Békés megye vezető hírek

Több kullancsra számíthat Békés megye

Több kullancsra számíthat Békés megye

A hideg telek hiánya miatt idén is több lehet a kullancs – az utóbbi esztendőkben elszaporodtak a vérszívók, s csupán odafigyeléssel tehetünk ellenük.

Amikor beköszönt a tavasz, a kullancsok is megjelennek – sajnos, az utóbbi évtizedben többen vannak, mint korábban. Ennek oka, hogy elmaradnak a kemény telek, irtani pedig nem lehet ezeket a rovarokat.

Az idei enyhe tél ismét kedvezett a kullancs-szaporodásnak, s az állomány nagyobb, mint 10-15 éve volt – tudatta Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Ha nincsenek talaj menti fagyok, nagy az esély rá, hogy több lesz ezekből a vérszívókból – írta meg a beol.hu.


Sajnálatos módon egyre több betegséget is hordoz a kullancs. Február végén és március elején indul ez a rajzás, s nagyjából augusztus közepéig tart.

A kánikulát követően az őszi rajzás már kisebb mértékű, s november végéig húzódik el – tudatta a beol.hu.

Kapiller felhívta a figyelmet, hogy a kullancsra csak odafigyelni lehet, fel kell készülni az ellene történő védekezésre: használjunk spray-t, szert, ami távol tartja, legyen otthon kullancseltávolító eszköz, s ellenőrizzük alaposan magunkat, nem került-e ránk kullancs – különösen a testhajlatokban – írta meg a beol.hu.

B.A.