei közül kerültek ki.

Azok, akik szerették volna megcsillogtatni tudásukat, idén 3 kategóriában nevezhettek.

A második helyezett Painted dream-torta

A második helyezett Painted dream-torta

Az elsőt a profi cukrászok alkották – műveiken a zsűri a megjelenést és a díszítést is figyelembe vette. A második kategóriában az amatőrök munkáit mustrálták, de a profikéhoz hasonló kritériumok szerint.

A harmadik kategóriát azok alkották, akiknél elsőként a torta íze volt a szempont. Elvárás volt azonban a mesterséges színezékek és aromák mellőzése.

Október 7-én délután került sor a csaknem 40 torta értékelésére. Az elsőt a Tündérmuffin-, a másodikat a Painted dream-, a harmadikat pedig a Csak mák, csak túró névre keresztelt torta nyerte.

Mesés alkotás a Tündérmuffin torta is

Mesés alkotás a Tündérmuffin torta is

Prohászka Béla, olimpiai bajnok mesterszakács, aki a zsűriben elnökölt, elmondta, hogy példaértékű díszítéseket láthattak a jelenlevők a tortákon, az ízeket illetően pedig a hagyományos alapanyagok mellett a merészebb ízvilág is képviseltette magát.

Egyes sütemények ugyanis bazsalikommal, céklával, zöldfűszerrel és tökmaggal készültek.

A tortamustra programjait egyébként több teremben tartották egyszerre, tortakiállítást lehetett nézni és volt természetesen süteménykóstolás is.

A kreatívak gyümölcs- és zöldségszobrászattal is elfoglalhatták magukat, s a gyerekek is kedvükre formázhattak.

B.A.